Hlavní obsah

Glosa: Prořezávání větví na Čapím hnízdě

Jan Lipold
šéfkomentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: josefkubes, Shutterstock.com

Část areálu Farmy Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku, ilustrační snímek.

Reklama

Poctivou prací na čerstvém vzduchu sílí tělo i mysl. Předjaří v katastru Olbramovic.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie znovu odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, zní významná zpráva z pondělního odpoledne. Protože sezona prořezávání stromů vrcholí i na Benešovsku, člověk to úplně vidí před očima: První vyšetřovatel se ohání pilou, další zahradnickými nůžkami a ten třetí větve odkládá pěkně jednu vedle druhé. Aby nepřekážely.

Větev čapí dotace, ta první, prorostla až k soudu, který Andreje Babiše minulý měsíc podruhé nepravomocně osvobodil. Větev čapí reklamy šla k zemi mnohem dřív, což je svým způsobem překvapení, protože podle dostupných informací šlo o jednodušší - do očí „bijícnější“ - problém. Obří investice do reklamy, navíc v letech, kdy se Čapí hnízdo ještě splétalo, nedávaly smysl. Přesto tam firmy skupiny Agrofert proinzerovaly tolik, že by to vydalo na pronájem 1100 billboardů po dobu pěti let.

Podezření znělo, že nadhodnocené částky za reklamu měly ve skutečnosti sloužit ke snižování daňového základu neboli zakládaly daňový únik. To byla ta větev. Nešlo by o první takový případ, finta alias podvod s předraženou nebo fiktivní reklamou je nejen finančním úřadům známá.

Vyšetřovateli se nicméně ani napodruhé nepodařilo prokázat, že by údajná reklama na Čapáku v ceně asi tak několika svítících billboardů na Times Square byla daňovým únikem. A už zpola uschlou větev odložil.

Sezona prořezávání se tradičně kryje se sezonou daně z příjmu fyzických osob. Než se k ní se vzpomínkou na tento příběh se skřípěním zubů přiznáte, pro jistotu si zkuste radostně vzpomenout: Nevisela vám v minulém zdaňovacím období někde na plotě reklama za pár desítek milionů?

Reklama

Doporučované