Hlavní obsah

Otevřít školy, nebo nechat děti doma? Podívali jsme se, jak to řeší jinde

Foto: Profimedia.cz

Dezinfekce jedné z čínských škol.

Reklama

Žáci prvního stupně základních škol se mají vrátit 25. května do lavic. Jenže ouvej, druhý stupeň má zůstat do konce školního roku doma. Podívali jsme se, jak problém se školáky řeší jiné evropské země.

Článek

Německo

V pondělí, kdy země registrovala přes 127 tisíc případů koronaviru, doporučila vědecká akademie Leopoldina postupné uvolňování restrikcí. Experti zvláště doporučili co nejrychlejší otevření základních a středních škol. Zavřená by naopak měla zůstat zařízení pro menší děti, jako jsou školky, protože v nich není možné zajistit dodržování hygienických doporučení.

Posudkem Leopoldiny by se měla řídit kancléřka Angela Merkelová a premiéři 16 spolkových zemí při rozhodování o další podobě restrikcí. Ty nynější totiž vyprší na konci tohoto týdne.

Francie

Prezident Emmanuel Macron sice ve svém velikonočním projevu prodloužil karanténu do 11. května, zároveň dal ale občanům jasnou perspektivu – od tohoto dne se začnou francouzské školy postupně otevírat.

Dánsko

Ve skandinávské zemi až dosud zemřely necelé tři stovky lidí, nakažených má jen o několik set víc než Česko. Vláda však oznámila, že od středy 15. dubna otevře školy pro všechny děti, kterým je 11 a méně let.

„Je důležité, abychom nenechávali Dánsko uzavřené déle, než je nutné,“ vysvětlila rozhodnutí vlády premiérka Mette Frederiksenová. Zdůraznila ale, že návrat k normálu bude jen postupný.

Norsko

20. dubna se vrátí děti do mateřských školek, základní školy se otevřou o týden později.

Švédsko

Země, která svým liberálním přístupem k pandemii vystoupila z řady, nechala základní školy otevřené, stejně jako většinu obchodů a služeb. Vláda pouze od 17. března doporučila uzavření středních a vysokých škol, jejichž studenti mohou pokračovat ve vzdělávání na dálku. Premiér Stefan Löfven řekl, že mladších dětí se opatření netýká, v případě potřeby ho ale může změnit.

Nizozemsko

Vláda premiéra Marka Rutteho by měla v posledním dubnovém týdnu rozhodnout, zda školy otevřít, či ne. Politici by měli vyjít ze studie o šíření viru dětmi, kterou nyní připravují nizozemští vědci.

„Podle diskusí, které slyším, se ale zdá, že školy zůstanou spíše zavřené až do léta,“ řekl Seznam Zprávám pod podmínkou anonymity nizozemský diplomat.

Slovensko

Vláda dosud o případném otevření škol nerozhodla.

Polsko

V Polsku zatím datum návratu do škol stanovené není. Ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski v úterý řekl, že se pracuje na analýze scénářů. Ve hře je verze, podle které se otevřou jako první školy na méně zasaženém venkově, další počítá s omezením podle věku žáků nebo s jistou formou hlídání dětí, jejichž rodiče se o ně nemohou kvůli zaměstnání starat.

Maďarsko

V Maďarsku se o otevírání škol zatím nediskutuje. Akční skupina pro vzdělávání vládě minulý týden navrhla, aby se maturitní zkoušky osekaly a konaly jen v písemné formě. O dalším postupu jedná vláda ve středu.

Reklama

Související témata:

Doporučované