Hlavní obsah
Online

V Praze hlásí hygienici nejvyšší nárůst nemocných od počátku epidemie

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější události

- Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku po víkendovém zpomalení v pondělí opět zrychlil. Přibylo jich 195. V pondělí se také zvýšil počet zemřelých lidí s covid-19 o jednoho na 373.

- Nadále přibývá aktuálně nemocných, tedy počet případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých. Je jich 3828, což je nejvíce od 20. dubna.

- Český vakcinolog profesor Jiří Beran na sobě a svém synovi vyzkoušel padesát let starý antivirotický lék. Oba onemocnění covid-19 zvládli bez závažných příznaků. Jde konkrétně o lék Isoprinosine, který se používá běžně mimo jiné na herpetické infekce.

- V úterý v podvečer se poprvé sejde nová Rada vlády pro zdravotní rizika, která má mimo jiné dohlížet na systém takzvané chytré karantény. Její vznik schválila vláda teprve v pondělí, předsedá jí premiér Andrej Babiš (ANO). Poradní orgán má sloužit i pro jiné hrozby, než je nynější koronavirová epidemie, v současnosti se ale zaměří na dobudování chytré karantény.

  • Praha hlásí nejvyšší nárůst nakažených od začátku epidemie

    Denní nárůst potvrzených případů koronaviru v Praze je nejvyšší od začátku epidemie. K dnešní 18. hodině za předchozích 24 hodin přibylo 101 nových případů. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice. Doposud nejvyšší denní nárůst zaznamenaly pražské laboratoře 4. dubna, a to 99 pozitivních testů. Celkem se v hlavním městě od začátku epidemie nakazilo 3 001 lidí, z nichž 2 108 se už vyléčilo a 104 zemřelo.

  • Nemocí covid-19 onemocněl voják Hradní stráže

    Onemocnění covid-19 se prokázalo u jednoho vojáka Hradní stráže. Do karantény byli umístěni další příslušníci jednotky, kteří se s ním setkali. Oznámil to mluvčí Hradní stráže Jiří Havel. Chod Hradní stráže tím podle něj nebude ovlivněn.

  • Lék na covid starý 50 let? Český lékař ho vyzkoušel na sobě

    Český vakcinolog profesor Jiří Beran na sobě a svém synovi vyzkoušel padesát let starý antivirotický lék. Oba onemocnění covidem-19 zvládli bez závažných příznaků. Jde konkrétně o lék isoprinosine. Podle českého vydání časopisu Forbes, který s profesorem Beranem zveřejnil rozhovor, byl lék vyzkoušen i v domově seniorů v Litovli, kde se nakazilo 56 klientů a osm osob z personálu.

    „Místní lékařka podala lék ihned při prvních příznacích dvacítce lidí ve věku od 87 do 94 let, tedy kategorii, ve které umírá na covid-19 každý třetí. Výsledek? U některých se stav mírně zlepšil během 24 hodin, sedm pacientů bylo hospitalizováno na infekčním oddělení nemocnice v Prostějově pro zápal plic, nikdo z nich ale nezemřel a průběh nemoci byl spíš mírnější,“ uvádí Forbes.

    Profesor Beran je díky těmto výsledkům k účinkům léku optimistický.

    „Buď to byl zázrak, nebo se potvrzuje, že lék opravdu dokáže výrazně nastartovat imunitu, tedy zvýšit počet takzvaných NK buněk (zkratka z Natural Killers), které s virem umějí bojovat,“ cituje Forbes Berana.

    Redakce Seznam Zpráv se omlouvá za předchozí chybu, kdy jsme mylně uvedli, že se jednalo o lék interferon beta. 

  • Plaga: Nový školní rok začne 1. září ve školách pro všechny žáky

    Nový školní rok začne pro všechny žáky 1. září ve školách. Při běžné výuce se budou ale dodržovat přísnější hygienická pravidla. Případná opatření proti koronaviru se budou řídit takzvaným semaforem pro oblasti s různým rizikem nákazy. Novinářům to po dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) řekl šéf resortu školství Robert Plaga (ANO). Podle něj do škol nastoupí všichni žáci a žačky. Třídy se rozdělovat nebudou. O případných omezeních budou rozhodovat hygienici. Hygienická opatření či upravený režim jídelen směřují k tomu, aby nebylo nutné celé školy kvůli nákaze zavírat.

  • LDN zakáže návštěvy. Lidé nedodržují opatření

    Léčebna dlouhodobě nemocných v Opočně na Rychnovsku od středy 29. července zakáže návštěvy. Důvodem je to, že návštěvníci léčebny nedodržují zpřísněná hygienická pravidla zavedená kvůli šíření koronaviru. Návštěvníci podle tiskového mluvčí Královéhradeckého kraje překračovali dobu návštěv, jejíž maximální doba je 20 minut. Pokud by se však jednalo o umírajícího pacienta, návštěvy povolí. V posledních dnech v Královéhradeckém kraji přibývá nakažených covidem-19.

  • Na Vysočině se budou nosit roušky u lékaře

    Na Vysočině musí mít lidé od středy povinně zakrytá ústa a nos ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb. Mimořádné opatření bude platit od dnešní půlnoci do odvolání. Krajská hygienická stanice k němu přistoupila kvůli rostoucímu počtu nemocných s covidem-19 v tomto regionu. Nařízení se týká například i lékařských ambulancí, lékáren, dětských domovů nebo výchovných ústavů pro mládež.

  • ODS chce odpustit sociální odvody menším firmám do konce roku

    Opoziční ODS chce odpustit firmám do 50 zaměstnanců sociální odvody do letošního prosince. Poslanci občanských demokratů to navrhli v novele vládního zákona, podle něhož menší firmy nemusí za splnění určitých podmínek hradit státu odvody za červen až srpen. Prodloužením úlevy zavedené kvůli ekonomickým dopadům opatření proti novému koronaviru by státní rozpočet přišel podle odhadu předkladatelů za srpen až prosinec asi o 18 miliard korun.

  • V domově ve Slatiňanech onemocněla sociální pracovnice

    Jedna pracovnice Domova sociálních služeb ve Slatiňanech má potvrzený covid-19. V karanténě je 18 klientů, musí absolvovat testy na koronavirus, uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD) na Facebooku. Domov se stará o klienty s mentálním a kombinovaným postižením, je největším krajským zařízením svého druhu. Sociální pracovnice se starala o klienty ve dvou dislokovaných domcích. Nepůsobila v hlavní budově. „Testy klientům budou provedeny v průběhu čtvrtka. Původem je nákaza z jiného lokálního ložiska, kde se nakažená pohybovala,“ uvedl hejtman.

  • V Brně jsou dva lidé ve vážném stavu, dostávají remdesivir

    Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně v pondělí přijala dva pacienty s těžkým průběhem koronaviru. Jeden byl převezen z nemocnice ve Vyškově, druhý z brněnské fakultní nemocnice. Oba pacienti jsou ve vážném stavu na plicní ventilaci. Lékaři jim podávají lék remdesivir.

  • Návrhy k volbám posoudí politické strany

    O návrzích na změny ve volbách se nyní poradí zástupci politických stran. Ideální by podle ministra vnitra Jana Hamáčka bylo, kdyby se zavedly všechny čtyři způsoby současně. Politická dohoda by měla být 5. srpna. „Naší ambicí je, abychom to měli vyřešeno i legislativně do začátku září,“ dodal Hamáček.

  • Hamáček představil 4 řešení podzimních voleb

    Ministr vnitra Jan Hamáček se sešel se zástupci parlamentních stran. Jednali o podzimních volbách a možnosti účasti voličů, kteří budou v té době v karanténě. Pracovní skupina připravila čtyři varianty hlasování. První z nich jsou drive-in volební místnosti, kdy lidé několik dní před samotnými volbami odvolí z auta. Možnost je také vytvořit zvláštní volební okrsek, například pro zařízení typu domov důchodců, které bude celé v karanténě. Třetí alternativou je „proxy voting“ – tedy hlasování pomocí zástupce, kterého volič určí. Poslední možností je výjezd speciální volební komise, která dorazí s ochrannými prostředky do místa bydliště voliče.

    Tisková konference Jana Hamáčka.Video: Youtube/Ministerstvo vnitra, Seznam Zprávy

  • Původně klidný kraj hlásí 58 nových případů za týden

    Jihočeský kraj, který dlouhodobě patřil mezi oblasti s nadprůměrně nízkým šířením nákazy, se potýká s novým nárůstem případů. Region, jenž měl od poloviny dubna denní přírůstky v řádu nižších jednotek a od konce dubna byly nové případy spíše výjimkou, zaznamenal za poslední týden minimálně 58 dalších nakažených.

    V současné době je tak v kraji necelých 300 nakažených, jen na Prachaticku přibylo za víkend přes 20 případů, nově pozitivně testované hlásil také písecký klub házenkářek. Podle jihočeské hygieny dokonce v sobotu padl nový rekord oblasti, a sice 25 nových nakažených. Graf vychází z otevřených datových sad ministerstva zdravotnictví, čísla se proto mohou lišit například z důvodu časového posunu způsobeného jejich validací.

  • 106 párů rozdělených koronavirem se znovu setká

    Ministerstvo zahraničí schválilo 106 žádostí o sloučení mezinárodních párů rozdělených protiepidemickými restrikcemi při cestování. Vyhovělo tak zhruba polovině žádostí, které přišly za první týden od umožnění takového kroku, uvedla diplomacie v tiskové zprávě. Od minulého pondělí mohou do Česka přicestovat i občané zemí mimo EU, které nejsou na bezpečném seznamu, pokud prokážou, že v Česku mají dlouhodobého partnera, i když s ním nejsou sezdáni.

    „Prozatím jsme obdrželi přes dvě stě žádostí rozdělených párů, vyhověli jsme asi polovině z nich. Naprostá většina je pro partnery z USA. Další časté země jsou třeba Ukrajina, Izrael, Mexiko nebo Chile,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Partneři musejí při žádosti o spojení páru doložit čestné potvrzení o dlouhotrvajícím vztahu a potvrdit ho i nějakým dokladem. „Hladce probíhá například vyřízení žádostí těch, kteří doložili rezervaci termínu svatby na matrice, nebo těch, kteří mají společnou nájemní smlouvu, a to nejen v ČR,“ dodal Petříček.

  • V královéhradeckém domově důchodců je 5 nakažených zaměstnanců

    Testy prokázaly nákazu novým koronavirem u pěti zaměstnanců Domova důchodců v Černožicích na Královéhradecku, a to včetně ošetřovatelky, u které se covid-19 potvrdil již v pátek. U nikoho z klientů domova se nemoc neprokázala. Nemoc byla u zaměstnankyně, která se vrátila z Ukrajiny, prokázána v pátek večer. A to víceméně náhodou, žena žádné příznaky nepociťovala, nechala se testovat kvůli tomu, že nákaza se objevila u jejího manžela.

  • V Moravskoslezském kraji přibývá hospitalizovaných

    Na Karvinsku přibylo 13 nových případů koronaviru, na Frýdecko-Místecku 16. Kvůli rozšíření nákazy v domovech seniorů v Moravskoslezském kraji stoupl také počet hospitalizovaných a zemřelých. V nemocnicích je v kraji momentálně 63 lidí.

  • Počty nejrychleji rostou na Jihlavsku a Prachaticku

    Největší nárůst nových případů covidu-19 za uplynulý týden se objevil na Jihlavsku a Prachaticku. Na Jihlavsku bylo za posledních sedm dní zaznamenáno asi 54 případů nákazy v přepočtu na 100 000 obyvatel a na Prachaticku 51 případů. Na dosud nejvíce zasaženém Karvinsku to minulý týden bylo 47 případů na stejný počet lidí.

  • Video: Dodržujte hygienické zásady

    Ministr zdravotnictví zveřejnil video, které připomíná dodržování hygienických zásad.

  • Přibylo lidí se zanedbaným nádorem plic

    Lékaři hlásí nárůst lidí se zanedbanou rakovinou plic, kteří kvůli koronaviru nepřišli na vyšetření včas. „Vidím to jako absolutní katastrofu. Tolik pokročilých nádorů, kdy už lidem nemůžeme nasadit žádnou terapii, jen paliativní symptomatickou péči,“ popsala pro deník MF Dnes přednostka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková. Právě u nádorů plic je včasný záchyt důležitý, i dva měsíce zpoždění mohou být fatální. Primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění VFN Jiří Votruba pro deník uvedl, že „jiné než pozdní onemocnění za poslední dva měsíce na klinice neviděl“.

  • Poprvé se sejde nová rada pro boj s koronavirem

    V úterý v podvečer se poprvé sejde nová Rada vlády pro zdravotní rizika, která má mimo jiné dohlížet na systém takzvané chytré karantény. Její vznik schválila vláda teprve v pondělí, předsedá jí premiér Andrej Babiš (ANO). Poradní orgán má sloužit i pro jiné hrozby, než je nynější koronavirová epidemie, v současnosti se ale zaměří na dobudování chytré karantény.

Reklama

Hlavní zprávy