Hlavní obsah

Školy se do konce června spíš neotevřou, říká hlavní koronavirový stratég

Foto: vlada.cz

„Je třeba si uvědomit, že v září ta situace bude obdobná. Budeme se rozhodovat za obdobné situace,“ říká Roman Prymula.

Reklama

Je to měsíc, co se zavřely všechny školy v Česku. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula odpovídá na otázky Seznam Zpráv, kdy by se měly znovu otevřít.

Článek

Až dosud se s návratem dětí do škol počítalo někdy v druhé polovině května či od 1. června. Teď však hlavní stratég v boji proti koronaviru Roman Prymula říká, že pravděpodobnější je, že se děti v letošním školním roce už do tříd nevrátí. Alespoň ne všechny.

Prymula tak potvrdil i názor hlavní hygieničky Jarmily Rážové, které se v pondělí pro Radiožurnál vyjádřila podobně. O tom, v jakém termínu a v jakých skupinách se děti do škol budou vracet, rozhodne vláda na základě epidemiologické situace.

Na čem bude záviset termín znovuotevření škol?

Bude záviset na tom, jak tento problém vnímá školství a jaké je doporučení epidemiologů. A kromě toho vnímáme i to, že populace je dnes poměrně negativně naladěna k tomu, aby se školy ještě v současném školním roce otevřely. Takže se opravdu může stát, že školy do konce června otevřeny nebudou v závislosti na náladách, které tu teď panují.

Takže nakonec rozhodnou spíš nálady veřejnosti a ne reálné riziko nákazy, které si slibujete od chystaného testu promořenosti populace?

Pokud je tady petice, kterou podepíše 80 tisíc lidí a kde uvádějí, že nechtějí dát děti do školy, tak to už je poměrně veliká síla, kdy je vcelku iluzorní dát nějaké povinné nastartování školní docházky, protože takovýto počet lidí by ty děti nemusel do té školy dát. A to samozřejmě musíme brát v potaz. Takže je otázkou, do jaké míry tam bude povinnost. Uvažujeme o nějaké dobrovolnosti. Toto všechno budeme ve vládě nadále diskutovat.

Vy jste epidemiolog. Jaké by tedy bylo doporučení epidemiologů? Kdybyste se tedy neměl ohlížet na nálady v populaci? Doporučoval byste, aby žáci a studenti v jisté situaci do škol ještě během května či června šli, anebo byste byl spíš opatrnější?

Tak já si myslím, že postupně bychom tu docházku měli rozvolňovat. Protože je třeba si uvědomit, že v září ta situace bude obdobná. Podle mého se budeme rozhodovat za obdobné situace. Protože pokud se snažíme některá opatření rozvolnit, tak je musíme kompenzovat tím, že tady bude Chytrá karanténa (nové opatření vycházející z cíleného zaměření na nakažené pacienty a jejich bezprostřední kontakty, pozn. red.). A ve všech ostatních oblastech bude poměrně přísný režim. Předpokládám, že se ta čísla nebudou dramaticky lišit od těch čísel současných, takže budeme v podstatě v podobné situaci, kdy budeme řešit, jestli ano, nebo ne. To rozhodování bude opravdu velmi obdobné.

Velký rozhovor s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou už zítra ráno na webu Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované