Hlavní obsah

Návrat dětí do škol bude náročný. Učitelé pojedou ve dvou režimech

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo školství připravilo plán pro otevírání škol žákům a studentům. Každý ředitel se s tím ale bude muset poprat po svém. Takhle to plánují na základní a mateřské škole na Pardubicku.

Článek

Prostranství před základní školou v Rybitví je od 11. března opuštěné. Sem tam přes něj přejdou jen učitelé nebo další zaměstnanci.

Místní žáci se po chodníku směrem ke vstupním dveřím sice ještě nějakou dobu neprojdou, ti na prvním stupni už ale teď vědí, že 25. května se do tříd budou moct zase vrátit. Ale jen ve skupinách po 15 a sedět bude každým sám ve své lavici. V Rybitví ale mají třídy početnější, takže je budou muset dělit.

„Máme jednu výhodu - u nás jsou lavice po jednom. Problém ale bude trochu s tím, že každá třída potřebuje dva učitele a dvě učebny, pokud by nastoupily všechny děti, takže využijeme pravděpodobně asistentky i vychovatelky,“ plánuje ředitelka Základní školy a mateřské školy Rybitví Markéta Hujerová.

Důležité je právě slovo pokud. Ministr školství Robert Plaga (ANO) sice dal rodičům možnost, aby školáky na prvním stupni na konci května zase poslali do školy, ale není to povinné. Proto se dá očekávat, že některé děti zůstanou i nadále doma.

„Naše představa je taková, že zákonný zástupce, který bude chtít dítě umístit do nepovinné školní skupiny, musí podepsat čestné prohlášení, že dítě nesplňuje kritéria rizikovosti a také že ve společné domácnosti nežije někdo, kdo by kritéria rizikovosti splňoval,“ řekl ve středu na tiskové konferenci koordinátor epidemiologického týmu Ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar. Takové děti nebo někdo ze společné domácnosti nesmí trpět žádnou rizikovou chronickou chorobou. V rodině se také nesmí pohybovat člověk starší 65 let.

Ve třídě i na dálku

To všechno ale ještě více zatíží školy a učitele. Ti se budou muset věnovat nejen jedné třídě rozdělené na dvě skupiny přímo ve škole, ale i jednotlivcům, kteří se budou stále učit na dálku z domova.

„Bude to hodně náročné. Dneska budu hovořit s učiteli a budeme řešit, jak dále s domácí výukou. A jestli bude únosné, aby učitel učil třeba 13 dětí ve škole a 13 dětí doma,“ zamýšlí se nad speciálním provozem Hujerová.

Základní školu v Rybitví navštěvuje 97 dětí. Nejméně početná třída má 17 žáků. Ani ona by se tak celá nevešla do limitu 15 dětí stanoveného Ministerstvem školství. Pokud by se tak do školy vrátili všichni žáci, i tato třída by se tak patrně musela rozdělit na dvě skupiny.

Odpolední družiny sice fakticky fungovat nebudou, program školních skupin se ale podle plánu ministerstva protáhne až do odpoledních hodin. Děti si tak mimo pomůcek budou muset přinést i minimálně dvě roušky - jednu použijí dopoledne a druhou odpoledne. V lavicích si ji nasazovat nemusí, na toaletu ale bez ní odejít nemohou. Speciální režim bude platit i pro šatny, kde se jednotlivé skupiny budou muset vystřídat.

„Předpokládám, že do konce dubna zpracujeme manuály pro jednotlivé oblasti. To je dostatečný časový předstih i pro ředitele škol, aby se podívali, jestli jsou u nich proveditelné,“ dodal na středeční tiskové konferenci ministr školství Plaga.

Naplnění zmíněných manuálů rozhodne o tom, jestli ředitelé otevřou mateřskou školu nebo třeba jídelnu. To je zásadní i pro školu v Rybitví. Mimo základní pod ní totiž spadá i škola mateřská, do které chodí 73 dětí. Ředitelka Hujerová ale stejně jako u předchozích pravidel zdůrazňuje, že zatím školy nevědí jistě, jak se jednotlivá opatření budou v praxi naplňovat.

„Představujeme si, že v mateřské škole to bude fungovat jako ve skupinách na prvním stupni, tedy ve třídách bez roušek. Ten počet 15 dětí ale nevím, jak zvládneme dodržet, navíc bude problém, aby se ta skupina neměnila,“ uvažuje Hujerová.

Podle ní bude v mateřské škole ještě obtížnější pravidla dodržet. Navíc provoz patrně nepůjde obnovit bez školní jídelny.

„Když bude v provozu mateřská škola, tak tam to bez jídla nepůjde,“ dodává Hujerová.

Dezinfekce ano, teploměry nejsou

Ředitelka se snaží objednat i dostatek dezinfekce a dalšího vybavení. Problém je ale třeba s teploměry.

„Máme spřátelenou Střední průmyslovou školu chemickou v Pardubicích a od nich jsem objednávala 100 litrů dezinfekce zrovna včera. Chtěli jsme také koupit teploměry, ale ty jsou nedostatkové a navíc jeden stojí až tři tisíce korun, což je pro nás prakticky nedosažitelné,“ říká Hujerová.

V Rybitví řeší i druhý stupeň základní školy. Ten ale otevřely nově teprve v tomto školním roce, a tak mají pouze šestý ročník. Třídní učitelka tak bude teď vymýšlet, jak se potkávat od 1. června se svými žáky v malých skupinách.

Právě pro své pedagogy ale musí ředitelka Hujerová zajistit také bezpečnost práce. Riziko navíc nehrozí jen starším a chronicky nemocným. Zpátky do třídy patrně lékař nepustí jednu pedagožku, která je těhotná. Otázkou také zůstává, jestli děti budou moct chodit ven nebo bude probíhat tělesná a hudební výchova.

„Možná tak budeme rádi, když vůbec zabezpečíme výuku,“ dodává Hujerová.

Reklama

Doporučované