Hlavní obsah

Glosa: Babiš nemusí být konstruktivní. Ale recept na důchody dluží voličům

Jan Lipold
šéfkomentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš v první řadě poslaneckých lavic, ilustrační snímek.

Reklama

Slovní spojení „konstruktivní opozice“ je zbytečné. Nikdo politiky nenutí, aby provozovali „konstruktivní kritiku“.

Článek

Novináři a konkurenční politici dobývají z hnutí ANO 2011 nějaký jeho recept na budoucnost českých důchodů. ANO ústy svých činitelů odpovídá v duchu, že „není naší rolí radit vládě“. A Andrej Babiš popouští uzdu fantaziím, že důchodový systém spasí zvýšení porodnosti nebo zavedení EET.

Načež je hnutí ANO vmeteno, jak po volbách hlásilo, že bude konstruktivní opozicí, kterou jeho chování v roce 2024 věru nepřipomíná.

Celá „debata“ je ale od začátku zatížena dvojím nedorozuměním.

Za prvé, pojem „konstruktivní opozice“ je tak gumový, že když ho teď Babišovi někdo omlátí o hlavu, zůstane to bez následků. Konstruktivní opozice (k. o.) je floskule, která neznamená vůbec nic, protože arbitrem konstruktivnosti může být jedině sám opozičník. Ten se podle svého uvážení jednou tváří konstruktivně (jako Babiš po volbách 2021 a při hlasování o důvěře vládě v lednu 2022), a jindy zase nesmiřitelně (jako Babiš kdykoli kromě zmíněných případů a částečně ještě prezidentské kampaně).

Vybrat si a) nebo b) je ale jeho právo, jako každého politika v opozici.

Za konstruktivní opozici se v minulosti prohlašovali například Věci veřejné, ODS, Piráti nebo TOP 09. Nemluvě o desítkách příkladů z krajské a komunální politiky. Každý měl a má stejné právo jako Babiš a stejně tak má právo se jednoho dne rozhodnout: dost bylo k. o., přepínáme do módu destrukce.

Druhé nedorozumění spočívá v tom, že nejde ani tak o rozpor mezi Babišovými slovy a skutky. Což je, už bychom si to po deseti letech mohli zapamatovat, spíš princip než rozpor jeho politiky. Problém je, že ANO nezatlouká svůj recept na důchody jen před vládou a médii, ale i před voliči. V první řadě před těmi svými, nebo potenciálně svými.

Vzkaz „poraďte si sami, nebudeme to dělat za vás“ je sice myšlen směrem k vládě, ale skutečně dobře by ho měli zaslechnout hlavně účastníci voleb a důchodového systému. V úmyslu ANO to určitě nebylo, ale arogance „nestarejte se, za nás bude líp a hotovo“ míří právě jejich směrem.

Jedním z motivů Babišovy strategie vždycky bylo právě to „nestarejte se (a nechte to na mně)“. Vždycky dbal o to, aby mysl lidí politickými výzvami moc neobtěžoval a nepředkládal jim politiku moc složitě. Ale tvářit se takhle u důchodů, to už je přehnané. Mlčet nebo předstírat, že se problém vyřeší prostě a bezbolestně, je a bude velký risk. Pro voliče i pro případ, že se Babiš vrátí k moci.

Reklama

Doporučované