Hlavní obsah

NASA nestíhá vyrobit měsíční skafandry. Elon Musk nabídl, že vše napraví

Podívejte se na skafandry, které NASA nestíhá pro svou měsíční misi vyrobit. Pomůže SpaceX?Video: Jan Marek

 

Reklama

Ambiciózní plán kosmické agentury USA, totiž dostat první ženu a dalšího člověka na Měsíc už za tři a čtvrt roku, se dostává před další zádrhel. Opět se nestíhá a opět je na vině covid a peníze. Skafandry by mohla vyrobit SpaceX.

Článek

Nejbohatší člověk planety Elon Musk nabízí pomoc NASA. Jeho soukromá vesmírná firma SpaceX prý může vyrobit novou generaci skafandrů, kterou americká agentura nestíhá pro plánované dobytí Měsíce lidmi v listopadu roku 2024 sama vyrobit včas.

Zjistil to generální inspektor vládního kosmického úřadu, píše server CNN.

Moc kuchařů zkazí polévku, tvrdí Musk

NASA už na vývoj nových skafandrů pro výstup do vesmíru dala 420 milionů dolarů, a dalších 625 milionů se chystá do projektu investovat. Revize generální inspekce však tvrdí, že první dva obleky nebudou připravené dříve než v dubnu roku 2025. Na vině mají být dopady koronaviru, zpožděné financování, ale i technologické výzvy. Díly pro skafandry dodává 27 různých firem.

„SpaceX to zařídí, pokud bude potřeba,“ reagoval na úterní prohlášení Elon Musk a okomentoval velký počet dodavatelů slovy, že „v kuchyni je asi moc kuchařů.“

Zkušenosti SpaceX se skafandry

Muskova vesmírná firma má však zatím zkušenosti pouze s tzv. obleky IVA do vnitřku lodí, které po dobu letu chrání astronauty v případě ztráty tlaku či požáru. Skafandry pro výstup do kosmu známé pod zkratkou EMU jsou mnohem komplexnější a musí řešit třeba takové výzvy jako pobyt ve velmi nízkých teplotách – třeba jako v případě mise na jižní pól Měsíce.

Mluvčí NASA, Monica Wittová, se pro zpravodajský kanál CNBC vyjádřila k nabídce Elona Muska připomenutím výzvy z minulého měsíce. To už totiž americký kosmický úřad žádal všechny firmy, které v oboru podnikají, o přispění jakýmikoli službami, hardwarem nebo rovnou i celým skafandrem, který by odkoupila. Zájem vyjádřilo už 50 společností, ačkoliv plány zatím nepředložila žádná, a to ani SpaceX.

Používají se skafandry z dob Apolla

Národní úřad pro letectví a vesmír, jak zní plný název vládní agentury USA, obleky potřebuje pro třetí fázi programu Artemis.

Ten zahrnuje raketu SLS, na jejíž špici má sedět loď Orion s lidskou posádkou na palubě. Odstartovat by měla k budoucí lunární družici Gateway, odkud se mají pozemšťané dostat na povrch Měsíce ve vesmírném korábu pro dlouhé lety Starship právě od SpaceX.

Firma Elona Muska vyhrála v dubnu výběrové řízení, mezi dalšími firmami nechyběl ani Blue Origin Jeffa Bezose, a ke splnění dostala 2,9 miliardy dolarů. Musk tehdy o plánu s rokem 2024 řekl, že je „proveditelný“.

Zpoždění ve vývoji i financování vlivem covidu už však postihlo snad každý prvek této skládačky včetně stavby Orionu, SLS i Gateway a Starship, která je teprve v úvodní fázi. Nová generace skafandrů se podle generálního inspektora úřadu opozdila o 20 měsíců – původně se měla ukázat v březnu 2023.

Oprášit a přešít nebude stačit

Astronauti na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ještě dnes nosí skafandry „navržené před 45 lety pro program raketoplánů Space Shuttle,“ dodává kontrolní zpráva s tím, že obleky byly za poslední dekády při svém provozu „renovovány a částečně redesignovány.“

Zmíněných 420 milionů dolarů na vývoj skafandrů utratila NASA ve třech odlišných programech, na kterých začala pracovat už v roce 2007. Novou generaci xEMU pro průzkum na Měsíci začala vyvíjet před pěti lety.

Do roku 2025 pak má úřad v plánu utratit dalších 625 milionů dolarů, které mají zaplatit už i testování a kvalifikování dvou obleků na lunární povrch, jeden testovací na ISS a jeden předváděcí na Zemi.

Reklama

Doporučované