Hlavní obsah

Navalnyj chce chytrým hlasováním naleptávat režim, říká expert

Foto: Profimedia.cz

Kampaň strany Spravedlivé Rusko v ulicích Moskvy.

Reklama

Část kandidátů k volbám nepřipustili, proti dalším postavili kandidátky s podobným názvem pro zmatení voličů, říká o ruských parlamentních volbách Karel Svoboda z Katedry ruských a východoevropských studií FSV UK.

Článek

O co jde v ruských parlamentních volbách? Vítězství vládní strany Jednotné Rusko je asi jasné… Může ztratit ústavní většinu?

Možné je všechno. Ruské volby jsou z velké části určovány Kremlem, to ale neznamená, že jsou úplně bezvýznamné. Půjde hlavně o to, kolik získá Jednotné Rusko hlasů. S bojem proti němu vystoupil Alexej Navalnyj, jenž vydal seznam kandidátů, kteří půjdou proti němu (proti straně Jednotné Rusko*pozn. red). On je podpoří, aby kandidáti Jednotného Ruska nevyhráli.

Falšování voleb není úplně jednoduché a způsobu, jakým to dělali dříve, se už dnes chce Kreml vyhnout. Zakázali proto kamery ve volebních místnostech, aby nebyly podvody tolik vidět, ale zároveň vrhli do kampaně oblíbené ministry Sergeje Šojgua a Lavrova. Ti získají křeslo, aby ho vzápětí složili ve prospěch dalších kandidátů. To je v Rusku běžná praxe.

Další zajímavostí bude, jestli se do dumy dostanou nové strany typu Noví lidé nebo Zelení. Ty pravděpodobně zakládal Kreml. Vytipoval si nejdůležitější oblasti, které ruské obyvatelstvo trápí a Jednotné Rusko v jejich řešení není úplně důvěryhodné. Nové strany odtáhnou protestní hlasy.

Otázkou je i to, jak bude reagovat ruská veřejnost na výsledky voleb. Myslím ale, že bude dost v klidu, protože i „úpravy“ výsledků probíhají sofistikovaněji, než tomu bylo v roce 2011, kdy byly podvody poměrně dobře viditelné.

Část kandidátů nebyla připuštěna k volbám, proti části stojí jiní kandidáti, kteří mají voliče splést. Například proti Komunistické straně Ruské federace stojí Komunisté Ruska. Jednotné Rusko nicméně vyhraje, o tom nikdo nepochybuje.

Zmínil jste takzvané chytré hlasování Navalného. Může u jeho příznivců fungovat, když jim v některých případech doporučí volbu stalinistů nebo Žirinovského nacionalistů?

Navalnyj hlásá princip: Volte kohokoliv, kdo má šanci kandidáta Jednotného Ruska porazit. Jakmile bude Putin poražen, můžeme si to rozdat v normálních volbách. To samozřejmě vyvolává napětí. Třeba Grigorij Javlinskij, šéf opoziční strany Jaboko, to absolutně odmítá a ptá se, jak můžete volit proti jednomu kremelskému kandidátovi jiného kremelského kandidáta. Říká, že tito kandidáti budou pak stejně v důležitých věcech hlasovat s Kremlem.

Je to velký problém, u spousty lidí jsem zaznamenal hlasy, že nakonec volit nepůjdou. Jsou i případy, kdy Navalnyj prosazuje proti kandidátovi demokratické opozice kandidáta rudého nebo hnědého, jenž má vyšší preference.

Putinův režim spoustě lidí zabránil kandidovat, další poslal do vězení. Myslíte, že se víc než obvykle bojí kvůli demonstracím po zatčení Navalného?

Nebyly to jen demonstrace okolo zatčení Navalného, ale i demonstrace kvůli volbám do Státní dumy v roce 2019. V současné době už totálně vyvanul étos Krymu. Podpora Vladimira Putina se vrátila do předkrymského období, což je pro něj nepříjemné. Putin nechce svoje jméno dávat všanc ve prospěch Jednotného Ruska, a i když je jeho šéfem, vystupuje nadstranicky, což je trochu schizofrenní pozice.

Volby ale nemají potenciál současný režim položit, to si asi nemyslí ani Navalnyj. Je ale přesvědčen, že ho může chytrým hlasováním naleptávat, a je šance, že se z nějakého dalšího kandidáta stane druhý Sergej Furgal (bývalý gubernátor Chabarovského kraje, pozn. red.). Ten se ukázal jako opozičník a Kreml musel vyvinout poměrně velké úsilí na to, aby ho zatkli a přiřkli mu nějaké zločiny.

Jednotné Rusko pravděpodobně získá i ústavní většinu, režim ji protlačí skrze jednomandátové většinové volební okrsky, jimiž se volí polovina parlamentu.

I když Putinovi klesla popularita na úroveň před anexí Krymu, Jednotnému Rusku klesla ještě mnohem více. Rozlišují nějak běžní voliči Putina a jeho stranu?

Vnímají je odděleně. Veškeré svoje výtky směřují k Jednotnému Rusku, Putina se naopak vůbec netýkají. Vzpomeňte si na přijetí penzijní reformy, které vyvolalo velké protesty. Putin poté vystoupil s tím, že tak brutální reformu nelze udělat a tvářil se, že s ní nemá nic společného.

Asi 60 procent Rusů si podle průzkumů myslí, že Státní duma pracuje špatně. Té přitom dominuje Jednotné Rusko vedené Putinem. Prezidenta ale podporuje 61 procent Rusů. Nedává to moc logiku. Putin má stále auru člověka, který zvedl Rusko z kolen, v posledních letech je už ale země ve fázi stagnace. Snaží se stále o ekonomický růst, neřeší ale to základní – že jim nefungují soudy, policie, člověk nemá veřejné zastání.

Vidíte v Rusku velké regionální rozdíly? Zaujalo mě, že v jednom ze sibiřských měst vyhrál minule volby kandidát podporovaný Navalným…

Dá se říci, že na Dálném východě se lidé cítí Moskvou zapomenutí a myslí si, že mají blíže do Číny nebo Japonska. Dalším faktorem jsou velká města. Četl jsem, že v Moskvě bude asi 40 procent voličů hlasovat elektronicky, čemuž má člověk v ruském podání automaticky tendenci nevěřit. Třeba jim ale křivdím.

Specifický je pak severní Kavkaz. Jednotné Rusko získá v Čečensku 100 procent nebo přes 99 procent, jak si to Ramzan Kadyrov rozhodne.

Důležité je ale i to, že ani Jednotné Rusko není jen homogenní masa, i oni vyhledávají populární osobnosti v regionech, které pro region něco dobrého udělaly.

Dá se nově zavedené elektronické hlasování považovat za pokrok, nebo spíš další nástroj manipulace? Z vaší předchozí odpovědi se zdá, že spíš za to druhé?

Jsem hodně skeptický. Víme, jak korespondenční hlasy způsobují problémy i v zemích, které jsou technologicky na vyšší úrovni než Rusko. Nechci to ale a priori odsuzovat, uvidíme až na základě reálného hlasování. Zda nebude vykazovat nějaké anomálie typu 70 procent hlasů pro Jednotné Rusko, když se dá čekat, že tímto způsobem budou hlasovat mladší a vzdělanější lidé, kteří příliš Jednotné Rusko nepodporují.

Volby trvají tři dny, což není obvyklé…

Kreativita s posouváním voleb je v Rusku velká. Prezidentské volby se konaly 18. března na výročí anexe Krymu, minulé parlamentní volby byly zase přesunuté z prosince na září, aby se oddělily parlamentní od prezidentských. V reálu to bylo spíše kvůli snížení volební účasti – kvůli disciplinovanosti voličů Jednotného Ruska platí, že čím je nižší účast, tím má strana více hlasů.

Dominantní spekulace říká, že tři dny se hůře uhlídají nezávislými pozorovateli, než pokud jsou kratší. Už ale fakt, že stáhli kamery z volebních místností, indikuje, že se tam mohou dít divoké věci. Lavrov už předesílá, že Západ je připravený volby neuznat… není divu, když velkou část kandidátů pod různými záminkami nepustili do voleb. Západ s tím ale nic neudělá, asi bychom si měli zřídit institut vzetí na vědomí vyhlášených výsledků.

Reklama

Doporučované