Hlavní obsah

Obchody v Česku nabízí symboly ruské agrese. Nejsou zakázané, říká policie

Foto: Snímek e-shopu Gardista.cz

Prapor s logem Vagnerovy skupiny.

Reklama

Nášivky s písmenem Z, znak vagnerovců či svatojiřská stuha. To vše lze v Česku zakoupit on-line. Většina prodejců v tom nevidí problém, podle policie záleží vždy na kontextu, v němž jsou symboly použity.

Článek

Podmínka, peněžitý trest 12 tisíc korun a roční zákaz pobytu v Praze. Tak soud potrestal jednoho z účastníků březnové protivládní demonstrace.

Na bundě měl logo ruské polovojenské organizace vagnerovců a na batohu písmeno Z, které ruská armáda používá jako oficiální symbol invaze na Ukrajinu.

Zboží s proruskou symbolikou nabízí v Česku hned několik obchodů. Nášivky lze pořídit řádově za stokoruny. Seznam Zprávy některé prodejce kontaktovaly s dotazem, zda v nabízení zboží nespatřují problém.

„Nemyslím si,“ reagoval například Michal Zástěra, majitel firmy Nášivky na přání, na jejímž webu lze pořídit svatojiřskou stuhu, kdysi tradiční symbol ruské vojenské cti, kterou za svoji přijali proruští separatisté na východě Ukrajiny.

Předměty si podle něj kupují zejména hráči airsoftu a lidé zabývající se tzv. reenactmentem, tedy aktivitou, při níž lidé sehrávají fiktivní nebo historické konflikty. „Jsou týmy, které dělají Ameriku, jsou týmy, které dělají Německo, Polsko, českou armádu, jsou týmy, které napodobují Rusko,“ uvedl.

Jiné e-shopy nabízejí znaky již zmíněné Vagnerovy skupiny, jejíž žoldnéři se do agrese vůči Ukrajině zapojili.

„O politiku se nezajímám, takže vám k tomu nemám co povědět,“ řekl Daniel Liebermann, jednatel společnosti Insignie.cz, která provozuje obchod Gardista.cz. Ten má kromě nášivek v nabídce i prapor vagnerovců. A byl o něj podle všeho zájem – v době vzniku článku byl vyprodaný, ale figuroval mezi nejprodávanějším zbožím.

Prodejce na webu uvádí, že nabízené předměty „slouží výhradně za účelem vzdělávání, výzkumu, umění, podávání zpráv o aktuálních nebo historických událostech nebo k obdobným účelům“.

Stahování zboží

Některé obchody začaly zboží ze svých stránek stahovat, a to poté, co je Seznam Zprávy kontaktovaly.

Znaky vagnerovců tak zmizely třeba z e-shopu Vojenské nášivky. „Dlouhou dobu jsem se vyhýbal těmhle typům nášivek, ale na sociálních sítích jsem byl hodně napadaný, že podporuju fašistické Ukrajince,“ uvedl majitel obchodu Robert Polcar. „Takže jsem v rámci nějaké vyváženosti na podzim dal Vágnery do nabídky, nicméně se mi to osobně moc nelíbilo,“ doplnil s tím, že zákazníci se po nášivkách ptali opakovaně.

Nabízet je začal na podzim a zájem o ně prý okamžitě vzrostl. V dubnu byla podle něj poptávka menší, stále však vysoká. „Nerad bych, aby mě kdokoliv spojoval s nějakými sympatiemi k Rusku,“ řekl Polcar. „Moje osobní smýšlení je hodně proukrajinské a i nabídka e-shopu je proukrajinská.“

+2

Předměty s proruskou symbolikou nabízejí i zahraniční e-shopy. Internetový obchod Fruugo, který sídlí v Anglii, měl na svých stránkách v češtině nášivky se symbolem písmene Z, které jsou doplněné hesly ruské invaze – „Za vítězství“ nebo „Síla pravdy“.

„Fruugo je globální tržiště, které umožňuje maloobchodníkům z celého světa prodávat své produkty našim zákazníkům,“ reagovala společnost na dotaz, zda nevidí v prodeji nášivek problém.

Po dalších dotazech zboží ze stránek zmizelo. „Naše interní pravidla vyžadují, aby prodejci na naší platformě neprodávali zboží, které podporuje ruskou invazi na Ukrajinu,“ vysvětlil Seznam Zprávám mluvčí společnosti Tony Preedy.

Podobné zboží má v nabídce i čínský Aliexpress. Seznam Zprávy kontaktovaly jeho evropskou pobočku, odpověď na dotazy ale nepřišla.

Policie: Záleží na kontextu

Podle policie záleží na tom, jak jsou jednotlivé symboly použity. „Opakovaně uvádíme, že nelze plošně říci, co je a co není ‚zakázaný‘ symbol a vždy je důležité jeho nošení hodnotit v kontextu situace,“ řekl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Omezit prodej nemůže ani Česká obchodní inspekce. „Česká obchodní inspekce v rámci současného správního práva nemá pravomoci proti tomuto účinně zasáhnout,“ sdělil její mluvčí Jiří Fröhlich.

Ministerstvo vnitra je ale v hodnocení prodeje takového zboží razantnější. „V případě prodeje tzv. sběratelských předmětů (byť jsou zpravidla obchodovány, resp. kupovány z důvodů jiných než sběratelských) může dojít i k naplnění skutkové podstaty trestného činu Šíření díla k propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka dle § 403a (původně směřujícího na prodej tzv. nacistických memorabilií, kalendářů s ‚osobnostmi‘ tzv. Třetí říše či jiné ‚upomínkové předměty‘, jakkoliv se minimálně v úmyslu nepřímém jedná o prostředek propagace zločinných ideologií, resp. přesněji hnutí),“ uvedl v e-mailové odpovědi mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

„Málokdy je možné postihnout úplně všechna protiprávní jednání, zejména jde-li o skutky spáchané mimo územní působnost a dosah národních právních řádů a orgánů veřejné moci,“ doplnil k prodeji symbolů Krátoška.

„Internet je svobodné prostředí a kdokoliv může na jakoukoliv světovou stránku. Většina serverů sídlí v zahraničí a neřídí se českou legislativou,“ uzavřel policejní mluvčí Moravčík.

Reklama

Doporučované