Hlavní obsah

Naučte se používat zákony, vzkazuje Bakalův mluvčí poslancům, kteří vyšetřují privatizaci OKD

Foto: ČTK

Zdeněk Bakala.

Reklama

Zdeněk Bakala se tento týden před poslaneckou vyšetřovací komisi nedostaví. Jeho mluvčího tvrdí, že Bakala předvolání neobdržel do své datové schránky, kterou má za tímto účelem zřízenou.

Článek

Zdeněk Bakala měl podle harmonogramu dorazit před poslaneckou vyšetřovací komisi k OKD ve středu po poledni. V Poslanecké sněmovně se ale bývalý spolumajitel zkrachovalé těžební firmy neukáže.

Naznačil to už ráno předseda komise Lukáš Černohorský. „Nemáme informaci o tom, že by převzal předvolání. V pátek to ještě leželo na poště,“ řekl novinářům pirátský poslanec s tím, že komise neobdržela ani omluvenku, a tak stále čeká na případnou doručenku.

Předseda komise Lukáš Černohorský o tom, kdo všechno nepřijde na výslech.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Poslanci Bakalovi předvolání zaslali na trvalou adresu v Česku. Investor ale již delší dobu žije ve Švýcarsku u Ženevského jezera. Bakalův mediální zástupce Vladimír Bystrov proto říká, že mu mělo předvolání být doručeno jinou cestou.

„Je dobře známo, že Zdeněk Bakala žije již řadu let v zahraničí. Přesto si ponechal datovou schránku, aby mohl dostávat oficiální či neodkladnou korespondenci. Mohu potvrdit, že do dnešního poledne do jeho datové schránky žádný dokument od parlamentní vyšetřovací komise doručen nebyl,“ odpověděl na dotaz Seznamu Vladimír Bystrov z PR agentury Bison & Rose, která Bakalu zastupuje.

Podle Černohorského k tomu došlo kvůli neúplným informacím z Ministerstva vnitra. „Nemáme přístup do registru obyvatel. Požádali jsme Ministerstvo vnitra, aby nám poskytlo informace o trvalé adrese nebo datové schránce. O datové schránce pana Bakaly se resort nezmínil,“ vysvětlil Černohorský s tím, že komise požádá o informace vnitro znovu.

Ještě před zasedáním komise Černohorský zmínil jinou možnost k převzetí písemnosti: generální plnou moc. Tento způsob ale Bystrov odmítl a odsoudil.

„Nápad s doručováním písemností přes přátele a spolupracovníky by mohl být podařený bonmot, kdyby nebyl pronesen představitelem zákonodárného sboru, který by měl zákony a úřední postupy nejen znát, ale umět je i používat,“ zkritizoval postup poslanců Bystrov.

Vyšetřovací komise pro OKD měla tento týden v plánu vyslechnout svědky a i na základě těchto výslechů zrekonstruovat privatizaci, následný prodej a i nedávný pád těžební firmy. Dle zjištění potom případně podat například trestní oznámení.

Zatím to ale vypadá, že se kromě Bakaly vyhnou výslechu i další „velké ryby“. Tento týden se nedostaví z předvolaných ani Pavel Telička, Bohuslav Sobotka nebo Milan Urban. V pondělí tak vyslechli poslanci jen bývalého náměstka ministra průmyslu Martina Pecinu a jednoho úředníka z antimonopolního úřadu.

Reklama

Doporučované