Hlavní obsah

Nasaďte respirátory, nařídila vláda. Kam se bez nich nedostanete?

Foto: Shutterstock.com

Od pondělí mezi lidi s respirátorem, nanorouškou nebo dvěma chirurgickými rouškami přes sebe, rozhodla vláda (ilustrační snímek).

Reklama

Vláda v pátek přitvrdila. Na některá místa bude možné chodit jen v respirátoru, nanoroušce nebo ve dvou chirurgických rouškách.

Článek

Doma ušité látkové roušky se staly jedním z nejvýraznějších symbolů první vlny koronaviru. Teď už na některých místech jejich použití nebude stačit.

Od začátku příštího týdne už s nimi nebude možné chodit do míst, kde je pravděpodobná vysoká kumulace lidí, oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Půjde například o nemocnice, hromadnou dopravu nebo obchody. Kompletní seznam míst chce ministerstvo zveřejnit v pondělí.

„To, co může udělat každý jeden člověk, je nošení adekvátních pomůcek na ochranu dýchacích cest. V pondělí bude vydáno opatření ministerstva zdravotnictví, které bude nařizovat nošení FFP2 respirátorů, případně nanoroušek nebo dvou na sebe nasazených standardních chirurgických roušek,“ uvedl Blatný.

Expert na zdravotnické právo Jakub Král ze společnosti Porta Medica vládní nápad na nošení dvou roušek přes sebe kritizuje.

„Roušky chrání primárně okolí, a proto se u nich moc neřeší těsnost – naopak filtraci mají mnohdy roušky i lepší než respirátory. Více roušek na sobě tak zlepšuje parametr, který zlepšovat netřeba, a naopak ani deset roušek na sobě nezajistí těsnost na úrovni standardního respirátoru FFP2,“ poukazuje Jakub Král.

Dvě roušky místo respirátoru? Aspoň něco

Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd, hodnotí možnost nosit dvě roušky přes sebe z hlediska ochrany pokus „zkusit aspoň něco“.

„Samozřejmě lepší než nic. Lepší dvě roušky než jedna, lepší jedna, než žádná. Ale moje zkušenost je taková, že žádná nejde utěsnit u obličeje,“ říká Vladimír Ždímal a dodává, že dobře na obličeji sedící respirátor představuje lepší variantu. I zde ale upozorňuje, že lidé často nosí špatnou velikost, která je ve výsledku příliš nechrání.

Možnost nosit dvě chirurgické roušky přes sebe je ústupkem pro lidi, kteří si nedokážou rychle zajistit zásobu respirátorů, hájil na tiskové konferenci myšlenku Jan Blatný. „Použití dvou stejně účinných prostředků přes sebe ten efekt o něco zvýší, byť neříkám, že dvakrát. Lepší je ale respirátor, protože těsní a daleko lépe brání vdechování vzduchu, který může být znečištěn kapénkami od jiné osoby,“ vysvětloval ministr.

Nové nařízení ministr zdravotnictví předloží vládě v pondělí. Začít platit by mělo od půlnoci z pondělí na úterý.

Za porušení hrozí pokuty

Za nenošení předepsaných ochranných prostředků aktuálně hrozí až desetitisícová pokuta. Příští týden by ale mohl vstoupit v platnost nový pandemický zákon, který zavádí přísnější tresty. Nově by za tento prohřešek hrozilo až 30 tisíc korun.

Přestože i nadále má být hlavním kontrolním orgánem krajská hygienická stanice, pandemický zákon dává policistům a strážníkům pravomoc vyřešit věc rovnou na místě.

Reklama

Související témata:

Doporučované