Hlavní obsah

Návštěvnost Pusteven a Radhoště je velká, obce chtějí zvýšit kapacitu parkování

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pustevny a vrchol Radhošť patří k nejnavštěvovanějším místům Beskyd. Turisty lákají stavby Dušana Jurkoviče, socha Radegasta i kaple sv. Cyrila a Metoděje, vede tam lanovka, před dvěma lety přibyla panoramatická Stezka Valaška.

Článek

V některých termínech na Pustevnách kolabuje doprava a jsou zcela obsazená parkoviště. Obce, do jejichž katastru Pustevny spadají, se proto snaží zvýšit kapacitu parkování a společně s kraji také upravit vzhled Pusteven.

Pustevny leží na hranici mezi Zlínským a Moravskoslezským krajem, spadají do katastru obcí Prostřední Bečva na Vsetínsku a Trojanovice v okrese Nový Jičín. „Pohorská jednota Radhošť z Frenštátu, nejstarší český turistický spolek, vybudoval celé Pustevny před více než 130 lety. Takže máme v tomto ohledu v turistice hlubokou tradici a já to vnímám jako velkou zodpovědnost a hledat v tom problémy by bylo špatné. Tuto cestu vybrali naši předkové a já to respektuji. Na druhou stranu díky těm dlouhodobým snahám našich předků máme největší nadregionální značky v Moravskoslezském kraji - Pustevny, Radhošť a Radegast někomu řeknou něco i v Praze, Trojanovice nikomu nic neřeknou. Musíme si toho vážit, a ne brečet, že sem jezdí turisté,“ řekl starosta Trojanovic Jiří Novotný (nez.).

Obec koupila plochu, kde buduje záchytné parkoviště pro asi 70 aut. „Vedle je další plocha, kde se ve velkých špičkách dá parkovat. V rámci Fondu Pustevny řešíme projektovou dokumentaci na řešení ploch nahoře na Pustevnách, jde o zkulturnění veřejných ploch. Chceme to upravit, ať je to lepší pro pěší. Kdokoliv tam dnes přijede autem, tak vjede jakoby na silnici. Když tam bude jiný povrch, bude vědět, že je na místě, které je primárně pro pěší,“ uvedl Novotný.

Kraje se do Fondu Pustevny zavázaly každoročně dát půl milionu korun. Letošní dotace je určena na architektonický workshop i geodetické zaměření. „Dále bude pořízen jednotný mobiliář, konkrétně odpadkové koše, a uhrazeny osobní výdaje na projektového manažera, jenž bude koordinovat realizaci projektů a řešení problémů, s nimiž se oblast Pusteven potýká. Součástí projektu bude také pořízení a montáž svodidel a mobiliáře na Knížecí cestě mezi Ráztokou a Pustevnami či oprava vyhlídky Cyrilka,“ řekla mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková. Kraj se chce také podílet na budování parkoviště v Prostřední Bečvě.

Snahu o obnovu Pusteven oceňuje i společnost Pustevny, která provozuje lanovku. „Na Pustevnách je v poslední době vidět snaha obcí a krajů o sjednocení mobiliáře, byly umístěny nové lavičky a vytvořeny nové směrníky, úspěšný je také boj proti reklamnímu smogu,“ uvedla mluvčí společnosti Dita Korčák Hrtusová. Společnost připravovala stavbu nové lanové dráhy, sedačkovou měla nahradit kabinková. „Projekt stavby nové lanové dráhy je zatím pozastaven, z důvodů současné situace v Česku, ale i v Evropě,“ uvedla Hrtusová.

Reklama

Doporučované