Hlavní obsah

Návštěvníci hodonínské zoo se mohou těšit na mládě sitatungy západoafrické

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Návštěvníci hodonínské zoo se mohou těšit na mládě sitatungy západoafrické, známé také pod názvem antilopa bahenní. Narodilo se 1. května. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí zahrady Marie Blahová.

Článek

„Jedná se o samičku, která je již k vidění ve výběhu a daří se jí dobře,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová. Stádo sitatung tak nyní čítá kromě mláděte další čtyři dospělé samice a jednoho samce.

„V nadcházejících dnech malou antilopu čeká čipování nezbytné pro identifikaci zvířete a podání preventivní dávky vitaminů,“ doplnila Vavrysová.

Sitatungy, známé také pod názvem antilopy bahenní či lesoňové bahenní, obývají v přírodě bažinatá území střední a západní Afriky. Samci jsou šedohnědí až čokoládově hnědí, samice a mláďata jsou světle hnědá až zrzavě zbarvená. Samec má spirálovitě točené rohy, které jsou dlouhé 50 až 90 centimetrů. V hodonínské zoo mohou návštěvníci sitatungy vidět ve společném výběhu s antilopou jelení.

„Z dalších letošních mláďat stojí za zmínku samička adaxe núbijského. Ta se narodila ve čtvrtek 15. dubna. Také u klokanů rudokrkých a klokanů obrovských jsou ve vacích samic k vidění mláďata. Několik přírůstků jsme zaznamenali také u ovcí a koz,“ uvedla Vavrysová.

Od 22. dubna se v zázemí veterinární místnosti zoo postupně líhnou i malí chameleoni jemenští. Jde o snůšku od jedné samice a do dnešního dne se jich vylíhlo kolem 40 jedinců. Celkový počet snesených vajíček byl okolo 60.

Velkým lákadlem pro návštěvníky stále zůstávají loňská čtyřčata lva jihoafrického a také mládě vlka hřivnatého. „V průběhu sezony očekáváme přírůstky ještě u zeber Chapmanových či u některých druhů ptáků,“ uvedla Vavrysová.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Loni ji navštívilo nejméně lidí za posledních sedm let, přišlo zhruba 146.000 návštěvníků, meziročně asi o 50.000 méně. Zahrada byla stejně jako ostatní kvůli protiepidemickým opatřením opakovaně uzavřena. Letos poprvé otevřela 12. dubna, vnitřní expozice zatím zůstávají uzavřené.

Reklama

Doporučované