Hlavní obsah

Návrat Krále přišel pozdě, kolem slávistů létali tryskem plzeňský drak Kayamba i „děda“ Limberský

Foto: Profimedia.cz

Ve Štruncových sadech se v neděli slavilo velké a zasloužené vítězství nad Slavií.

Reklama

Glosář Luďka Mádla se tentokrát věnuje víkendovému šlágru nejvyšší fotbalové soutěže, ve kterém úřadující mistr z Plzně porazil 2:0 lídra aktuální tabulky, tedy pražskou Slavii

Článek

Slávisté jsou logicky zkroušení, zatímco nezaujaté milovníky dramatických příběhů a spletitých peripetií musí výsledek ze Štruncových sadů těšit. Stejně jako příznivce Viktorie.

Vyhrát Slavia, odskočila by už na 9 bodů. A držet si takový náskok hypoteticky až do konce základní části ligy, byl by pak boj o titul i v nově zavedené nadstavbě, nabízející 15 bodů navrch, nejspíš celkem o ničem, rozhodnutý víceméně dopředu.

Jenže celá věc se v nedělním podvečeru vyvinula opačně. Místo šestibodového náskoku má najednou Slavia v tabulce toliko o 3 body víc – a drama houstne, což atraktivitě soutěže bezpochyby přispívá.

Ostatním ligovým účastníkům to celé může být víceméně lhostejno, protože nyní třetí tým tabulky, tedy Baník Ostrava, dělí od druhé Plzně už propastných 11 bodů. A ten odstup se nezmění, ani kdyby snad po případné výhře v dnešní dohrávce na Julisce poskočila na průběžně bronzovou příčku pražská Sparta.

Z ohlasů na sociálních sítích je zjevné, že tábor slávistických příznivců zklamal nejen výsledek. Ale i předvedený výkon Trpišovského souboru.

Domácí Viktoria Plzeň si ve svém domácím hradě udržovala zjevnou převahu po celý úvodní poločas a v jeho závěru to vyjádřila i vstřelenou brankou. Po změně stran a vystřídání Ševčíka Králem síce Slavia přidala na důrazu, získala dočasně střed pole a snažila se s výsledkem něco udělat. Ale v dosahu Hruškovy branky zůstávala víceméně bezzubá, tedy s výjimkou akce, kterou zakončoval Souček, ovšem ze správně odmávané ofsajdové pozice. A a ani příchody dalších střídajících hráčů van Burena či Škody už s tím pak nic moc nenadělaly.

Prvního září přitom Slavia v Edenu vyučovala úřadujícího mistra jako školáčka, poslala ho domů s výsledkem 4:0. Proč se najednou role tak zásadně obrátily?

Každý zápas je jiný. Domácí prostředí hraje velkou roli. A i když to domácí kouč Pavel Vrba po zápase příliš nepřipouštěl, psychologický moment daný postavením v tabulce nabízel jeho svěřencům mnohem silnější impulz motivace. Plzeňští tentokrát prostě uspět museli, pokud už se s titulem nechtěli pomalu loučit.

Pro srovnání: Možná si vybavíte, jak po Vánocích v podobném gardu přibrzdil Manchester City pomalu ujíždějící liverpoolský expres a zdramatizoval tak další průběh boje o titul Premier League…

Před vzájemným nedělním mačem hrály jak Plzeň, tak Slavia ve čtvrtek na vlastním stadionu utkání Evropské ligy. Můžeme spekulovat o tom, že v Edenu se s Genkem hrálo v tempu o něco hbitějším než v Plzni. Nebo o tom, že obrat skóre z 0:1 na 2:1 proti Dinamu Záhřeb vlil Plzeňským do žil, srdcí a mozků víc endorfinů než slávistům jejich remíza 0:0 po festivalu zejména Škodových nevyužitých šancí.

Jenže evropský postup mají proti Genku i Dinamu Záhřeb nadále nejistý oba, základní zápasová zátěž byla stejná a i kdybychom nakrásně připustili, že se v Edenu konal dynamičtější letecký den, stejně to pro červenobílé (v neděli modré) nemůže být výmluva, ani omluva. Nota bene v samotném úvodu jarní části sezony, po dvou odehraných soutěžních zápasech.

Je na trenérech, které hráče postaví. A jakou sílu a momentální svěžest u nich odhadnou. Oba kluby mají kádry nadobyčej široké a speciálně Slavia disponuje momentálně tolika zdravými hráči, že se jí nevejdou na lavičku a řada z nich zůstává mimo nominaci k utkání, tedy na tribuně.

Zatímco Jaroslav Šilhavý čelil v roce 2017 kritice, že sestavou Slavie rotuje mezi zápasy ligovými a pohárovými příliš, Jindřich Trpišovský obykle volí variantu menších změn. Kvůli sehranosti základní sestavy a funkčnosti systému.

Jenže… jeho systém funguje díky důrazu, převaze ve středu pole, kde se zachytávají akce soupeře a vznikají ty slávistické. A také díky neúnavnosti do sprintu znovu a znovu nabíhajících hráčů.

Potíž nedělního slávistického výkonu v Plzni spočívala v tom, že se o žádný z těchto atributů slávisté opřít nemohli. Ani jeden z nich neexistoval. Proč? „Všude jsme byli druzí,“ konstatoval obránce Jan Bořil. A v tom ležel klíč k celému utkání.

Fotbalové přenosy Televize Seznam

Neděle 24. 2. – 14:45: Bologna – Juventus

Středa 27. 2. – 20:45: Manchester City – West Ham

Sobota 2. 3. – 18:15: Mönchengladbach – Bayern Mnichov

Sobota 9. 3. – 15:15 Dortmund – Stuttgart

Plzeňští přes zimu svou základní jedenáctku poněkud omladili, přesto ta, která proti lídrovi tabulky nastoupila, vykazovala průměrný věk 29 let. Slávistická sestava pak 26,5 roku. Přesto létali plzeňští hráči po hřišti jako draci a slávisté odkázaní do pro ně nezvyklé pasivní role se jen bránili.

Slabší výkon podal Ševčík, který se pod takovým výsledkovým tlakem a v náročnějším tempu hry, zatím teprve, ano, trochu zoufale, rozkoukává, Trpišovský přiznal, že ho chtěl střídat už před poločasem. Důrazná a přitom rychlá protihra vůbec nesvědčila ani Hušbauerovi. A hluboko pod svoje možnosti zahrál tentokrát Souček.

Plzeň je všechny dostala pod tlak, nenechala je, aby si v klidu rozehrávali akce, přidusila je na hřišti. Slávistům ale pro jejich typickou hru nescházela jen možnost rozehrávky, ale i druhá půlka receptu, a to náběhy. Nebylo přihrávajících, nebylo nabíhajících (Bořil, Coufal, Olayinka), nebylo Slavie.

Tedy zejména v prvním poločase, pro který právě popsaná charakteristika platí zejména. S výjimkou 11. minuty, kdy sudí nejspíš chybně přerušili hru kvůli domnělému ofsajdu a zastavili tak slibně se odvíjející Olayinkovu akci.

S poločasovým příchodem mladého Alexe Krále se pak střed pole u Slavie zlepšil, ale to už bylo Pražanům souzeno „hrát do plných“, a v postupném útoku také neexcelovali.

A trenér Pavel Vrba, kterému na podzim po debaklu v Edenu vůbec nebylo do zpěvu, mohl uvítat pocit částečné satisfakce za vydařenou odvetu. Těží nyní maximum ze zkušeností svého týmu, který třeba úplně nezazáří v Mladé Boleslavi, ale v klíčových duelech se mu poslední dobou daří přepínat do mnohem výkonnějšího modu.

Jak mají vypadat učebnicové náběhy, to tentokrát vyučoval pětatřicetiletý Limberský. Přičemž konkrétně jemu jistě pomohlo, že proti Dinamu Záhřeb kvůli karetnímu trestu pauzíroval. Slávisty si vodil, jak chtěl.

Góly začali střílet Chorý a nově příchozí francouzský střelec Beauguel.

Hlavní hvězdou Plzně a hráčem, který dokáže právě zmiňovanými neúnavnými sprinty roztrhat jakoukoli obranu, je Joel Kayamba. Ačkoli u mnoha posil v Plzni v minulosti platívalo, že než se u trenéra, spoluhráčů a fanoušků dobře zapsali, uplynuly mnohdy dlouhé měsíce, u Kayamby je všechno jinak. Je to pozitivní živel a drak, na jehož křídlech mohou Plzeňští doletět možná ještě dál, než by si mnozí před týdnem pomysleli.

Setřih z nejlepších evropských lig nazvaný Top fotbal – magazín sledujte na Televizi Seznam dnes (v pondělí 18. února) od 21 hodin.

Repríza druhého dílu fotbalové show Jiná liga je na programu ve čtvrtek 21. února ve 20 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované