Hlavní obsah

Glosa: Bez cenzury. Kolaboranta v tričku s Putinem Češi rychle vyprovodili

Foto: Shutterstock.com

Motiv s Putinem a Trumpem podobný tomu, který měl na triku dezinformátor v České Lípě.

Reklama

Na pondělní večerní debatu s ministrem vnitra přišel v České Lípě i jeden z nejznámějších českých dezinformátorů. Oděn v triku s portrétem Putina dostal od místních takovou verbální nakládačku, že se raději sám odporoučel.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jeden z nejpopulárnějších tuzemských dezinformátorů, hulvátů a neotesanců, avšak současně miláček části facebookových haterů vážil v pondělí večer cestu až do severočeských Sudet. Patrně v očekávání aplausu, ovací a pugétů se v České Lípě zúčastnil debaty ministra vnitra Víta Rakušana.

Je to chlápek, který by pro kapku pozornosti a na ni navázané finanční fanouškovské podpory udělal patrně cokoli. Do Lípy tudíž dorazil oděný v tričku s obrovským portrétem Vladimira Putina na pozadí obličeje Donalda Trumpa.

Lháře a provokatéra, který se do nevkusného textilu nasoukal, záměrně nejmenuji. Nehodlám mu dělat reklamu.

V České republice existují případy, kdy byli lidé žalováni i odsouzeni za zdobení se symboly oslavujícími Putinův vpád na Ukrajinu. Přísně oficiální seznam zakázaných emblémů ovšem stanoven nebyl.

Snad s výjimkou písmena Z a motivů vagnerovců. Ostatně před rokem pražský soud za veřejné schvalování válečných zvěrstev potrestal 31letého Jakuba Jaška. Mládenec se vyšňořil v rozporu s právem na protivládní demonstraci nášivkami právě s písmenem Z a s logem Vagnerovy skupiny – budiž jejímu lídrovi Jevgeniji Prigožinovi země těžká.

Žalobkyně konstatovala, že jinoch není souzen kvůli názoru na ruskou invazi. Musel prý ovšem vědět, že zetko a spol. jsou vnímány jako podpora agrese. A s ní spojených válečných zločinů.

Policie je opatrná. Vždy záleží na individuální kauze. Nelze plošně říci, co je a co není zakázaný znak či ikona.

Ministerstvo vnitra je razantnější. Ve zkratce a poněkud kostrbatým jazykem práva: I v případě prodeje takzvaně sběratelských předmětů může dojít k naplnění skutkové podstaty trestného činu „šíření díla k propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka“.

Foto: X Čechoslováci

Triko hovoří jasně, tvář mluvčího Seznam Zprávy rozostřily.

Původně se jednalo kupříkladu o kalendáře s „osobnostmi“ třetí říše a další nacistické „upomínkové předměty“. Nově se ale výklad může vztahovat nejen na Hitlera a jeho kamarády, nýbrž i na ruské barbarství. Opět však pokaždé záleží na konkrétním příběhu.

Rakušan v České Lípě, ač k tomu byl publikem opakovaně vyzýván, nechtěl dezinformátorův outfit hodnotit. Je to podle něj případně věc policie.

Za sebe říkám: Nechme ho být. Dokud nepřekročí třeba hranici nabádání k násilí, je kontraproduktivní se jím zabývat.

„Ať si pindá, na to my jsme zvyklí,“ abych citoval film Jáchyme, hoď ho do stroje. Snímek je to komediální. Stejně komický je i proruský agitátor, který v pondělí večer dostal nečekaně za vyučenou.

Kdyby si na něj orgány činné v trestním řízení došláply (jakkoli by si to asi zasloužil), pasovaly by jej na mučedníka. Byl by dokonale šťasten. Jistě by našel cestu, jak i z basy 30krát denně streamovat na sociálních sítích. Nejtvrdším trestem je pro tyto rádoby celebrity mlčení, ignorace.

O chlup drsnější je přístup, který zvolili lidé debatující v českolipském kulturním domě Crystal. Opakovaně Putinova soudruha zesměšnili tak, až se přikrčen ke zdi sám v tichosti odporoučel. Bravo.

Reklama

Doporučované