Hlavní obsah

Uvolňování ve střední Evropě. Jako první otevřelo obchody Rakousko

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

V Rakousku se v úterý otevřely hobby markety i další obchody.

Reklama

Opatrný optimismus se dá vyčíst z kroků většiny středoevropských zemí. Rakušané už začali s uvolňováním opatření, další vlády o datu diskutují. Téma úterního Středoevropského deníku.

Článek

Rakouská ekonomika má šanci na nadechnutí

Dodržování vzdálenosti mezi lidmi a povinná vlastní rouška nebo jiná ochrana obličeje. To je od úterka povinnost ve všech rakouských obchodech, veřejné dopravě i v taxících. Opatření je součástí kalendáře rozvolňování omezení, které minulý týden oznámila rakouská vláda. Rakousko tak po měsíci koronavirové krize pomalu umožňuje ekonomice nový nádech. Jen ztráty maloobchodníků za poslední čtyři týdny se vyčíslují na v přepočtu 180 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Čištění výloh v Salcburku.

Otevřené supermarkety, drogerie a lékárny v zemi v úterý doplnily další obchody s nákupní plochou pod 400 metrů čtverečních - například oční optiky, prodejny obuvi a oděvů či mobilních telefonů. Platí ovšem omezení otevírací doby od 7:40 do 19 hodin a minimální limit 20 metrů čtverečních na jednoho zákazníka.

Pokud bude v jednom obchodu moc zákazníků najednou, vystavuje se majitel pokutě až 3600 eur. V některých supermarketech jsou roušky dostupné v ceně 1 euro za kus. Policie může lidi bez zakrytých dýchacích cest pokutoval až do výše 25 eur.

Bez omezení velikosti prodejní plochy se otevírají také automyčky, autoservisy, cykloservisy, prodejny stavebního materiálu, železářství, zahradnictví a hobby centra. Zavřené zůstávají prodejny nábytku. Další obchody, včetně kadeřnictví, se podle současného plánu otevřou na začátku května. Konat se mohou i svatby, za podmínky oslavy v úzkém rodinném kruhu. Pohřbů se mohou účastnit také jen nejbližší příbuzní.

Foto: Profimedia.cz

Otevřely se i zahrady vídeňského zámku Schönbrunn.

Nejdříve v polovině května budou moci otevřít restaurace, ovšem za přísných podmínek. Své brány v úterý otevřely i některé parky. I v nich ale lidé musí dodržovat dvoumetrovou vzdálenost, pokud nejsou z jedné domácnosti. V zemi také začíná debata o šrotovném, které by podpořilo automobilový průmysl. Počet žádostí o kurzarbeit, kdy stát kompenzuje mzdy zaměstnanců, stoupl v minulém týdnu o 200 tisíc na 608 tisíc. Stát proto navyšuje fond ze tří na pět miliard eur.

Rakousko v úterý ráno hlásilo celkem 14 102 potvrzených nakažených a 151 000 provedených testů. Uzdravilo se už přes 7600 lidí, zemřelo jich 384. Další uvolňování se má ohlásit na konci týdne. Vláda si ale nechává pro případ potřeby možnost „nouzové brzdy“.

Polské datum: 19. dubna

O postupném uvolňování opatření začala mluvit i polská vláda. Co na to ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski? „Budeme od 19. dubna rozmrazovat ekonomiku. Myslím si, že je to dobrá zpráva, pokud se díváme na hodnotu, jak vypadají náklady té izolace, která je účinná, a pokud by nebyla, měli bychom několik desítek tisíc nemocných,“ řekl ministr pro rádio RMF FM.

Podle rádia by to znamenalo například zvýšení počtu lidí, kteří mohou v jednu chvíli v obchodech nakupovat. Dosud platí limit maximálně tolika lidí, kolik je trojnásobek počtu pokladen v obchodě. V první vlně uvolňování omezení by mohla otevřít i kadeřnictví, kosmetické salony a obchody s obuví a oděvy v nákupních centrech.

Polsko zavedlo přísná opatření až o několik týdnů později než Česká republika či Slovensko. Teď v zemi platí výrazné omezení svobody pohybu a shromažďování, které přísně kontroluje policie. Na veřejnosti je pro všechny povinný rozestup nejméně 2 metry. Od čtvrtka 16. dubna budou muset lidé nosit roušky či jinou ochranu dýchacích cest. Dříve vláda takové opatření odmítala s tím, že je zbytečné a neúčinné.

Foto: Profimedia.cz

Do Varšavy v úterý přiletělo vůbec nejtěžší letadlo na světě Antonov An-225 Mrija s 80 tunami nakoupených ochranných pomůcek z Číny. Letadlo vítal premiér.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost dál počítá s organizací tzv. obálkových voleb, při nichž by si měli Poláci 10. května korespondenčně zvolit novou hlavu státu. Je ale možné, že se termín kvůli organizaci přesune.

Kandidátka opoziční Občanské platformy Małgorzata Kidawová-Błońská vyzývá k bojkotu voleb, postoj opozičních kandidátů ale není jednotný. Podle průzkumu agentury IBRiS pro deník Rzeczpospolita by současná krizová situace a případný bojkot voleb v prvním kole nejvíc nahrával současnému prezidentovi Andrzeji Dudovi. Bojkot podporuje 36 procent lidí, proti jich je 40 procent.

Nákaza v pečovatelském domě

Slovenský plán uvolňování omezení zveřejní vláda Igora Matoviče příští pondělí. Podle premiéra nemocnice brzy začnou s plánovanými operacemi, které se kvůli krizi musely odložit. Matovič také v úterý médiím řekl, že pokud by se některé obchody otevřely, znamenalo by to zpomalení propadu ekonomiky jen o dvě procenta. Hospodářství země teď jede kvůli propadu exportního průmyslu na 70 procent.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr financí Eduard Heger při úterní tiskové konferenci.

V zemi v pondělí přibylo 66 potvrzených případů nákazy koronavirem. 48 z nich je z domova důchodců v Pezinku nedaleko Bratislavy. Klienti domova jsou v rizikovém věku nad 65 let, sedm je hospitalizovaných v nemocnici. Pezinský primátor Igor Hianik podal kvůli podezření ze zanedbání zdravotní péče trestní oznámení.

Návrat do práce i propouštění v Maďarsku

Automobilka Audi obnovila výrobu ve své továrně v maďarském Györu, při výrobě ale platí přísná bezpečnostní opatření, včetně zachování minimální vzdálenosti 1,5 metru. Horší zpráva přišla od maďarských nízkonákladových aerolinek Wizz Air, které oznámily propouštění. Bez práce se ocitne 1000 lidí, tedy pětina zaměstnanců společnosti. Ostatním pracovníkům se snižují platy. Wizz Air teď využívá jen tři procenta své přepravní kapacity, a to při letech objednaných maďarskou vládou.

Ústav Roberta Kocha: opatrný optimismus pro Německo

„Epidemie covid-19 v Německu se pro tuto chvíli stabilizovala.“ Autorem mírně povzbudivých slov je šéf uznávaného Ústavu Roberta Kocha (RKI) v Berlíně a jeden ze dvou nejcitovanějších německých odborníků během současné krize Lothar Wieler. Ten podle Spiegelu výslovně poděkoval svým spoluobčanům za to, jak pečlivě dodržují předepsaná pravidla. Podle Wielera je možné mluvit o některých pozitivních tendencích s tím, že „sledujeme zpomalení nákazy“.

Šéf RKI si nicméně myslí, že Spolková republika nesmí ve svém úsilí a restriktivních opatřeních polevit. Počet nemocných se prý sice stabilizoval, ale je na „vysoké úrovni“. Velmi pozitivně Lothar Wieler hodnotí podle ARD fakt, že je na německých klinikách stále dostatek lůžek na jednotkách intenzivní péče, včetně tolik skloňovaných ventilátorů.

Foto: Profimedia.cz

Šéf německého Ústavu Roberta Kocha Lothar Wieler.

Podle aktuálních čísel zemřelo u našich západních sousedů na covid-19 2998 lidí a 126 600 se novým typem koronaviru nakazilo. Úřady vycházejí z toho, že počet lidí, kteří přišli se SARS-Cov-2 do styku, je ve skutečnosti mnohem vyšší. Nejvíc nakažených má i nadále Bavorsko následované Severním Porýním-Vestfálskem a Bádenskem-Württemberskem. Bavorsko má 254,9 případu infekce na 100 000 obyvatel. Německý průměr je přitom 152,3.

I v Německu se vede intenzivní debata ohledně otevírání škol. Odborníci z Ústavu Roberta Kocha přišli se zajímavým doporučením začít posílat do vzdělávacích institucí nejprve starší žáky. Důvod: Starší děti dokážou lépe udržovat bezpečnou vzdálenost.

Reklama

Související témata:

Doporučované