Hlavní obsah

Putinovi se postavím. Považuje mě za hrozbu, prohlásil odsouzený opozičník Navalnyj

Putinovi se postavím. Považuje mě za hrozbu, prohlásil odsouzený opozičník NavalnyjVideo: Anita Baselová

 

Reklama

Opoziční politik Alexej Navalnyj podle ruského soudu zpronevěřil šest milionů korun.

Článek

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj dostal u soudu pět let podmíněně v korupční kauze týkající se lesnického podniku Kirovles. Podle verdiktu má také zaplatit pokutu 500 000 rublů (přes 200 000 korun).

Vynášení rozsudku v opakovaném procesu začalo krátce po 11:00 SEČ ve městě Kirov, asi 900 kilometrů severovýchodně od Moskvy. Podle soudce je vinen i údajný komplic Navalného Pjotr Oficerov.

Verdikt zatím není pravomocný. Pokud by byl, znamenalo by to, že se Navalnyj nebude moci postavit v prezidentských volbách v příštím roce proti Vladimiru Putinovi.

Po přečtení rozsudku prohlásil, že se odvolá. Proces považuje za politicky motivovaný. Prezidentských voleb v příštím roce se chce zúčastnit. Uvedl také, že ho Kreml považuje za hrozbu. Rozsudek chce případně napadnout u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Tam už dřív uspěl.

Navalnyj byl v Kirově souzen za údajnou zpronevěru opakovaně. Obžalován byl z toho, že jako poradce gubernátora Kirovské oblasti v roce 2009 zorganizoval podvod, při němž lesnický podnik Kirovles přišel o 10 000 metrů krychlových dřeva, a tím mu vznikla škoda 16 milionů rublů (6,8 milionu Kč).

Nejvyšší soud trest zrušil

První proces v roce 2013 skončil vynesením pětiletého nepodmíněného trestu, který odvolací soud vzápětí změnil na podmíněný. Evropský soud pro lidská práva ale později usoudil, že ruská justice porušila Navalného právo na spravedlivý soud, a tak loni v listopadu ruský nejvyšší soud odsuzující rozsudek zrušil a nařídil nový proces.

Nyní žalobce pro Navalného a jeho spolupracovníka Pjotra Oficerova žádal stejný trest, který v roce 2013 padl v odvolacím řízení, tedy pět let podmíněně. Obhajoba naopak chtěla osvobození obou obžalovaných.

Navalnyj patřil na přelomu let 2011 a 2012 k hlavním vůdcům velkých demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 - ještě než byl pravomocně odsouzen - se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty, když získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo.

Reklama

Doporučované