Hlavní obsah

Uneseným ukrajinským dětem vymývají v Rusku mozky, ukazují dokumenty

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Rusko dál unáší z okupovaných území ukrajinské děti. V Rusku jsou pak v převýchovných táborech vystaveny „vymývání mozků“. Nezávislá televize Dožď odhalila v zemi na dvě desítky takových zařízení.

Článek

V nejméně 21 zařízeních v Rusku, o kterých Moskva mluví jako o „internátních školách“, procházejí ukrajinské děti tzv. „vojensko-vlasteneckým výcvikem“. Informovala o tom ruská exilová televize Dožď.

Médium se odkazuje na lednovou komunikaci mezi úředníky ruského ministerstva školství a regionálními opatrovnickými orgány. Vyplývá z ní, že na 400 sirotků násilně odvezených z Ukrajiny je rozmístěných v „internátních školách“ v Rusku. Tam probíhá jejich „převýchova“ po ruském vzoru.

Desítky převýchovných zařízeních

Celkový počet ukrajinských dětí unesených do Ruska je ale zřejmě mnohem vyšší. Studie americké Yaleovy univerzity v polovině února uvedla, že Rusko zadržuje nejméně 6000 ukrajinských dětí.

Ukrajinská národní informační kancelář uvádí, že do Ruska bylo nedobrovolně deportováno více než 16 tisíc ukrajinských dětí.

Ve studii se píše o nejméně 43 převýchovných zařízeních. Děti v táborech, z nichž nejmladšímu identifikovanému byly čtyři měsíce, patří do několika skupin. Některé byly už před invazí v péči ukrajinských státních institucí, další Rusko považuje za sirotky. V táborech jsou ale i děti, jejichž ukrajinští rodiče stále žijí.

Šestnáct ukrajinských dětí se vrátilo domů

Reportéři Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) byli u toho, když se po dlouhých měsících setkala skupina dětí, které byly zavlečeny z Ukrajiny na Ruskem okupovaná území nebo i přímo do Ruska, se svými rodiči.

Podle televize Dožď se ukrajinské děti v zařízeních společně s ruskými dětmi účastní „vlasteneckých“ aktivit. Jde například o poslouchání brífinků mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova. Ten často hovoří o „likvidaci nacistů“, čímž myslí ukrajinské síly a vedení v Kyjevě.

Nacisti, svíčky a kalašnikov

Děti také údajně vyrábějí z konzerv, kartonů, knotů a zbytků vosku tzv. zákopové svíčky posílané na frontu.

Učí se zacházet i s útočnou puškou kalašnikov nebo píšou dopisy na frontu ruským vojákům a navštěvují je v nemocnicích. Americká studie hovoří i o vojenském výcviku čtrnáctiletých.

O únosech ukrajinských dětí hovořila v rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Označila je za genocidu.

Rozhovor s ukrajinskou vicepremiérkou

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková poskytla Seznam Zprávám exkluzivní rozhovor.

„Rusko záměrně zřizuje převýchovné tábory, zbavuje naše ukrajinské děti identity, posílá je do cizího prostředí a nutí je mluvit cizím jazykem. Je to skutečná genocida a já doufám, že svět nebude zavírat oči před tím, co dělají,“ podotkla Vereščuková.

Téměř 500 zabitých dětí

Dodala, že dochází i k tomu, že Rusové adoptují děti, které mají na Ukrajině příbuzné. „Rusko za tuhle genocidu ponese jak právní, tak i politickou odpovědnost. Stejně jako každý, kdo se toho zúčastnil,“ říká ukrajinská vicepremiérka.

Podle Nathaniela Raymonda z americké Yaleovy univerzity se zdá, že systém táborů a adopce ukrajinských dětí schválila nejvyšší místa v ruské vládě počínaje prezidentem Vladimirem Putinem.

Děti jsou také mezi civilními oběťmi ruské agrese. Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva jich od začátku invaze zemřelo nejméně 487 a další téměř tisícovka utrpěla zranění.

Reklama

Doporučované