Hlavní obsah

Navalného investigace: Putinův muž nakoupil nemovitosti v Česku. Neměl na ně

Foto: https://navalny.com/p/6529/

Rezidenční komplex v pražské Lannově ulici.

Reklama

Gubernátor ruského Marijska Jevstifejev si přes rodinné příslušníky pořídil řadu nemovitostí, některé z nich i v České republice. Z politického platu ale nemohl na tyto byty vydělat, tvrdí Navalného organizace.

Článek

V nejnověji zveřejněné investigaci organizace Fond boje s korupcí (FBK), kterou v roce 2011 založil jeden z nejhlasitějších kritiků Kremlu Alexej Navalnyj, odhalila, že gubernátor republiky Marijsko a tamní lídr kandidátky Jednotného Ruska Alexandr Jevstifejev nechal na svou tchyni a syny napsat několik nemovitostí v Rusku, ale i v České republice.

„Jevstifejev posledních 13 let pracoval jako soudce a jako předseda Rozhodčího soudu Moskevské oblasti. Na první pohled by bylo skutečně těžké najít na Jevstifejevovi chybu. Jeho příjmy jsou známé už mnoho let. Jeho manželka nebyla miliardářka. Je nápadně skromný. V rozhovorech mluví o tom, že i když byl gubernátorem, pronajímal si dvoupokojový byt za 22 tisíc rublů měsíčně (téměř 6 500 Kč). Koneckonců člověk toho moc nepotřebuje… Je škoda kazit tak krásný obraz, ale budeme muset,“ napsal Fond boje proti korupci.

„Odhalíme skutečného českého krtka. Ale – víte – ne toho milého a hodného, jako v tom starém animovaném filmu, ale zlodějského Putinova krtka, krtka Jednotného Ruska, který byl v ruské vládě a získal luxusní zahraniční nemovitosti,“ dodal FBK.

Když byl Jevstifejev ještě předsedou rozhodčího soudu moskevské oblasti, pořídila si jeho tchyně Lilie Malinová byt v Moskvě za 120 milionů rublů (35,3 milionu korun). Jeho devatenáctiletý syn si ve stejné době pořídil vlastní drahou nemovitost, nebytové prostory v jihozápadní části Moskvy v hodnotě 85 milionů rublů (25 milionů korun).

V dubnu 2017 však ruský prezident Vladimir Putin Jevstifejeva jmenoval gubernátorem republiky Marijsko (též Marij El), jednoho z nejchudších regionů v Rusku, kde podle FBK „20 procent obyvatel vydělává měsíčně méně peněz, než je minimální mzda, tedy méně než 12 130 rublů (3 500 korun)“. Jevstifejevův festival skupování luxusních nemovitostí tehdy podle FBK nabral nový spád. V roce 2019 měl Jevstifejevův syn zakoupit další dva nebytové prostory v Moskvě.

Foto: https://navalny.com/p/6529/

Rezidenční komplex Lannova 2113 se nachází na pražském Novém Městě.

Tehdy podle FBK Jevstifejev prostřednictvím své tchyně Lilie Malinové pořídil dva byty v pražském rezidenčním komplexu Lannova 2113, jejichž cena v době nákupu měla činit 21 milionů korun nebo 54 milionů rublů podle tehdejšího kurzu. Podle FBK je zřejmé, že z politického, soudního či právnického platu Jevstifejev nemohl na koupi těchto bytů vydělat.

Všechna výše uvedená tvrzení Navalnyj dokládá pomocí výpisů z katastrů nemovitostí a detailních fotografií.

V Karlových Varech jen čtyřicet dní po nákupu bytu v Praze Lilia Malinová zaplatila tři miliony korun za další nemovitost. K transakci Navalného Fond boje s korupcí rovněž zveřejnil příslušné dokumenty.

Foto: https://navalny.com/p/6529/

Výpis z katastru nemovitostí, podle nějž byty v Lannově ulici vlastní Jevstifejevova tchyně Lilie Malinová.

„Celkem se majetek Jevstifejeva v České republice pohybuje okolo částky 62 milionů rublů. Celková hodnota majetku rodiny gubernátora Marijska, který celý život strávil ve státní správě, pak přesahuje jednu miliardu rublů (294 milionů korun). Překvapivou skutečností je, že žádný z tohoto majetku se nenachází v republice, v jejímž čele Jevstifejev stojí,“ píše v prohlášení ruský Fond boje s korupcí.

Trvalá adresa v Moskvě, jíž se Malinová v rámci koupě pražského bytu prezentovala, je podle FBK právě byt za 120 milionů rublů, který ji Jevstifejev pořídil již v roce 2016. Na této adrese by podle Fondu boje s korupcí měli „trvale přebývat“ téměř všichni rodinní příslušníci gubernátora.

FBK rovněž poukázal na fakt, že ruská vláda v květnu schválila seznam nepřátelských zemí, přičemž do něj zařadila i Česko. Jeden z lídrů hnutí Jednotné Rusko a ministr zahraničních věcí Ruské federace Sergej Lavrov tehdy prohlásil, že pro ruské úředníky zde byly vytvořeny nesnesitelné podmínky. „Je to zvláštní, ale Jevstifejevovi se tam opravdu líbí,“ uvedl FBK.

Foto: https://navalny.com/p/6529/

Za dva byty v pražském rezidenčním komplexu Lannova 2113 Malinová zaplatila 21 milionů korun.

FBK v rámci investigativy poskytl i důkazy o řadě náhod, jejichž ústřední postavou byl jistý Almaz Valiachmetov. Jevstifejevův nejstarší syn Artem vlastnil od roku 2012 byt v Soči, v roce 2019 ho Artem převedl právě na tohoto Valiachmetova. Valiachmetov v něm strávil necelý měsíc a pak ho prodal společnosti Mari Pulp and Paper Mill, jednomu z největších podniků v republice Marij El.

Společnost Pulp and Paper Mill je podle FBK hlavním znečišťovatelem ovzduší v ruské republice. Jen šest měsíců předtím, než syn gubernátora byt prodal, vedl šéf regionu debaty s ministrem pro životní prostředí o tom, že továrna v oblasti nefunguje ekologicky. „Skutečně nemohla společnost v celém městě Soči nalézt a koupit jiný byt?“ ptá se v textu FBK.

Historie ruské republiky Marijsko je navíc korupcí protkaná. Nejde o první případ, kdy byl gubernátor tohoto regionu obviněn z korupce. Leonid Markelov, který stál v čele Marijska 16 let a kterého Jevstifejev v roce 2017 nahradil, byl přistižen při braní úplatků. Federální kanály tehdy o jeho případu podle FBK hojně informovaly, „jako by byl dopaden hlavní mafián v zemi a korupce a chudoba teď měla definitivně skončit“.

Celková hodnota zabavených věcí přesahovala dvě miliardy rublů (589 milionů korun), většina majetku byla napsána na Markelovovu nevlastní matku. Její advokáti během tehdejšího procesu uvedli, že si na miliardy vydělala sama a její syn nemá s jejím podnikáním nic společného.

Markelov byl sice odsouzen na 13 let do trestanecké kolonie se zvýšenou ostrahou, nový gubernátor však podle FBK není moc odlišnou alternativou. „Minulý guvernér kradl a všechno psal na nevlastní matku. Tento krade a všechno zapisuje na svou tchyni,“ píše FBK.

„Jevstifejev není v Rusku nějakým unikátním gubernátorem, ale zcela typickým. Tak je nastaven Putinův systém – Putin si vybere zloděje, který je mu loajální, a pošle ho pást se do regionu, kde nikdy nebyl,“ uvádí FBK.

Současný gubernátor Jevstifejev také půjde do zářijových parlamentních voleb v čele kandidátky hnutí Jednotné Rusko, jemuž předsedá Dmitrij Medveděv a za nějž kandidoval současný prezident Ruska Vladimir Putin.

Fond boje proti korupci (založený Navalným v roce 2011) proslul zejména svými skandálními odhaleními o úplatnosti špiček státní moci. Například na počátku roku zveřejnil video o paláci na březích Černého moře, jehož skutečným majitelem je podle fondu prezident Vladimir Putin. Video nasbíralo více než 118 milionů zhlédnutí na severu YouTube a přimělo Putina, aby osobně popřel vlastnictví objektu, což je krajně vzácná záležitost, píše agentura AFP.

Navalnému v únoru ruský soud změnil dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na 2,5 roku do vězeňského tábora. Kritika Kremlu úřady vzaly do vazby ihned po příletu z Německa, kde se zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou novičok.

Novičokem byl Navalnyj zasažen uprostřed kampaně právě proti vládní straně Jednotné Rusko. Navalnyj otravu, kterou potvrdily západní laboratoře a také Organizace pro zákaz chemických zbraní, připsal osobně Putinovi. Kreml takové nařčení odmítl a zpochybnil samu otravu.

Reklama

Doporučované