Hlavní obsah

Glosa: Prezident někam odjel

Jan Lipold
šéfkomentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Snímek z prezidentské inaugurace v březnu 2023.

Reklama

Asi nikdo nežádá, aby Hrad veřejnosti denně přeposílal čaulidi selfíčka z prezidentské dovolené. Ale mlčení je opačný extrém.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česko bylo – a v tuto chvíli, v pondělí kolem poledne, ještě je – týden bez prezidenta republiky. Jakoby, ale přece.

Petr Pavel si vzal dovolenou, což samozřejmě může, respektive musí. Jako každý jiný zaměstnaný člověk. Aby hlava státu mohla ve své službě a ve smyslu prezidentského slibu podávat kvalitní výkony, potřebuje si čas od času vyčistit hlavu a odpočívat, to je normální a správné.

Potíž je v něčem jiném – dojem, že je Česko bez prezidenta, skutečně nastal. Vinou Hradu.

Žádná oficiální zpráva, že Pavel neúřaduje, nevyšla. Tiskový odbor jen na dotaz médií potvrdil, že je na dovolené. A to bylo vše. Místo pobytu, tedy ne snad konkrétní destinace a popis aktivit, kterým se tam prezident věnuje, ale alespoň název státu, ve kterém přebývá na „tajné dovolené“, se veřejnost dozvídala prostřednictvím náhodně pořízených fotografií a od nejmenovaných zdrojů. Hrad mlčel „z bezpečnostních důvodů“.

Prezident prostě „někam odjel“ – to je veškerá suma zpráv, které se nám z jeho kanceláře dostalo.

Před rokem byl Pavel zvolen rekordním počtem 3,4 milionu hlasů. I s přihlédnutím k tomu by si veřejnost o jeho zaslouženém volnu zasloužila o něco obšírnější informaci. Nebo vlastně vůbec nějakou informaci.

„Bezpečnostní důvody“, myslím, nemohou být vysvětlením úplného mlčení. Takové bezpečnostní ohledy, lépe řečeno tajnosti, v případě prezidentů nepraktikuje asi žádná demokracie na světě. To, že nějaký politik na čas někam zmizí a spekuluje se kam, je komunikační žánr, který známe spíš z nedemokracií.

Celé je to dobrá ukázka toho, jak se prakticky z ničeho dá vyrobit problém. Ne, řeč není o tomto textu – problém je v tom, že Hrad mlčí.

Platí, že prezident má právo na soukromí a musí být chráněn. Platí, že veřejnost má právo na informace. Najít mezi oběma předpoklady zlatou střední cestu by nemělo být nic těžkého – prostě vydá se oznámení, že si prezident bere na tolik a tolik dní dovolenou a bude ji trávit přibližně tam a tam, případně zhruba tak a tak. S dodatkem, že v případě potřeby je samozřejmě státu a občanům kdykoli k dispozici. Žádná raketová věda.

Jenže vypadá to, že na Hradě tu zlatou střední cestu snad ani nehledali.

Reklama

Doporučované