Hlavní obsah

Návštěvníci Zoo Hodonín se mohou těšit i na mláďata klokanů obrovských

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek.

Reklama

Návštěvníci Zoo Hodonín se mohou těšit i na dvě mláďata klokanů obrovských, která už začala opouštět vaky svých matek. Návštěvníci je tak mohou zahlédnout i ve výběhu.

Článek

Klokany obrovské chová hodonínská zoo od roku 2017. Tehdy ukončila chov klokanů rudých a jejich místo zaujali právě první jedinci klokanů obrovských, kteří dorazili z polské zoo a následně z německé Zoo Norimberk. Nyní je jich ve výběhu k vidění šest, dvě matky s mláďaty, chovný samec a odrostlé loňské mládě, sameček.

„Březost samic tohoto druhu trvá průměrně 33 dní a je v přírodě závislá na příznivých klimatických podmínkách, za sucha se totiž přestanou samcům tvořit spermie. Rodí se jediné, velmi nedovyvinuté mládě měřící asi 1,5 cm, které si zaleze do vaku matky, v němž se přisaje ke struku. Teprve po dvou měsících začíná mládě vystrkovat hlavu z vaku,“ uvedla mluvčí mluvčí zahrady Marie Blahová.

Domovem druhu je východní Austrálie, kde jsou nejrozšířenějším druhem klokana, a také Tasmánie.

V zoo letos přišla na svět i další mláďata, například antilopa bahenní či pouštní antilopa. „Také u klokanů rudokrkých jsou ve vacích samic k vidění mláďata a několik přírůstků jsme zaznamenali také u ovcí a koz,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová. V zázemí veterinární místnosti zoo se také postupně líhnou malí chameleoni jemenští, je jich už asi 40. Lákadlem pro návštěvníky stále zůstávají loňská čtyřčata lva jihoafrického a mládě vlka hřivnatého.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Loni ji navštívilo nejméně lidí za posledních sedm let, přišlo zhruba 146.000 návštěvníků, meziročně asi o 50.000 méně. Zahrada byla stejně jako ostatní kvůli protiepidemickým opatřením opakovaně uzavřena. Letos poprvé otevřela 12. dubna, vnitřní expozice zatím zůstávají uzavřené.

Reklama

Doporučované