Hlavní obsah

Navrácení uprchlíků do Sýrie bylo jen záminkou k invazi, říká válečná reportérka Klicperová

Lenka Klicperová.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Plán, který turecký prezident probíral i s českým premiérem Andrejem Babišem, měl podle české znalkyně syrského prostředí jen ospravedlnit ofenzivu do Sýrie.

Článek

Turecká vojenská invaze v Sýrii má podle prezidenta Erdogana vyčistit pohraničí na severu země od kurdských oddílů YPG, které Turecko považuje za teroristy, a umožnit přemístění na toto území několika milionů syrských uprchlíků. Česká válečná reportérka Lenka Klicperová tomuto vysvětlení ale nevěří.

„To je samozřejmě jen rétorika a záminka, protože pokud by Turecko chtělo umisťovat uprchlíky do míst, které už v Sýrii kontroluje, tak to mohlo udělat už dávno. Turecko už dva roky okupuje řadu měst v Sýrii a od roku 2018 má pod svou kontrolou celý kurdský Afrín, takže prostoru, kam mohlo umisťovat uprchlíky, je samozřejmě spousta. Ale teď se jim to prostě hodilo jako záminka k rozpoutání další invaze,” říká Lenka Klicperová.

Celý rozhovor s Lenkou Klicperovou si můžete pustit v úvodním videu. Celý pořad Svět bez obalu pak najdete v premiéře na Televizi Seznam každou neděli ve 22:20. Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Související témata:

Doporučované