Hlavní obsah

Nejen Bezos a Branson. Vesmír chtějí dobývat i čínští boháči, zatím ze Země

Foto: Profimedia.cz

Raketa Dlouhý pochod 5B.

Reklama

Zatímco svět sledoval start rakety amerického miliardáře Jeffa Bezose, Čína chystá v tichosti investice do kosmického průmyslu. Za deset let má stát v tomto odvětví mezi nejmocnějšími, slibuje tamní vláda.

Článek

Američtí miliardáři, jako jsou Jeff Bezos a Richard Branson, už mají svoji cestu do vesmíru za sebou, teď to vypadá, že je budou následovat i další lidé, kteří mají na svých bankovních kontech o pár nul víc než běžný smrtelník.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Také čínští miliardáři se vrhají na vesmírné investice. Jak napsala agentura Bloomberg, při své cestě do vesmíru zůstanou nohama pevně na Zemi. Pouštějí se především do výzkumu a výroby.

Tyto záměry vítá čínská vláda. Ta se totiž bude snažit dostat Čínu do roku 2030 mezi hlavní vesmírné velmoci, napsala agentura Reuters.

Země na sebe obrátila pozornost už přibližně před dvěma lety, kdy její stroj přistál na odvrácené straně Měsíce, nebo v letošním květnu přistáním sondy na Marsu. Zároveň pokračuje dál tříměsíční cesta čínských astronautů, kteří tvoří základ čínské vesmírné stanice s názvem Tchien-che, tedy Nebeská harmonie.

Čínská vláda ráda získává uznání.
Lincoln Hines, expert na Čínu

„Čínská vláda ráda získává uznání, lépe řečeno právo chlubit se za úspěchy dosažené ve vesmírném odvětví,“ řekl Lincoln Hines, odborný asistent a expert na Čínu na americké Air War College v Montgomery ve státě Alabama.

Podle jeho slov tamní vláda vnímá aktivitu soukromých investorů, kteří budou pracovat ve vesmírné oblasti bádání a výroby, jako velmi užitečnou. „Soukromý sektor bude hrát velmi důležitou a specifickou roli,“ dodává Hines.

Čína, která je dle žebříčku Forbes druhou nejbohatší zemí z pohledu počtu miliardářů, má mnoho bohatých lidí, kteří se chtějí ve vesmírné oblasti angažovat.

Miliardáři investují do vesmíru

Původně automobilový gigant s názvem Zhejiang Geely Holding Group Company, který založil miliardář Li Šu-fu, například v únoru oznámil, že se nově pouští do výroby vesmírných satelitů, do kterých investuje přes 300 milionů dolarů.

Podnik Shunwei Capital, za kterým stojí obchodník Lej Ťün a který poskytuje kapitál internetovým a technologickým společnostem zejména v Číně, ale také v Indii a Indonésii, zase investoval do výrobce satelitů firmy Galaxy Space.

Developerská společnost Country Garden Holdings, kterou ovládá nejbohatší žena Číny Jang Chuej-jen, investuje od roku 2019 do startupu Land Space Technology, který se zaměřuje na vývoj a konstrukci startovacích raket.

To, jak může být pro tuto specifickou oblast důležitá práce soukromého sektoru, potvrzuje i další odborník. „Čína si uvědomila užitečnost využití soukromého sektoru,“ uvedl Rajeshwari Pillai Rajagopalan, vedoucí iniciativ v oblasti jaderné a vesmírné politiky v Observer Research Foundation v Dillí.

Podle Masaysua Ishidy, tokijského ředitele společnosti Kearney a výkonného ředitele neziskové organizace SpaceTide Foundation, je v Číně v současnosti více než 150 společností, které se zaměřují na výzkum a výrobu všeho spojeného s vesmírem od nosných raket a družic přes satelity až po pozemní stanice.

Podle odborníků se tak dá téměř s jistotou počítat s tím, že čínské vesmírné startupy, které budou chtít v oblasti vesmíru zazářit, najdou štědrou podporu u současných podnikatelů, kteří si na tento segment dělají už dlouho zálusk.

Investice za rok na dvojnásobku

Ishida také uvedl, že komerční vesmírné společnosti v této zemi loni přilákaly investice ve výši 1,5 miliardy dolarů, přičemž v roce 2019 to byla téměř polovina, 800 milionů dolarů.

„Čínský kosmický průmysl je stále v počáteční fázi vývoje,“ řekl šéf SpaceTide Foundation. „V budoucnu existuje velká pravděpodobnost, že se do odvětví přesunou i hráči, kteří nejsou členy kosmického průmyslu a prostředky na investice získali jinde,“ dodal.

To potvrzuje také hongkongský zakladatel společnosti Orbital Gateway Consulting, která se zabývá výzkumem vesmíru a satelitní telekomunikací Blaine Curcio. Podle něj je v současnosti v Číně mnoho „miliardářů“, kteří už dnes obhlíží situaci na trhu a rozmýšlí své možnosti investic.

„Uvidíte, že se do tohoto odvětví dostane více miliardářů, kteří se budou snažit komercializovat tuto infrastrukturu,“ dodává.

Věří zároveň, že tamní vesmírný průmysl má šanci dosáhnout i podobné slávy a zájmu, jako tomu bylo například u startu rakety New Shepard společnosti Blue Origin, která spolu s modulem RSS New Step vynesla do nebes i samotného zakladatele podniku Jeffa Bezose.

Podívejte se na záznam startu rakety New Shepard. (Zdroj: AP)Video: AP

Čína brzy na vrcholu?

Ambice čínských bohatých investorů ale v kontrastu velkolepých a odvážných cest osobností jako Jeff Bezos a Richard Branson zůstávají stále tak trochu v pozadí.

Další plány Číny to ale mohou brzy změnit. Asijská velmoc totiž plánuje mimo jiné poslat na Měsíc člověka.

Zároveň pokračují práce na rozestavěné vesmírné stanici, na kterou v letošním červnu vyslalo vedení Číny několik astronautů. Mezi dalšími plány je pak dokonce zřízení výzkumné stanice přímo na Měsíci.

A proč čínští astronauti potřebují vlastní vesmírnou stanici? Důvod není tajemstvím. Stojí za tím Spojené státy, které z obav o bezpečnost projektu zemi ze spolupráce vyřadily.

Reklama

Související témata:

Doporučované