Hlavní obsah

Bezos nabídl NASA dvě miliardy dolarů, když mu dá šanci dobýt Měsíc

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel společnosti Amazon a nejbohatší muž světa Jeff Bezos.

Reklama

Miliardář Jeff Bezos se svého snu spolupracovat s americkou vesmírnou agenturou NASA na přistávacím mechanismu pro lety na Měsíc nevzdává. Po prohře s konkurentem SpaceX se proti finálnímu rozhodnutí odvolal u amerického úřadu.

Článek

Nejbohatší muž světa a majitel gigantu Amazon Jeff Bezos nabídl vesmírné agentuře NASA pokrytí nákladů ve výši dvou miliard dolarů, pokud by jeho společnost Blue Origin dostala šanci být znovu zvažována do role klíčového vývojáře přistávacího mechanismu (HLS – Human Landing System) pro nadcházející misi na Měsíc.

V dopise zaslaném řediteli NASA Billu Nelsonovi Bezos uvedl, že „Blue Origin pokryje financování HLS potřebným dofinancováním všech plateb v aktuálním a následujících dvou fiskálních obdobích až do sumy dvou miliard, aby se tak vesmírný program mohl dát znovu do pohybu“.

Finální rozhodnutí ohledně výběru vývojáře HLS nicméně padlo již letos v dubnu. Lukrativní smlouvu získal třetí nejbohatší muž světa a Bezosův vesmírný konkurent Elon Musk, jehož SpaceX bude dopravovat astronauty na měsíční povrch od roku 2024.

Hledat investora musela NASA poté, co od amerického Kongresu na svůj 3,3miliardový projekt získala jen 850 milionů dolarů. Kathy Luedersová, vedoucí programu NASA pro lidské vesmírné lety, nicméně uvedla, že do role investora-vývojáře může být vybrána jen jedna společnost.

„Vytvořili jsme lunární přistávací systém 21. století, inspirovaný architekturou Apollo. Tedy architekturou s mnoha výhodami. Jednou z nejvýznamnějších je bezpečnost,“ uvádí dále ve zveřejněném prohlášení Bezos. Na obhajobu Blue Origin dále neopomněl zmínit i využití vodíkového paliva, které je v souladu s dlouhodobými cíli NASA. Přesto při hodnocení uchazečů, včetně společnosti Dynetics, dopadla nejlépe SpaceX.

NASA uvádí, že Muskovu společnost vybrala především kvůli jejím reálným zkušenostem z vesmíru a relativně nízké ceně. Bezos nicméně podal na rozhodnutí stížnost k Americkému účetnímu úřadu (GAO) a obvinil agenturu z neférového „přepsání kritérií na poslední chvíli“ ve prospěch SpaceX, informuje britská BBC.

Zda se Bezosovi podaří finální rozhodnutí vesmírné agentury ještě zvrátit, bude jasné v průběhu srpna, uvádí server The Guardian. Odborníci jsou nicméně k možné změně rozhodnutí skeptičtí.

Reklama

Doporučované