Hlavní obsah

Navalnyj píše z vězení: Osm hodin denně musím sledovat státní televizi

Foto: Profimedia.cz

Ruský opozičník Alexej Navalnyj je ve vězení od letošního ledna.

Reklama

Osm hodin denně povinné sledování státní televize a propagandistických filmů. Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj poprvé poskytl rozhovor z vězení.

Článek

„Musíte sedět na židli a sledovat televizi, když zavřete oči, přijde bachař a zařve – Nespi! Koukej!“

Alexej Navalnyj je v ruské Pokrovské nápravné kolonii od ledna letošního roku. Policie ho zatkla při návratu z Německa, kde se léčil po otravě novičokem. Během té doby se nehlásil ruským úřadům, k čemuž byl odsouzený ještě před těmito událostmi. Podle společné investigace novinářů ze CNN, Bellingcat a Der Spieglu za otravou Navalného stojí ruská tajná služba FSB, respektive Putinův režim. Ten to odmítá.

Novináři The New York Times se povedlo Navalného vyzpovídat písemně, do vězení a z vězení se nakonec 54 popsaných listů dostalo skrze právníka. „Představte si čínský pracovní lágr, kde všichni musí pochodovat v řadě a kde jsou kamery na každém kroku. Je tu neustálá kontrola a šťáry,“ píše Navalnyj.

„To není náš problém,“ odpověděl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov na dotaz novináři ohledně Navalného svědectví z věznice a tamních podmínek.

Ve vězení je podle Navalného denní režim, do kterého se vejde pět „sledovacích okének“. V televizi běží buď vysílání státní televize nebo propagandistické filmy. První stihnou vězni ihned po raním cvičení, snídani a úklidu. Další následují několikrát za den. Filmy většinou vypráví události druhé světové války nebo ruské úspěchy ve sportu.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj na videozáběrech ze soudního líčení.

Navalného navíc donedávna hlídači ve vězení v noci budili každou hodinu. Celkově režim ve vězení Navalnyj popisuje jako „psychické týrání“.

Oproti tomu novináři NYT ruský opozičník píše, že si rozumí s ostatními vězni. Občas si v mikrovlnce dělají jídlo a baví se u toho. „Vždycky si vzpomenu na scénu z Goodfellas, kde mafiáni vaří těstoviny ve vězeňských celách. Bohužel nemáme takovou pánev a těstoviny jsou zakázané. Stejně je to ale zábava,“ popisuje.

Přestože se Navalnyj nemůže sám účastnit zářijových parlamentních voleb, je stále politicky aktivní a výrazná osobnost ruské opozice. Putinův režim považuje za chybu. „Dřív nebo později se tato chyba napraví, Rusko se posune směrem k demokratickému, evropskému vývoji. Jednoduše proto, že to lidé chtějí,“ píše.

Alexej Navalnyj se stal předmětem vyhrocených vztahů mezi Ruskem, Evropskou unií a Spojenými státy. Západ vyzýval Putina, aby Navalného propustil. Neziskové organizace, například Amnesty International Navalného označují za politického vězně.

Navalnyj ale dlouhodobě kritizuje Evropskou unii za uvalené ekonomické sankce. Podle něj totiž dopadají na běžné Rusy. Podporuje spíš vzájemnou spolupráci. Pokud sankce, tak přímo mířené na ty nejvýznamnější oligarchy.

Putinova strana Jednotné Rusko ale podzimní volby nemá vyhrané. Opoziční politici se mobilizovali a vysvětlují lidem, jak zvolit změnu a jak vybírat opoziční kandidáty. Většinu výrazných opozičních politiků ale režim dokázal „vymazat“ z kandidátek ještě před volbami. Například Navalného blízkou spolupracovnici Ljubov Sobolovou zatkla policie při lednové demonstraci právě na podporu politika. Soud ji odsoudil za to, že organizací protestů ohrozila zdraví ostatních kvůli pandemii koronaviru. Jako odsouzená už nesmí kandidovat.

Reklama

Doporučované