Hlavní obsah

Učitelka, která lhala o Ukrajině, se soudila kvůli výpovědi. Neuspěla

Češtinářka Martina Bednářová u Obvodního soudu pro Prahu 6.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Obvodní soud pro Prahu 6 zamítl žalobu češtinářky, která žákům vykládala o válce na Ukrajině lži ruské propagandy. Martina Bednářová se soudila kvůli výpovědi. V lednu ji policie obvinila z popírání a ospravedlňování genocidy.

Článek

Na případ učitelky Martiny Bednářové upozornily Seznam Zprávy loni v dubnu. „V Kyjevě se nic neděje,“ tvrdila loni v dubnu učitelka Martina Bednářová osmákům ze Základní školy Na Dlouhém lánu v Praze 6. 

Když namítali, že ve zprávách České televize viděli, jak město hoří, kontrovala, že veřejnoprávní televize je zaujatá. „ČT 1 patří do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu je poplatný,“ vykládala žákům při hodině slohu češtinářka. Osmáci z části hodiny pořídili audionahrávku.

Učitelka nakonec dostala výpověď. A právě kvůli vyhazovu ze školy podala Bednářová loni v srpnu žalobu s tím, že výpověď považuje za neplatnou. Civilní spor dnes začal řešit Obvodní soud pro Prahu 6 a po třech hodinách rozhodl, že výpověď byla v pořádku.

„Výroky nezletilým žákům závazně porušila povinnosti pedagogického pracovníka, neboť jí pronesené výroky jsou zcela neslučitelné se zásadami vzdělávání. Výpověď soud shledává zcela důvodnou,“ uvedla soudkyně Lada Horáková. Učitelka Bednářová si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolá. „Bez komentáře,“ řekla při odchodu ze soudní síně

Právní zástupkyně učitelky Jana Kudynová před soudem vysvětlovala kantorčina slova: „Žalobkyně (Bednářová) nikdy neschvalovala válečný konflikt na Ukrajině.“ Advokátka kritizovala ředitelku školy Renatu Riedlovou za to, že se nezajímala o celý kontext vyučovací hodiny.

Podle žalující strany ředitelka argumentovala emotivně a učitelce českého jazyka „podsouvala záměry, které neměla“. Situaci advokátka Kudynová pak shrnula takto: „Dle našeho názoru je žalobkyně zcela absurdně sankciovaná za to, že vedla s žáky diskuzi.“ Martina Bednářová na dotaz soudkyně potvrdila, že ve třídě byla při jejím výkladu přítomna i ukrajinská dívka, která „rozuměla výborně česky“.

Právní zástupce školy Jakub Blažek jen stručně uvedl, že na výpovědi jeho klient trvá. „Výpověď byla dána zcela po právu.“ Zároveň soudu předložil dvě odborná vyjádření. Jedno z nich vypracoval Jan Šír z Katedry ruských a východoevropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ten zhodnotil řadu výroků češtinářky, které padly při hodině slohu s tím, že jsou nepravdivé, a zdůvodnil proč.

Co zaznělo při hodině slohu

Úryvky z audionahrávky, kterou pořídily děti během vyučování, si můžete poslechnout v reportáži pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Už loni v dubnu pro Seznam Zprávy například na výrok učitelky o tom, že v „Kyjevě se nic neděje“, reagoval takto: „To je tvrzení, které je nepravdivé. Kyjev je od počátku té masivní eskalace 24. února pod nálety a ostřelováním.“ Stejný závěr napsal i do vyjádření pro soud s tím, že jej ještě podrobněji doložil.

Druhé odborné vyjádření poskytla fakulta sociálních věd, která zanalyzovala způsob, jakým učitelka postupovala při výkladu. „Pokusila se ovlivnit názory žáků, přičemž k tomu použila dezinformační zdroje,“ citovala soudkyně Lada Horáková z posudku. „Jsou tam použity i nátlakové techniky, ať už úmyslně, nebo neúmyslně,“ doplnila.

Právní zástupkyně učitelky Bednářové na závěr řekla, že účelem hodiny nebylo předkládat pravdivá fakta. „Nikdy netvrdila, že by se jednalo o skutečnou pravdu. Naopak neustále zdůrazňovala, že je třeba si informace ověřovat z více zdrojů,“ prohlásila advokátka. Podle ní bylo účelem naučit žáky, aby si ověřovali informace. Později měla údajně navazovat ještě další hodina v počítačové učebně, kde by si toto vyzkoušeli. Tato část výuky jí ale školou nebyla umožněna, protože ji ředitelka před tabuli už nepustila.

K tomu, proč češtinářka dětem tvrdila, že „v Kyjevě se nic neděje“, advokátka uvedla, že Bednářová mluvila o aktuální situaci na začátku loňského dubna, přičemž boje v Kyjevě skončily 31. března. Proč to ovšem neřekla dětem při hodině a na jejich argumenty, že ve zprávách v ČT viděli hořící město, odpovídala tím, že televize je „navázaná na miliardáře Sorose“, advokátka nevysvětila.

Právní zástupce školy reagoval na předložené argumenty ve své závěrečné řeči. „Z pozice pedagožky žákům lhala. Forma, kterou to bylo sdělováno, byla zcela nevhodná. To, že měla být další navazující hodina, nebylo předtím nikdy řečeno, a je to novinka, která poprvé zazněla dnes,“ prohlásil Jakub Blažek.

Kantorka: Je to omezení svobody slova

Učitelka se loni ke kauze vyjádřila jen prostřednictvím e-mailu. Tvrdila, že při hodině pracovala „pouze s ověřenými a historicky zdokumentovanými fakty“. Ředitelka školy Renata Riedlová ale češtinářku po poslechnutí nahrávky poslala takzvaně na překážky domů. Do třídy před žáky se už nevrátila.

Martina Bednářová se svým „postavením mimo službu“ nesouhlasila. „Vnímám to jako alarmující popření všech demokratických principů a svobod v tomto státě a bezprecedentní omezení slova a názoru,“ bránila se učitelka.

Na osmnáctiminutové nahrávce přitom žákům předkládala řadu nepřesných informací i manipulací. „Rusové byli v oblasti Doněcka a Luhanska zabíjeni, likvidováni jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti atd. A probíhalo to neustále od roku 2014,“ zaznělo například na záznamu.

To, co se odehrálo při hodině slohu v osmé třídě, ředitelka Základní školy Na Dlouhém lánu tvrdě odsoudila. „Byla jsem šokovaná obsahem nahrávky. Vůbec jsem si nedokázala představit, že by tak vzdělaný člověk mohl ve třídě před dětmi předvést takovou přednášku plnou nenávisti, nepravdy a předkládat dětem takovéto věci,“ uvedla pro Seznam Zprávy v dubnu ředitelka Riedlová.

Případem se začala i kvůli několika trestním oznámením zabývat policie. V polovině ledna Martinu Bednářovou obvinila z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Češtinářce hrozí trest ve výši od šesti měsíců do tří let vězení.

Podle mluvčího Městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly policie věc nadále vyšetřuje: „Po skončení vyšetřování bude věc předložena státnímu zástupci, který po jejím podrobném prostudování rozhodne, zda ve věci podá obžalobu, či bude věc vyřízena jinak.“

Reklama

Doporučované