Hlavní obsah

Navzdory koronaviru. Rusko v Moskvě předvedlo svůj vojenský arzenál

Vojenská přehlídka v Moskvě na počest 75. výročí vítězství nad nacistickým Německem.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Původně se měla konat 9. května, kvůli pandemii koronaviru je ale nakonec až dnes. V Rusku začíná vojenská přehlídka na počest 75. výročí vítězství nad nacismem. Akce předchází důležitému referendu pro prezidenta Putina.

Článek

Dnešní datum nevybral ruský prezident Vladimir Putin rozhodně náhodou, právě před 75 lety se v Moskvě na Rudém náměstí konala přehlídka vítězných sovětských vojsk. Podle komentátorů má demonstrace vojenské síly vyvolat nadšení u voličů, přehlídka totiž těsně předchází celostátnímu referendu o ústavních změnách.

Pokud voliči rozhodnou o jejich přijetí, bude se moci ruský prezident po dokončení nynějšího mandátu v roce 2024 znovu ucházet o funkci hlavy státu na další dvě šestiletá období, tedy až do roku 2036. Putin stojí v čele Ruska s přestávkami od roku 2000. Prezidentskou funkci zastával prvních osm let, mezi lety 2008 a 2012 byl premiérem, od května 2012 je znovu hlavou státu. Kandidaturu v dalších volbách Putin podle agentury TASS nevyloučil. „Ještě jsem se nerozhodl. Nevylučuji, že budu (ve volbách) kandidovat, pokud to vyplyne z ústavy. Uvidíme,“ řekl prezident. Referendum je stanoveno na 1. července.

V úterý Putin promluvil v televizním projevu, kdy oznámil chystané zvýšení daně z příjmu „pro bohaté“, ale například také další příspěvky na děti a zvýhodněné hypotéky. V projevu se ruská hlava státu navzdory očekáváním příliš nevěnovala historickým událostem, hlavním tématem byl koronavirus. Putin se v souvislosti s koronavirovou krizí věnoval otázce ohledně ekonomiky a podpory nejhůře zasažených vrstev obyvatelstva. Prezident oznámil, že od 1. ledna příštího roku zvýší daň z příjmu pro lidi s příjmem přesahujícím pět milionů rublů (1,7 milionu korun) z 13 na 15 procent. Stát by díky tomu měl vybrat o 60 miliard rublů navíc, které podle Putina použije na léčbu dětí se vzácnými chorobami.

Prezident se zaměřil i na pomoc rodinám, které zasáhla koronavirová krize. V projevu uvedl, že v červenci stát znovu vyplatí 10 000 rublů na každé dítě do 16 let. Rodiny, ve kterých přišli během krize o práci oba rodiče, pak dostanou navíc za každé dítě mimo podporu v nezaměstnanosti další tři tisíce rublů, vláda také počítá s výhodnými půjčkami především na nové byty. Putin si mimo jiné pochválil, jak země zvládá situaci okolo pandemie koronaviru, Ruským regionům vedle dosavadních 200 miliard rublů slíbil dalších 100 miliard, podle hlavy státu jde o kompenzaci za boj proti nemoci covid-19.

Zeman nakonec nedorazil

Květnové přehlídky se měl zúčastnit i český prezident Miloš Zeman, po přesunu akce na červen ale svou účast zrušil. Hlavu státu na přehlídce zastoupí český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka. Podobně například bude Spojené státy podle médií zastupovat americký velvyslanec. Na přehlídku přicestovalo devět lídrů zahraničních zemí, konkrétně představitelé Běloruska, Uzbekistánu, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldávie, Tádžikistánu, Srbska, Jižní Osetie a Abcházie.

Putin v projevu na přehlídce připomněl miliony obětí ze všech národů Sovětského svazu na válečné frontě i v zázemí. Řekl, že sovětská vojska nesla hlavní tíži boje proti nacistickému Německu a statisíce sovětských vojáků zaplatily svým životem za osvobození Evropy a ukončení holokaustu. Tuto pravdu o válce musí Rusko podle šéfa Kremlu nadále hájit a předávat potomkům. Nikdy také nezapomene na příspěvek svých spojenců. Zdůraznil, že jen společně lze mír uchránit před novými hrozbami.

Ministerstvo obrany ujistilo, že vojáci se připravovali na přehlídku při dodržování všech hygienických norem. Úřady počítají s testy na koronavirus pro všechny účastníky akce. Kvůli nebezpečí nákazy byl přístup na přehlídku omezen. Některá města – například Čeljabinsk, Irkutsk, Pjatigorsk či Simferopol – hromadné oslavy válečného vítězství zrušila, připomněla agentura Interfax.

Koronavirová nákaza v Rusku podle úřadů postihla skoro 600 000 lidí a vyžádala si více než 8 300 obětí. Denně přibývají tisíce nových případů. Nejhůře z ruských regionů je postižena Moskva. Přehlídka má podle analytiků symbolicky Rusům předvést, že epidemie je překonána a že se tedy referendum může konat.

Reklama

Související témata:

Doporučované