Hlavní obsah

Dům pro seniory shání dobrovolníky, všichni pracovníci museli do karantény

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Epidemie koronaviru zkomplikovala péči o seniory v Dolním Újezdu na Svitavsku.

Článek

Všech deset zaměstnanců, kteří pečovali o seniory v Dolním Újezdu na Svitavsku, musí kvůli koronavirové nákaze do karantény.

Nemoc covid-19 se v minulém týdnu prokázala u jedné klientky domova a čtyř pracovníků, a tak charita shání výpomoc profesionálů i dobrovolníků.

„Během jednoho dne jsme sehnali zhruba dvacet mladých brigádníků z obce. Bude to nastavené tak, že zajistí nákupy, dovoz obědů,“ řekl Seznam Zprávám správce domova Ivan Havel.

Podle něho komplikuje domovu provoz i to, že nemá vlastní kuchyň a veškerá jídla tak musí dovážet.

Nikdo z brigádníků ale podle Havla nesmí do domova pro seniory vstoupit. „Máme přísná opatření,“ říká správce.

Podle něj nebyl problém v obci brigádníky nahrazující stálý personál najít. „Ale dokážu si představit, že jinde hledání tak jednoduché nebude,“ doplňuje Ivan Havel.

Díky tomu, že zřizovatelem domova je obec, pomáhá personálně po celou dobu farní charita. „Snažím se zmapovat klienty, které je potřeba otestovat, a zajistit všechny služby. Poptáváme okolní obce. Zůstala mi jedna sestřička,“ řekla ředitelka Farní charity Dolní Újezd Jana Kalibánová. Sama v karanténě není, protože je na neschopence.

„Velká část charity je nyní v karanténě a provoz prostě musíme vymyslet teď my,“ vysvětlil Ivan Havel.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického z ČSSD se personál nakazil pravděpodobně při tom, když se staral o klientku s horečkami.

Dům s pečovatelskou službou má 48 menších bytů, všechny nejsou obsazené. Starosta Újezda Miloš Vrabec (Sdružení pro obec) uvedl, že od úterý se bude služba pro nákupy pro obyvatele domova rozjíždět.

Reklama

Související témata:

Doporučované