Hlavní obsah

O 50 seniorů se ve Varšavě stará jen jedna sestra, ostatní odešly

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Polská lékařka (ilustrační foto).

Reklama

Polská média o víkendu informovala o zoufalých podmínkách v jednom z varšavských pečovatelských domů. Středoevropský deník se věnuje i uvolňování situace v Rakousku či unijnímu vzkazu do Budapešti.

Článek

V pečovatelském domě zůstala jen jedna sestra

V kritické situaci se nachází jeden z pečovatelských domů ve Varšavě. Podle agentury PAP zařízení kvůli nákaze koronavirem opustil zdravotnický personál. Nakažených je 22 klientů z celkových 50.

Nákaza se v domě začala mezi seniory šířit na konci března a ze dne na den se situace zhoršovala. Když pak vláda rozhodla o tom, že lékaři mohou pracovat současně jen v jednom zdravotnickém zařízení, lékaři a sestry odešli a v domě zůstala jen jeho ředitelka, povoláním zdravotní sestra. I ta se ale musela po deseti dnech nepřetržité práce podvolit karanténě.

V Polsku je kvůli dvojímu systému podfinancovaného veřejného a placeného soukromého zdravotnictví běžné, že lékař či sestra pracuje ve více nemocnicích či zařízeních. To už teď z preventivních důvodů není možné. Úřady pak do domu povolali jednoho lékaře a dvě zdravotní sestry, jedna ovšem nedorazila. V zařízení je také sedm pečovatelů, kteří ale nemohou provádět lékařské výkony, což je u pacientů v těžkém stavu potřeba.

„Kvůli mým chorobám mi mají dvakrát denně měřit tlak, tak řekl lékař. Ale dva dny už to nikdo neudělal. Poslední sestra tu na našem patře byla před dvěma dny. Možní tam někde je, neříkám, že tu vůbec není, ale k nám nedorazila,“ cituje server Onet stížnosti jedné z klientek pečovatelského domu.

Změna německého plánu

Německo přehodnocuje priority unijního předsednictví, které země převezme letos v červenci od Chorvatska. Podle ministra zahraniční Heika Maase z SPD bude logicky hlavním tématem boj s koronavirem. „Bude to předsednictví věnované koronaviru, abychom ho mohli překonat, i jeho dopady,“ napsal šéf německé diplomacie v deníku Welt am Sonntag.

Foto: Profimedia.cz

Spolkový ministr zahraničí Heiko Maas.

Maas zdůraznil potřebu společných objednávek a také produkce ochranných pomůcek a léků pro občany Unie. Unijní rozpočet se má podle Maase na příštích sedm let stát „programem revitalizace Evropy“.

„Až budeme mít to nejhorší za sebou, jedním z prvních úkolů bude postupné a koordinované rušení omezení svobody pohybu a unijního vnitřního trhu,“ píše dál ministr. Zároveň varoval státy, které současnou situaci zneužívají k utahování šroubů, že musí počítat s utažením kohoutů unijních peněz. Česko bude předsedat Radě EU v druhé polovině roku 2022.

Pro Kaczyńského pravidla neplatí

Polsko má paralelu jednání poradců prezidenta Miloše Zemana v Lánech, na kterém se pilo a jedlo skrz roušky. Na polských sociálních sítích vyvolalo pobouření chování nejvyšších představitelů státu a vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). Premiér, předsedkyně Sejmu, ministři a hlavně předseda PiS Jarosław Kaczyński v pátek u pomníku v centru Varšavy uctili památku 96 obětí letecké katastrofy u Smolenska z roku 2010.

V zemi je přitom kvůli epidemii koronaviru na veřejnosti zakázané shromažďování více než dvou lidí najednou a povinný je vždy dvoumetrový rozestup, který se týká i manželských párů. Ani ten ale politici při procesí a kladení věnců nedodrželi.

Foto: Profimedia.cz

Skupina politiků PiS u pomníku v centru Varšavy.

Média poukázala i na fakt, že se Kaczyńského delegace v limuzínách dostala na varšavský hřbitov Powązki, který je ale kvůli epidemii dočasně uzavřený. Kaczyński tam navštívil hrob své matky. Politici si od církve vyjednali zvláštní povolení. Od opozice kvůli akci na náměstí padlo už trestní oznámení, policie ale na Twitteru uvedla, že politici vykonávali své povolání.

V zemi byly do 11. dubna uzavřené i parky a lesy, vycházení je omezeno pouze pro situace nejvyšší potřeby. Hlídkující policii, která rozdává za porušování pravidel vysoké pokuty, doplňují na ulicích i vojáci. Ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski také přehodnotil postoj k rouškám.

„Roušky nepomáhají, nechrání před virem. Nechrání před onemocněním. Opravdu nepomáhají. Nevím, proč je lidé nosí,“ říkal ještě na konci února ministr. Stejné informace celý březen s odkazem na Světovou zdravotnickou organizaci uváděl i jeho úřad. Od 16. dubna si ale budou muset Poláci, stejně jako už to delší dobu dělají Češi a Slováci, zakrývat na veřejnosti dýchací cesty.

Kočnerova náměstkyně zůstává za mřížemi

Bývalá náměstkyně na slovenském ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská zůstane ve vazbě, rozhodl tamní nejvyšší soud. Náměstkyni za stranu Směr zadržela společně s několika soudkyněmi policie kvůli korupci a ovlivňování spravedlnosti ve prospěch odsouzeného podvodníka Mariana Kočnera. Podle prolomené šifrované komunikace řídil Kočner soudkyně po telefonu.

„Byla součástí dobře fungujícího stroje bořícího základní principy právního státu a ničícího důvěru v soudnictví a v jeho spravedlivý a rovný přístup ke stranám sporu,“ píše se o Jankovské v odůvodnění nejvyššího soudu z 20. března, které teď zveřejnil Denník N. Jankovská tvrdí, že komunikace z aplikace Threema není její, a opakuje, že Kočnera nezná.

Kočner byl na konci února nepravomocně odsouzen spolu s exministrem hospodářství Pavolem Ruskem k dlouholetému vězení za padělání směnek televize Markíza. Čelí také obžalobě z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a je podezřelý v několika případech hospodářské kriminality.

Rakušané se připravují na otevření obchodů

Rakušané se připravují na znovuotevření některých obchodů a parků. Po celé zemi se může otevřít 14 300 obchodů s plochou pod 400 metrů čtverečních, tedy přibližně 38 procent obchodů v zemi. Jde především o obchody s obuví, domácími potřebami a elektronikou.

Foto: Profimedia.cz

Fronta na zmrzlinu v rakouském Linci.

Od 1. května se podle plánu rakouské vlády přidají k otevřeným provozům kadeřnictví a od poloviny května v omezeném režimu restaurace. Rakouská policie si chválila disciplinovanost lidí o Velikonocích, za porušování vládních opatření rozdala jen 400 pokut. Od úterý musí Rakušané ve veřejné dopravě nosit ochranu obličeje.

Von der Leyenová poslala vzkaz Orbánovi

„Jsem připravena jednat, pokud omezení překročí povolenou míru,“ vzkázala do Budapešti předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. O situaci v Maďarsku mluvila v rozhovoru pro německý Bild am Sonntag. Důvodem jsou mimořádné pravomoci, které má nově vláda maďarského premiéra Viktora Orbána. Zdůvodňuje je potřebou boje proti koronaviru.

Komise v současnosti analyzuje mimořádná opatření ve všech unijních státech, případ Maďarska ale vzbuzuje největší kontroverze. Podle von der Leyenové musí být opatření „přiměřená, časově omezená a demokraticky kontrolovaná“. „Na Maďarsko se z důvodu minulých kritických zkušeností zaměřujeme zvlášť důkladně,“ dodala. Zemi může v krajním případě hrozit řízení pro porušování unijních smluv.

Reklama

Související témata:

Doporučované