Hlavní obsah

Nejžádanější seznam posledních dní. Týká se obchodů a hospod

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Potraviny jsou otevřené, ale jak to bude s většinou prodejen a provozoven?

Reklama

Lidé kolem ministra dopravy a průmyslu Karla Havlíčka tráví Velikonoce tím, že ladí seznam obchodů, které budou moci otevřít.

Článek

Harmonogram, jak se budou v dalších dnech postupně otevírat obchody, restaurace, hotely či provozovny služeb patří k nejžádanějším dokumentům posledního týdne či dvou.

Zatímco na začátku koronavirové epidemie se logicky nejvíc volalo po dostatku ochranných pomůcek, teď se začíná zachraňovat byznys. A pokud jde o obchodníky či hostinské, ti nejvíc potřebují pro své finanční plány vědět, kdy opět začnou fungovat. Vzít si bez této znalosti například jakýkoliv úvěr, i kdyby byl bezúročný, je hazard.

Až dosud bylo možné jen zčásti vysledovat logiku v krocích, v nichž vláda uvolňovala provozovny a obchody.

Výjimky a pak další výjimky

Zákaz maloobchodního prodeje a služeb, který platí od 14. března, má řadu výjimek. Logicky se netýkal prodejen potravin, čerpacích stanic, drogerií, lékáren nebo zverimexů. Postupně k nim ale bez jakéhokoliv harmonogramu přiskakovaly například autoservisy, zahrádkářství, květinářství, galanterie, zámečnictví, myčky automobilů nebo prodejny domácích potřeb, pokud nabízejí ochranné prostředky dýchacích cest.

Od posledního úterý pak mohou být v provozu sběrny, od pátku hobbymarkety, stavebniny, železářství nebo prodejny jízdních kol.

Všude platí zpřísněná hygienická opatření, takže například u vchodů do prodejen musí být k dispozici dezinfekce.

Pod tlakem obchodníků a jejich asociací ale vicepremiér Havlíček ve čtvrtek slíbil, že teď už se zrodí systém, který mít logiku bude. Má jí být taktika otevírat podle velikosti ploch obchodů, ovšem s přihlédnutím k tomu, do jaké míry se podaří prodejcům zamezit tvoření hloučků nakupujících uvnitř.

Havlíček: Neshlukovat se

„Jsme v situaci, kdy sledujeme a vyhodnocujeme, jak se to děje v jednotlivých zemích v Evropě. Docházíme k závěru, že nebudeme navrhovat oborové členění, ale členění podle metrů čtverečních, podle velikosti ploch, s přihlédnutím k tomu, do jaké míry se podaří eliminovat shlukování osob v jednotlivých provozovnách,“ citovala agentura ČTK Karla Havlíčka.

Co se zatím o novém harmonogramu ví?

Vláda hodlá otevírat další obchody postupně, po etapách, v několika týdnech. Hovoří se dokonce o tom, že by v omezené míře mohly fungovat třeba farmářské trhy. „Pouze koupit a odejít,“ popsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch stručně, jak si omezenou míru farmářských trhů máme představit.

Ochranné rozestupy mezi zákazníky mají být vyznačené páskami na zemi, stánky by měly od sebe rozestupy, lidé by k nim přistupovali po jednom.

Co se vládě v minulých dnech nedařilo, sestavili jiní. Senátor Lukáš Wagenknecht v jednom případě a Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací v případě druhém vyrukovali s vlastními návrhy, jak otevřít obchody, na které, alespoň pokud je Seznam Zprávám známo, zatím vláda přímo nereagovala.

„Vláda nechává již několikátý týden provozovatele obchodů a služeb v totálním chaosu. Chybí jakýkoliv plán, kdy a za jakých podmínek budou obchody opět otevřeny veřejnosti, a zůstává otázkou, zda provozovatelé obchodů a služeb dokážou existenčně tuto krizi přežít,“ napsal Wagenknecht.

V jeho návrhu se počítá s tím, že provozovny je třeba otevřít plošně, aniž by došlo k ohrožení zákazníků i prodejců.

Velká nákupní centra opatrně

„Všechny prodejny uvolněné v první vlně musí být možné otevřít z ulice. Dále by nemělo být možné omezovat provozovny na základě prodejní plochy, ale podle pravidel pro pohyb zákazníků v provozovnách,“ uvedl senátor.

Pro prodejny počítá s těmito omezeními: u obchodů do 200 m2 stanovit maximální počet 3 osob, do 500 m2 maximálně 5 osob a nad 500 m2 maximálně 10 osob přítomných v provozovně.

Důležitá pasáž se týká velkých nákupních center: menší obchody v nich by měly být otevřeny až ve druhé vlně, až po vyhodnocení toho, co se stane po vlně první.

S otevíráním obchodů a hospod v několika vlnách počítá i plán Hospodářské komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací. Dostal ho i premiér Andrej Babiš.

Všechny tři asociace zdůrazňují, že jde o čas. „Očekáváme, že v období po Velikonocích vláda postupně otevře provozovny obchodů, služeb a gastronomických podniků,“ píší společně. Varují hlavně před neproveditelnými opatřeními, mezi která řadí měření teploty zákazníků u vstupních bran nebo omezování otevírací doby jen na některé hodiny či některé dny v týdnu.

Jak otevřít restaurace

V tomto plánu se také podrobně popisuje, jak by mohlo vypadat otevření restaurací. V gastronomických podnicích by se omezil počet hostů tak, že u jednoho stolu mohou sedět maximálně dva lidé (výjimkou jsou pak rodiny v přímé linii, tj. pouze rodiče-děti) a mezi stoly / místy k sezení by byl odstup minimálně jeden metr.

Zároveň je pro služby cestovního ruchu klíčové otevření hranic pro příjezdy zahraničních turistů. Žádají o alespoň předpokládané termíny, se kterými by se předběžně dalo pracovat. Zvláště v Praze, kde je poměr zahraničních turistů značný, bude tento krok klíčovým momentem pro oživení cestovního ruchu a otevírání restaurací. Mnoho zařízení včetně restaurací bude do konce zákazu příjezdu zahraničních turistů beztak uzavřeno, předpokládají zmíněné asociace.

Reklama

Doporučované