Hlavní obsah

Freeport v Hatích se chystá na otevření, nakupující se mohou v centru i otestovat

Foto: Freeport Fashion Outlet

Ilustrační foto.

Reklama

Freeport v Hatích na Znojemsku se připravuje na pondělní rozvolňování. V omezeném režimu funguje centrum už nyní, a tak z technické stránky otevření nebude problém.

Článek

„Situaci však zkomplikovala nejistota, protože o možnosti otevřít se mluvilo vícekrát,“ řekl ředitel Freeportu Jan Procházka. Novinkou v centru je testovací místo, kapacita bude zpočátku 600 testů denně.

Centrum i jednotlivé obchody jsou podle Procházky i díky minulým zkušenostem připraveny na všechny požadavky a nařízení. „Naše centrum má automatický systém, který počítá návštěvníky, jednotliví prodejci budou případně regulovat počet zákazníků v konkrétních prodejnách. Protože však k nám stále nemohou rakouští zákazníci, nečekáme žádné problémy s kapacitou. Pro všechny případy jsem však posílili počet členů security služeb,“ uvedl Procházka.

Pondělí bývá obecně v centru spíše klidnější. „Větší zájem předpokládáme až o víkendu. Po zkušenostech s otevřením v letních měsících očekáváme obecně o zhruba 50 až 60 procent vyšší zájem českých zákazníků proti normálnímu stavu. Obchody mají značné přebytky zboží a budou nabízet slevy. Připraveno je aktuálně k otevření 70 obchodů, tedy zhruba 90 procent kapacity. Zavřené zůstávají pouze restaurace a kavárny, ty však nabízejí návštěvníkům alespoň jídlo či kávu s sebou,“ dodal.

V návaznosti na uzavření centra v posledních měsících si zákazníci mohou nechat vyměnit všechny zakoupené poukázky a řada prodejců prodloužila své lhůty na výměnu zboží. Pro zvýšení bezpečnosti slouží instalovaný dezinfekční rámu u vstupu do centra. Rámem může projít zhruba 600 návštěvníků za hodinu a funguje na principu vytvoření dezinfekční mlhy. Novinkou je vznik testovacího místa přímo v prostorách centra.

„Kapacita místa bude zpočátku 600 testů denně, může však být flexibilně navýšena v případě zvýšeného zájmu. V provozu bude čtyři dny v týdnu, zájemci o testy se musí registrovat on-line. V případě volných kapacit postačí registrace i několik minut před plánovanou návštěvou. Českým občanům testování v rámci limitu čtyř testování týdně hradí zdravotní pojišťovny, možnost poskytovat testování občanům Rakouska nyní řešíme. V odběrovém místě budou prováděny antigenní testy, momentálně jednáme i o možnosti poskytovat PCR testy. Freeport poskytl prostor a zázemí, odborný personál a logistiku zajišťuje Společnost Podané ruce,“ uvedl Procházka.

Odběrové místo ve Freeportu nebude sloužit pro pendlery, ti se testují na parkovišti u muzea Terra Technica. Otevírací doba je v pondělí a středu od 9:00 do 12:00, v pátek od 14:00 do 17:00 a v sobotu od 10:00 do 14:00.

Procházka uvedl, že v uplynulém roce se nájemníci centra částečně obměnili. Důležité však pro něj je to, že celková obsazenost centra poklesla i přes dopady pandemie jen o několik málo procent. „Na druhou stranu sledujeme už nyní zvýšený zájem obchodníků o pronájem prostor, protože outlet je ideální koncept pro situaci, kdy se obchodníci potřebují zbavovat přebytků vzniklých v návaznosti na dlouhodobě uzavřené obchody,“ poznamenal.

Reklama

Doporučované