Hlavní obsah

Návštěvníci Potštejna se mohou aplikací vrátit do 14. století

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Návštěvníci hradu Potštejn na Rychnovsku se mohou díky mobilní aplikaci vrátit do doby českého krále a římského císaře Karla IV. Při prohlídce areálu si na svém mobilním telefonu či tabletu mohou zobrazit, jak hrad vypadal ve 14.

Článek

Uživatelé při procházce hradem přes fotoaparát mobilního telefonu či tabletu vidí digitální rekonstrukci hradu v takzvané rozšířené realitě. Aplikaci vyvinul Královéhradecký kraj ve spolupráci se společností More.is.More. Naskenovaná data zároveň poslouží pro dokumentaci stavu památky, uvedli při představení aplikace zástupci hejtmanství. „Jedinými podklady pro zpracování rekonstrukce byly výňatky z odborné literatury, pár starých pohlednic a knižních ilustrací, na kterých byl hrad vyobrazen,“ uvedl Jiří Forejt ze společnosti More.is.More.

Návštěvníci se prostřednictvím aplikace seznámí i s historií hradu, dozví se o budovatelských snech Karla IV., poznají bývalé majitele hradu, kterými například byly rody Pernštejnů a Chamaré. Aplikace Visit.More je dostupná v několika světových jazycích a částečně nahrazuje tištěné brožury.

Potštejn býval nejmohutnějším a nejpevnějším hradem v celém Podorlicku. Byl založen a vystavěn koncem 13. století, naposledy byl obýván v roce 1635, od té doby chátral. Zkázu hradního areálu dovršil na konci 18. století hrabě Jan Antonín Harbuval-Chamaré, který uvěřil pověsti a v podzemí marně hledal poklad Mikuláše z Potštejna. Po roce 1989 se hrad stal majetkem obce Potštejn, která jej v roce 1994 zpřístupnila veřejnosti.

Kraj již aplikace památkových prohlídek s rozšířenou realitou od loňska pořídil pro areál barokního hospitalu v Kuksu, pro archeopark ve Všestarech na Hradecku a pro Braunův betlém u Kuksu. „Momentálně pracujeme ještě na interiéru kostela svatého Vojtěcha v Broumově,“ uvedl radní kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Pavel Hečko (ČSSD).

Reklama

Doporučované