Hlavní obsah

První návrh, jak otevřít restaurace: Bez roušek, s jídlem a zavíračka ve 21 hodin

Foto: Profimedia.cz

Prázdná restaurace.

Reklama

Hospodářská komora a další organizace se obrátily na vládu s popisem, jak si představují bezpečně otevřít hospody, obchody a další provozovny.

Článek

První návrh, jak by se měli vracet klienti do restaurací, obchodů a provozoven, které jsou stále zavřené kvůli koronavirové nákaze, má vláda na stole.

Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací předložily Andreji Babišovi písemný návod, jak by celou operaci šlo provést. „Jsme připraveni nastavit a zavést přísná hygienická a epidemiologická opatření tak, aby se minimalizovala rizika přenosu nákazy v nově otevřených provozovnách,“ píše se v návrhu pro premiéra.

Co by se tedy mělo dít v příštích dnech?

V otevřených obchodech i restauracích by se dodržovalo pravidlo o omezeném počtu zákazníků. Nakupovat by mohla jedna osoba z rodiny s výjimkami (například ZTP a doprovod). Restaurace by omezily počet hostů tak, že u jednoho stolu by seděli maximálně dva lidé (výjimkou rodiny v přímé linii, tj. pouze rodiče-děti), a mezi stoly by restaurace zachovala odstup minimálně jeden metr.

Aby se ještě víc omezilo riziko nákazy, počítají zmíněné asociace s vybavením pracovníků obchodů ochrannými pomůckami (respirátory, dezinfekce rukou), fyzickými bariérami (plexisklo u pokladen), tedy takovými, které řada obchodů s potravinami zavedla už dnes.

Speciální hodiny pro seniory zachovat

Zákazníci by v prodejnách museli dodržovat odstup a na podlahách by byly vyznačené čáry pro odstupy u pokladen.

Hospodářská komora doporučuje zachovat dnešní pravidla pro nakupování v potravinách u seniorů i pro další otevřené prodejny.

Naopak, co autoři pravidel žádají nezavádět, je například povinné měření teplot před vchodem. Obchody a restaurace se totiž nezvládnou vybavit potřebnými teploměry či termokamerami.

Pro restaurace nedoporučují ani klouzavý cyklus, tedy že by měly otevřeno jen některé dny v týdnu.

Obchody a restaurace by byly otevírané postupně, po etapách.

V první vlně mají být obchody, které nabízejí zboží důležité pro to, aby lidé měli co dělat, pokud jsou nuceně doma. Jde především o velké hobby markety, které už dnes mají otevřená zahradní centra a zbytek obchodu přístupný pro živnostníky.

Shoda s Babišem: papírnictví či obuv

V první vlně – tedy tento týden - žádá Hospodářská komora otevřít i obchody, kde lze nakoupit materiál na modernizaci domácností, prodejny s obuví, tedy provozy, které předběžně slíbil od čtvrtka otevřít premiér Babiš.

Ale v první vlně by měly jít také autobazary a prodejny automobilů. „S ohledem na ekonomickou situaci poroste počet lidí, kteří budou potřebovat prodat své auto. Jde přitom o prodejny, kde je možno návštěvu domluvit předem telefonicky, u autobazarů probíhá navíc většina aktivit ve venkovním prostředí,“ píše v návrhu pro premiéra Hospodářská komora.

Do první vlny by zařadila papírnictví a výtvarné potřeby, smíšené zboží, železářství a domácí potřeby (bez stávající podmínky prodávat ochranné pomůcky), ale i kadeřnictví s objednací dobou, aby bylo možné předejít shromažďování lidí v provozovně.

Do druhé vlny otevírání obchodů by pak „spadly“ další typy provozoven: elektrotechnika a elektronika, knihkupectví, sportovní potřeby, oblečení, klenotnictví, opravny spotřebního zboží a úpravny oděvů, nábytek a vybavení domácnosti pod 200 metrů čtevrečních prodejní plochy, pedikúra a manikúra nebo sportovní aktivity a fitness.

Úplně naposledy, ve třetí vlně, pak větší prodejny nábytku, hračky a všechny ostatní prodejny.

Do hospody bez roušky

Také restaurace žádá komora rozdělit na dvě vlny.

„Základním limitem pro otevření gastronomických provozů je však odstranění povinnosti na těchto místech nosit roušky. S tímto opatřením je jakákoliv konzumace v restauracích nemožná,“ uvádí společné prohlášení komory a dalších asociací.

Všeobecná doporučení pro otevření restaurací a obchodů

1) Limity počtu hostů u stolu a jejich rozestupy

2) Zrušení povinnosti nošení roušky v restauraci minimálně pro hosty restaurace

3) Dezinfekce rukou u vstupů personálu, vchodů pro hosty a na toaletách

4) Pravidelná dezinfekce míst častého kontaktu – madla dveří, platební terminály pro kreditní karty, umyvadla apod.

5) Dezinfekce stolů a židlí před usazením každého nového hosta

6) Zajištění pravidelné výměny rukavic a řádné dezinfekce rukou personálu během provozu

7) Školení zaměstnanců v oblasti hygieny

8) Mytí nádobí a ostatního inventáře s dostatečným podílem čisticích prostředků a pouze horkou vodou – studené mytí zcela zakázat v první vlně

9) Využití certifikovaných sanitačních prostředků

10) Zvýšená sanitace technických zařízení restaurace – vybavení kuchyně, výčep, skladovací prostory apod.

Zdroj: Hospodářská komora

V první fázi ve druhé polovině dubna by byly otevřeny gastronomické provozy, které zajišťují prodej teplého jídla, a to v omezeném čase 6:00-21:00. Další typy gastronomických provozoven mohou dále prodávat prostřednictvím výdejových okének a rozvážkových služeb.

Ve druhé fázi po konci dubna se otevřou další gastronomické provozovny bez časového omezení.

„Očekáváme, že v období po Velikonocích vláda postupně otevře provozovny obchodů, služeb a gastronomických podniků. Návrh struktury a členění dalšího postupu z naší strany připojujeme. Jsme připraveni ho s vámi obratem detailně projednat,“ uvedli prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, prezident Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek ve společném dopisu.

Nejspornější bod návrhu si autoři nechali na závěr. Pro cestovní ruch je klíčové otevření hranic pro zahraniční turisty, píší premiérovi. „V tomto smyslu by měly být nastaveny alespoň předpokládané termíny, se kterými by se předběžně dalo pracovat. Zvláště v Praze, kde je poměr zahraničních turistů značný, bude tento krok klíčovým momentem pro oživení cestovního ruchu a otevírání restaurací,“ píše se v konceptu.

Reklama

Doporučované