Hlavní obsah

Budoucnost koronaviru v Česku: Co všechno vláda slíbila o víkendu

Foto: Profimedia.cz

Prymula, Vojtěch, Havlíček i Hamáček během víkendu prozradili, jak bude vláda dál bojovat s krizí koronaviru.

Reklama

Plán posadit školáky do lavic ještě v červnu se bortí. Obchody by se měly otevřít v několika vlnách. A zavřené hranice nebo povinné roušky budou naopak trvat ještě několik měsíců – to všechno vláda lidem prozradila během víkendu.

Článek

Česko má za sebou čtyři volné dny spojené s velikonočními svátky. Ani volnější režim a teplé počasí ale nezastavily představitele vlády, aby během nich do médií nekomentovali budoucnost dalších opatření v Česku.

Všichni se obávají nárůstu nových nakažených kvůli „velikonoční euforii“ lidí. Shodují se ale na tom, že se Česku daří držet čísla nakažených pod kontrolou.

Budoucnost dalšího života v Česku nastínili nejen ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ale i jeho kolegové z vlády Karel Havlíček nebo Jan Hamáček. A situaci komentovali i epidemiolog Roman Prymula nebo prezident Miloš Zeman.

S další strategií boje s koronavirem má vláda přijít v úterý odpoledne. Co všechno Čechům během svátečních dnů slíbila?

Školy

Původní plán vlády počítal s pravděpodobným otevřením škol od poloviny května, optimistický k němu v sobotu byl i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Školy by měly otevřít ještě do konce školního roku. Ke konci května by již mělo být riziko šíření nákazy jen velmi malé,“ řekl Lidovým novinám.

Jenže stále více nových zpráv zvěstuje opak. Třeba epidemiologové, kteří vládní kroky sestavují společně s ministry, do konce června plné obnovení školní docházky nedoporučují. Řekla to v neděli Radiožurnálu hlavní hygienička Jarmila Rážová.

„Plán je nastavený tak, aby návrat dětí nepřinesl velké epidemiologické riziko. Takže jsou to spíše menší skupiny. A je otázkou, jestli bude ve hře vůbec povinná docházka. Myslím si, že spíše ne,“ řekla Rážová.

A k názoru epidemiologů se podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly přikloní i vláda na úterní schůzi. Návratu do školních lavic podle něj nenahrává ani negativní postoj veřejnosti.

Přijímací testy nebo maturity by se ale konat měly – vláda by to chtěla začít realizovat od 25. května. Stejně tak by se mohly otevřít poslední ročníky vysokých škol. Konečné rozhodnutí s jednotlivými scénáři vývoje vyhodnotí odpoledne, po úterním jednání vlády.

Obchody, restaurace, služby

Většina obchodů otevře do měsíce, bary a kluby až v létě – to byl sobotní odhad ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

„Nechceme dělat prudké pohyby, zcela jistě neotevřeme ze dne na den všechny obchody. Dokážu si však představit, že značná část provozoven a obchodů by mohla do měsíce znovu začít fungovat,“ doplnil pak Vojtěch pro Lidové noviny.

Naopak otevření nočních klubů Vojtěch odhaduje až na léto, a to s omezeným počtem návštěvníků. Co se týče hromadných akcí, nelze úplné rozvolnění restrikcí očekávat ani v létě.

Ve všech obchodech by navíc měla panovat přísnější hygienická opatření, doporučí se dezinfikovat nakoupený textil, zkoušení zboží v kabinkách bude nejspíš ještě nějakou dobu po otevření obchodů zakázáno.

Debata o zprovoznění služeb, jako jsou kadeřnictví, zatím není podle Vojtěcha namístě, vláda to teprve bude řešit.

V květnu by se mohly podle Vojtěcha otevřít restaurace a další stravovací zařízení, nejprve však pouze přes den. „Než povolíme provoz i ve večerních a nočních hodinách, to ještě nějaký čas potrvá,“ řekl.

Vláda před Velikonocemi povolila znovuotevření hobbymarketů a podobných prodejen – zdůvodňovala to tím, že velký prostor a vysoké stropy snižují riziko nákazy na minimum.

Za tím si v neděli v České televizi stál i vicepremiér Karel Havlíček. Ten nastínil, že konkrétní plán na znovuotevření provozoven vláda nemá, počítá ale předběžně se třemi vlnami otevření všech obchodů.

Vláda podle Havlíčka nemá jinou možnost než ekonomiku pomalu vracet do běžného chodu. Musí to ale dělat postupně.

Uvolňování opatření

S volným pohybem budou muset Češi počítat nejméně do konce nouzového stavu, který zatím platí do 30. dubna – a ani poté nebude jasné, jak se k situaci vláda dál postaví.

Epidemiolog Roman Prymula ale v neděli v ČT stanovil hraniční číslo, a to 400. Pokud totiž denní nárůst nových nakažených překročí čtyři stovky, vláda další opatření rozvolňovat nebude. Momentálně počet nových nakažených denně stoupá přibližně o dvě stě.

Od 14. dubna začal platit volnější režim na hranicích – Češi mohou ze země nově vycestovat v odůvodněných případech, například za prací nebo za příbuznými. Cizinci ale mají do země i dál vstup zakázán.

Jak to s hranicemi bude v budoucnu? „Pokud jde o hranice, tak tam to určitě není věc následujících týdnů, možná ani nejbližších měsíců,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v České televizi. Cestování by podle něj vláda mohla případně v budoucnu povolit do jednotlivých zemí podle toho, jaká v nich bude situace kolem šíření koronaviru.

Optimistický odhad počítá v létě s povolením cestování po Česku. Prázdniny tak nejspíš budou na českých hotelech a po tuzemských památkách.

Roušky

Nošení roušek zůstane povinné ještě několik měsíců. Shodlo se na tom hned několik členů vlády.

„Myslím si, že se bavíme o době někdy do června. Ale v jistých situacích budou roušky doporučené i nadále,“ řekl třeba ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pro Lidové noviny.

Přidal se však i ministr vnitra Jan Hamáček, když na serveru iDnes.cz zkritizoval reakci veřejnosti na uvolnění pravidel pro nošení roušek: „Mám informace, že vůle nosit roušky trochu polevuje. Možná to souvisí s optimistickými scénáři a vyjádřeními z minulého týdne,“ uvedl ministr vnitra.

Podle Hamáčka nebylo dobrým řešením, že od úterý 7. dubna je možné venku individuálně sportovat bez roušek při dodržení odstupu. A další povolování v nošení roušek se ani podle něj neplánuje.

Noví nemocní a kapacity zdravotnictví

I prezident Miloš Zeman v nedělní Partii zhodnotil současný stav v Česku.

„Náš plán by měl pokračovat v tom, co se tady úspěšně dělá, protože už dnes víme, že ta epidemie ustupuje,“ řekl.

Zeman se přiklání k „dosavadnímu restriktivnímu způsobu boje s epidemií“. Češi by podle něj měli současná omezení vydržet, dodal Zeman.

„Epidemie ustupuje, za několik týdnů tyto roušky sundáme,“ dodal optimisticky k povinnému zakrývání úst a nosu.

Všichni vládní představitelé i Roman Prymula se během velikonočních svátků shodovali i na tom, že řada lidí opatření v posledních dnech nedodržovala.

Kvůli tomu Roman Prymula očekává nárůst nových případů. „Projeví se to ale až za několik dní, během příštího víkendu. Nárůstu nových případů se bojím,“ řekl v neděli v České televizi.

Podle ministra Vojtěcha ale zatím nemocní koronavirem kapacity zdravotnictví nezahltili. „Máme poměrně vysokou rezervní kapacitu,“ uvedl a dodal, že část rezervovaných lůžek lze využít na plánované výkony.

V případě zvýšení počtu vážně nemocných koronavirem by podle Prymuly šlo kapacity znovu připravit do osmi dnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované