Hlavní obsah

„Dokončujeme scénáře otevírání prodejen.“ Vicepremiér o vládním rozhodování

„Měli bychom ukázat trhu, zákazníkům i podnikatelům, v jakých etapách to předpokládáme otevřít,“ říká Karel Havlíček.

Reklama

Vláda má v úterý schvalovat harmonogram znovuotevírání maloobchodních prodejen a služeb. „Budeme teď trošku obezřetnější, čekáme na výsledky Velikonoc,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy vicepremiér Karel Havlíček.

Článek

Naznačil jste už, že to postupné otevírání bude rozděleno do tří až čtyř etap. Můžete například říct, co jsou pro vás ony „toxické“ provozovny, které by měly být otevírány až v poslední fázi?

To v tuto chvíli opravdu říct nemohu, dali jsme si totálního bobříka mlčení. Celý ten proces řešíme společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem, se zdravotníky i s epidemiology. Ještě dnes večer to budeme probírat s premiérem. A i zítra na vládě očekávám, že o tom bude velmi živá diskuze.

Cokoliv bych teď řekl, může vyvolat nějaké falešné očekávání, které se nakonec nenaplní. Vláda to může ještě poskládat trochu jinak.

Jakým stylem ale posuzujete, kdo bude v první vlně a kdo třeba až v té poslední?

Jak říkám, cizelujeme to s týmem epidemiologů, kde je i docent Rastislav Maďar. Několikrát denně se bavíme prostřednictvím videokonference, kdy řešíme, kolik je v té dané podnikatelské oblasti provozoven, musíme epidemiologům tyto provozovny popsat, jejich interní režim, jak to tam probíhá, pokud to nevědí. A ten tým si k tomu sedne, dává nám k tomu zpětnou vazbu. Takto to děláme oblast za oblastí. Snažíme se na nic nezapomenout. Jsou to stovky a stovky oborů.

Nemůžeme nahrnout lidi do obchodních center

Nejde to udělat tak, že se provozovny budou otevírat jen v závislosti na ploše, přičemž by vláda určila nějaké obecné hygienické standardy a třeba maximální počet lidí uvnitř?

V nějaké míře tam máme zakomponovány i metry čtvereční, ale je třeba to vyhodnocovat i z hlediska konkurence.

Když to uděláme například do 200 metrů čtvereční, vejde se tam provozovna, která má 190, a nevejde už ta, co má 230. A tu tam nemáme pouštět? Je to složité, takže by to měl být nakonec nějaký mix metrů čtverečních a oborů, jinak to asi nelze udělat. Pokud nechceme vytvořit totální guláš v konkurenčním prostředí.

Jsou tu třeba prodejny s nábytkem, malé i velké, elektro, malé i velké. Některé jsou v obchodních centrech, některé mimo obchodní centra. Všechno se snažíme dát dohromady nějakým logickým způsobem, abychom zase například všechny lidi nenahrnuli do obchodních center, uvnitř kterých se korzuje.

Čelíte asi poměrně velkým tlakům, nebo ne?

Samozřejmě. Píší tisícovky zákazníků, kteří to vnímají ze svého pohledu, a na druhé straně profesní spolky, které to zase vnímají z jiného zorného úhlu. Ty tlaky jsou takové, že kdo bude v té skupině dříve otevírané, tak má nějakou výhodu. Několikadenní. Takto si to každý vykládá, ale my to neděláme podle toho, jak je to pro koho výhodné, ale kdo je tou skupinou, u níž je rychlejší uvolnění z epidemiologického hlediska nejvhodnější. K těm tlakům musíme být absolutně imunní. My ty jednotlivé profese vyslechneme, bereme jejich argumenty - ony nám dávají i důležitou zpětnou vazbu - ale ve finále to stejně musí rozhodnout vláda. A je zcela jasné, že to nelze pustit naráz.

Vláda tedy rozškatulkuje podnikatele a jejich provozovny, ale bylo by snad logické s dalším otevíráním několik dnů vyčkat, až jak se v epidemiologické situaci projeví faktor Velikonoc, nebo ne?

To určitě ano. A to je to, co budeme zítra na vládě diskutovat. Budeme teď trošku obezřetnější. Určitě se nebude nic otevírat zítra nebo pozítří, budeme čekat na výsledky Velikonoc. Jednoznačně říkáme, že i když máme nějaké etapy, nějaké scénáře, tak může nastat situace, že se onen harmonogram prodlouží. Pokud se situace s rozšiřováním nákazy nebude vyvíjet dobře, tak bude okamžitě stop stav.

Z velkých prodejen zbývá nábytek a elektro

A co se tedy podnikatelé zítra přesně dozvědí?

Když to vláda schválí a shodne se, že už to zveřejníme, tak ukážeme jednotlivé skupiny a ukážeme časové scénáře. My je máme už v zásadě připraveny, ještě je dolaďujeme. Ale vláda musí dát ten palec nahoru. Bude o tom určitě velká diskuze. Nicméně měli bychom ukázat trhu, zákazníkům i podnikatelům, v jakých etapách to předpokládáme otevřít a co bude v těch jednotlivých třech nebo čtyřech skupinách.

Řadu lidí nadzvedlo otevírání hobbymarketů před velikonočními svátky, kde se potom tvořily fronty lidí. Chcete v té další vlně otevírat i další velkoplošné prodejny, nebo budou až na samém konci?

Těch hobbymarketů je v republice 137 a ony jsou možná více vidět než ostatní. Teď už je otevřených prodejen asi 65 tisíc, zbývá ještě asi 50 tisíc. A z těch velkých toho už moc nezbývá - v zásadě nábytek a elektro. Ale více neřeknu, až zítra.

Jako docela naléhavé se mnohým lidem jeví otevírání kadeřnictví a dalších služeb s péčí o tělo. Ale tam je nezbytný lidský kontakt, z hlediska možného přenosu infekce je to rizikové. Poskytovatelé těchto služeb by asi měli mít nějaké docela podrobné manuály, jak pracovat bezpečně. Jak to chcete ošetřit?

Právě v této oblasti cítíme obrovský tlak zákazníků, všichni potřebují kadeřníka, ale je to tak, že i ona obec kadeřníků a kadeřnic je rozdělena. Jedna část říká pusťte to, druhá nepouštějte to. Má z toho prostě strach. Ale i ta, co má strach, si uvědomuje, že se případně bude muset přizpůsobit té, co strach nemá. Jinak přijde o zákazníky. Je to velmi těžké rozhodování. Mě osobně ani tolik netrápí ony velké prodejny - tam se ti lidé rozprostřou do velké plochy, také si tam firmy dokážou vytvořit nějaký vhodný hygienický režim - ale u těchto kontaktních profesí musíme být maximálně obezřetní.

Reklama

Doporučované