Hlavní obsah

Policejní provokatéři? Vypátrali jsme, kdo jsou dva muži z demonstrace

V novém díle pořadu Terén se reportérka Kristina Ciroková vydala najít muže, o kterých se na sítích psalo, že jsou policejní provokatéři. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie stíhá dva muže, kteří se účastnili demonstrace nazvané Česko proti bídě. Na oblečení měli nášivky s ruskými symboly. Na sítích se přitom o nich šířila dezinformace, že jsou policejní provokatéři.

Článek

V novém díle publicistického pořadu Terén se reportérka Kristina Ciroková vydala po stopách dvou demonstrantů označovaných na sociálních sítích za policejní provokatéry.

Oba muži měli na demonstraci, která se konala 11. března, stejné mikiny, stejné boty a na rukávech nášivky s písmenem „Z“, ruskou vlajkou a svatojiřskou stuhou. Policie je nezadržela přímo na akci, ale ztotožnila je až později na základě kamerových záběrů.

„S oběma účastníky demonstrace jsme již zahájili trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu ospravedlňování, podněcování a schvalování genocidia,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Odmítla, že by muži byli policejní provokatéři. „Jednalo se o cíleně šířenou dezinformaci,“ sdělila policejní mluvčí.

Tisíce sdílení

Spekulaci o tom, že by muži mohli být provokatéři z řad policie, vypustil do světa internetu i předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který demonstraci zorganizoval. Na Facebooku ho sleduje více než sedmdesát tisíc lidí.

„Já jsem přesvědčen, že to byli provokatéři. Nedokážu v tuhletu chvíli říct, jestli z řad policie, nebo z řad twitterové skupiny Dárek pro Putina,“ řekl v živém vysílání na Facebooku 13. března Rajchl. Na muže zároveň podal trestní oznámení.

Dezinformaci, ať už ve formě dohadů, nebo předkládanou jako fakt, sdílely na sociálních sítích tisíce lidí. Na Telegramu ji šířil i kanál neČT24, který je podle Ministerstva vnitra nástupcem ruského propagandistického Sputniku.

Policie v souvislosti s březnovou demonstrací stíhá například i Jaroslava Popelku, který protestující vyzýval ke vniknutí do budovy Národního muzea a následnému stržení ukrajinské vlajky. „Je to očekávaná reakce režimu. Jak se říká, chcípající kobyla nejvíc kope. Ten režim skončí brzy,“ řekl Popelka.

Co jsou muži z fotografie zač? Proč Jindřich Rajchl veřejně spekuloval, že jsou to policejní provokatéři? A používá policie takové metody? Více se dozvíte v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované