Hlavní obsah

Putin využívá Mnichov, odpovědnost za válku svádí na Polsko

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Skutečné lekce z 75. výročí 2. světové války. Tak se jmenuje článek ruského prezidenta Vladimira Putina, který vyšel v americkém konzervativním časopisu The National Interest. Ruskou verzi otiskl v pátek deník Rossijskaja gazeta.

Článek

Putin v textu přináší svůj pohled na důvody začátku války. Už loni v prosinci obvinil ze začátku nejkrvavějšího konfliktu dějin Polsko, což vyvolalo přestřelku mezi Varšavou a Moskvou. Článek vychází několik dní před velkou moskevskou vojenskou přehlídkou k 75. výročí konce války.

Aktuální obsáhlejší text má být odpovědí na rezoluci Evropského parlamentu z loňského září, podle níž vypukla druhá světová válka v důsledku německo-sovětského dohody známé jako pakt Ribbentrop-Molotov. Původně avizoval Putin i zveřejnění nových dokumentů.

Středobod: Mnichovská dohoda

Velký důraz klade Putin v článku na Mnichovskou dohodu a násilný zánik Československa. Evropským politikům, zejména těm polským, vyčítá snahu „zamést mnichovskou zradu pod koberec“ a Mnichovem ospravedlňuje i sovětskou dohodu s nacistickým Německem o rozpůlení Polska.

„Rozdělení Československa bylo brutální a cynické. Mnichov zničil i formální křehké záruky, které na kontinentu zůstaly. Ukázalo se, že vzájemné dohody jsou bezcenné. Byla to mnichovská zrada, která se stala spouštěčem, kvůli němuž se stala velká válka v Evropě nevyhnutelná,“ píše Putin.

Československo v textu nazývá východoevropskou zemí, na jejímž zániku se kromě Německa aktivně podílelo i Polsko. Na mysli má polský zábor československé části Těšínska na začátku října 1938. „Polsko se s Německem účastnilo na rozdělení Československa. Oni předem společně rozhodli, kdo co z československého území dostane,“ píše šéf Kremlu.

Stalina ke spolupráci s Hitlerem donutilo chování západních politiků, uvádí dál Putin. Samotná sovětská invaze do Polska a jeho následná okupace podle něj nastala až ve chvíli, kdy bylo jasné, že západní spojenci Polsku v září 1939 nepomohou a Německo může obsadit celé území meziválečného Polska.

Volání po nové Jaltě

Novinkou je v Putinově výkladu ospravedlňování sovětské okupace pobaltských států. Tu prý Sověti podnikli v rámci svých „strategických obranných cílů“. O začlenění Pobaltí do SSSR podle Putina rozhodly tamní demokraticky vybrané vlády a vše prý bylo v souladu s mezinárodním právem.

V závěru textu ruský prezident uvádí, že se dnes svět nachází v podobné situaci jako ve 30. letech a že může stát na prahu další strašné války. Vítězné mocnosti proto musí podle Putina „vytvořit nový světový pořádek“, aby se „neopakovaly chyby z minulosti“.

Varšava reaguje

„Myšlenky prezentované prezidentem Ruska Vladimirem Putinem mají za cíl destabilizaci Západu a znesváření členských států NATO a oslabování důvěryhodnosti států Aliance,“ komentoval Putinův text mluvčí polského ministra pro koordinaci činnosti tajných služeb Stanisław Żaryn.

Podle Żaryna jde o další manipulaci historií a pokus „vyprat“ ruské dějiny a vymazat z nich sovětské zločiny a spolupráci Stalina s Hitlerem.

Zabrání Těšínska je v Polsku u části společnosti a politiků vnímáno jako napravení historické křivdy z roku 1919, kdy země o území s Československem válčila. Veřejně ale anexi Těšínska v roce 2009 označil tehdejší prezident Lech Kaczyński za chybu a hřích.

Reklama

Doporučované