Hlavní obsah

Polská socha Hitlerovi? Putinova stalinská propaganda, říká historik

Foto: Profimedia.cz

Matrjošky v Petrohradu s podobiznami Vladimira Putina a diktátorů V. I. Lenina a J. V. Stalina (ilustrační foto).

Reklama

Celé Vánoce Polsko žilo vyhroceným sporem s Ruskem. Důvodem jsou manipulativní prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina o důvodech rozpoutání 2. světové války. Ze začátku nejkrvavějšího konfliktu dějin obvinil Varšavu. Seznam o tématu mluvil s polským historikem Łukaszem Adamským z Centra polsko-ruského dialogu a porozumění.

Článek

Co prezident Putin přesně řekl?

Tři hlavní věci. Zaprvé, znovu popřel sovětskou agresi proti Polsku ze 17. září 1939 a zadruhé nazval někdejšího polského velvyslance v nacistickém Německu parchantem a antisemitou. Všechno na základě zmanipulovaného nebo absolutně amatérsky interpretovaného dokumentu, ve kterém onen diplomat popisoval polskému ministrovi zahraničí obsah rozhovoru s Adolfem Hitlerem. To je lež, velvyslanec nebyl antisemita.

Putin citoval pasáž o tom, že Poláci chtěli Hitlerovi ve Varšavě postavit pomník. To bylo zmanipulované a vytržené z kontextu. Nikdo Hitlerův pomník neplánoval.

Jaká byla ta třetí věc?

Putinova verze historie, podle které všechny západní demokratické státy spolupracovaly s Hitlerem a všechny podepisovaly smlouvy o neútočení, a Sovětský svaz byl až poslední. Putin samozřejmě zapomněl říct, že ostatní dohody o neútočení neměly tajné dodatky a nebyly tím pádem de facto dohodami o agresi.

Putin také zdůraznil, že bylo prý Polsko antisemitskou zemí a horlivým spojencem Hitlera a že polská vláda změnila názor, až když se ukázalo, že má Hitler územní požadavky i vůči Polsku.

Předválečné Polsko razilo politiku stejného odstupu od dvou totalitárních sousedů. Bylo mezi dvěma mlýnskými kameny a snažilo se zachovat si svou suverenitu. Sovětský svaz tehdy polská vláda opravdu považovala za větší nebezpečí, neznamená to ale, že by byl kdokoli v předválečném Polsku nakloněný Hitlerovi.

Vladimir Putin argumentoval i tématem Československa, respektive polským zabráním Těšínska v roce 1938. Co konkrétně řekl?

Rusové se už mnoho let snaží z Polska udělat zemi, která se společně s Hitlerem podílela na zabrání Československa, a že to byl politicky a morálně hanebnější čin než vpád Rudé armády do Polska o rok později. Je to ale manipulace.

Neznám mezi polskými historiky ani politiky nikoho, kdo by chtěl ospravedlnit zabrání Těšínska. Byla to politická chyba. Představitel státu, konkrétně prezident Lech Kaczyński, to před deseti lety v Gdaňsku při připomínce 70 let od začátku 2. světové války, na kterém byl mimochodem i Vladimir Putin, řekl výrazně, že zabrání Těšínska nebylo jen politickou chybou, ale také hříchem. Hříchem, za který se my Poláci stydíme a za který se omlouváme.

Foto: Narodowe Archiwum Cyfrowe (Sygnatura: 1-H-487-32)

Polská armáda v Českém Těšíně v roce 1938.

Doufám, že čeští čtenáři pochopí, že anexe Těšínska nebyla důsledkem nějakého polsko-německého spiknutí, ale že šlo o opravdu sporné území. K zabrání došlo po mnichovské dohodě, kdy se tehdejší polská vláda rozhodla, a já to neospravedlňuji, že když se revidují zásady versailleského systému, nemohou o tom rozhodovat jen velké země: Itálie, Velká Británie, Francie a Německo. Polsko mělo vůči Československu nároky a dalo Praze ultimátum. Varšava to udělala až po konci konference v Mnichově.

Proč to téma vytáhl ruský prezident právě před Vánoci? V Polsku se věc řešila celé svátky, vyvolala i velmi ostrou reakci premiéra Mateusze Morawieckého.

V Osvětimi se budou 27. ledna konat oslavy 75. výročí osvobození koncentračního tábora, ale Putin tam nebude. Bude ale o několik dní dřív na konkurenční události v Jeruzalémě. Pravděpodobně to chce využít k očerňování Polska a představit ho jako antisemitskou a nacionalistickou zemi. Teď se k tomu tedy připravuje.

Je to také msta za to, že nebyl pozvaný do Polska loni 1. září. Diplomatické zdůvodnění bylo to, že si Polsko připomíná začátek války jen mezi státy EU a Východního partnerství. Bylo ale jasné, že vláda nechce pozvat člověka zodpovědného za zločiny, přepadení sousedů – Gruzii a Ukrajinu. To Putina nejspíš zabolelo a teď se mstí.

Foto: Profimedia.cz

Polský premiér Mateusz Morawiecki a ruský prezident Vladimir Putin.

Putin se také osobně považuje za správce pozitivní historické paměti o Sovětském svazu, to je ideologická osa Putinovy historické politiky. Přiznává nějaké minusy, represe a tak dále, ty ale nesmí převažovat nad klady: industrializací, velmocenstvím a vítězstvím nad fašismem. To do velké míry odpovídá přesvědčení ruské veřejnosti.

Pravdivá historie 2. světové války a role SSSR jako země, která společně s třetí říší zničila mír a porazila Polsko, dopustila se válečných zločinů jako byl masakr v Katyni, okupovala pobaltské státy a spolupracovala s nacistickým Německem, to všechno jsou pro Putina velmi nepříjemná fakta. Proto se snaží propagandisticky ukázat jiný obraz SSSR jako země, která celou dobu usilovala o porážku nacismu.

Rozhodně. Polsko je asi pro Putina větším ohrožením jeho vlivu v regionu, než je Česko. V Polsku byla v posledních letech dokončená dekomunizace spočívající mimo jiné v odstranění pomníků Rudé armádě. U nás je více než 600 hřbitovů padlých rudoarmějců, o které se stará stát. Kromě toho byly i takzvané pomníky vděčnosti Rudé armádě za osvobození. Byly stavěné z rozkazu komunistické strany a někdy dokonce i sovětského vojenského velení. Teď se ty pomníky přesouvají a likvidují. Proti tomu samozřejmě Moskva protestuje.

Jak se teď budou vyvíjet polsko-ruské vztahy?

Uvidíme, jestli Rusko odstraší eskalace celé věci, protože Polsko podpořilo mnoho států – spojenci jako Francie, Velká Británie, Německo, USA i Ukrajina. Ruská strana pak začala obviňovat Francii a Spojené státy z toho, že spolupracovaly s Hitlerem a pomáhaly mu udržet se. Je to taková neostalinská propaganda, protože v sovětské éře se pakt Ribbentrop-Molotov ze studu radši příliš nezdůrazňoval, teď se naopak využívá pro propagandu.

Polsko reagovalo velmi ostře, nezaleklo se. Premiér Morawiecki nazval Putina mnohonásobným lhářem. Polsko podpořili západní státy i intelektuálové. V samotném Rusku přinejmenším ta část inteligence, která myslí kriticky, Putina nepodpořila. Je možné, že se Putin už k tématu vyjadřovat nebude. Já si myslím, že ruská diplomacie dál bude touhle verzí šermovat a škodit hlavně image vlastní země. Putin už avizoval vydání článku, ve kterém svoje teze zopakuje.

Na polsko-ruské vztahy to nebude mít vliv, protože ony už jsou roky de facto zamrzlé. Léta už nedošlo k návštěvě prezidentů, premiérů či ministrů zahraničních věcí… Polsko nemá na výběr, musí bránit pravdu a svou čest.

Reklama

Doporučované