Hlavní obsah

Glosa: Žíznivá pouť premiéra Fialy, díl první

Petr Holub
reportér
Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Představení volební kampaně Spolu v srpnu 2021. Dnes mají strany „pětikoalice“ proti tandemu ANO a SPD o 9,5 procenta méně než ve volbách.

Reklama

Průzkum Kantaru ohlásil historickou podporu populistického hnutí ANO a tím ho pasoval za favorita trojích letošních voleb. To je také důvod, proč premiér reagoval dramatickým varováním, že populisté ohrožují českou demokracii.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Politici naprosto výjimečně komentují pro ně nepříznivé průzkumy veřejného mínění. Přesto se Petr Fiala nezdržel komentáře poté, co průzkum Kantaru placený Českou televizí nadělil opozičním hnutím ANO a SPD dohromady 47,5 procenta hlasů a pěti vládním stranám o 9,5 procenta méně. Přitom nejde o převratná čísla, se kterými se nedalo předem počítat.

Přesně před rokem publikoval Kantar preference kopírující výsledky voleb z října 2021, které zajistily vládní posty pro koalice Spolu a PirSTAN. Právě od března 2023 ovšem podpora vládních stran průběžně klesá, zatímco pro opozici roste.

Politologa Fialu by neměl tento vývoj překvapit. Dost často připomíná, že vlády na počátku funkčního období ztrácejí popularitu proto, že rozjíždějí reformy. Na dno se obvykle dostanou uprostřed čtyřletého volebního cyklu, ve třetím a čtvrtém roce se však prý blahodárný efekt reforem projeví a popularita vlády se obnoví.

Fialův kabinet po svém nástupu čelil ohrožení zvenku, ať už šlo o ruskou agresi na Ukrajině nebo s ní související vysokou inflaci, a lidé se za vládu přirozeně postavili. Pak s reformami začala s ročním zpožděním, konkrétně první zprávy o úsporném balíčku se do médií dostaly loni v březnu. Následující pád preferencí jen naplnil zlaté pravidlo politologie. Teď podle něj stačí počkat, až se karta obrátí, jen je nutno připustit, že letos popularita vládních stran neporoste. Přece jen v lednu, byť opatrně, vyrostly daně, a přece jen se začalo šetřit ve školství i dalších veřejných službách. Napřesrok, až se poměry obrátí k lepšímu, se už vládní politici mohou vyhřívat na slunci ekonomické prosperity a v říjnu 2025 vyhrát volby. Nebo ne?

Každopádně premiér, místo aby v klidu vyčkával na sklizeň ovoce vládních reforem, v této chvíli mobilizuje na sociální sítí X k boji „s totalitním dědictvím“. Podle Fialy právě dnes vedeme „zápas o charakter státu“, konkrétně o to, „zda budeme žít v západní demokracii jako svobodní lidé, nebo ve státě, kde převažuje oligarchická struktura rozhodování a který se posouvá na východ“. Je jasné, kdo je oním nebezpečným oligarchou, kterému je potřeba „v každých volbách ukázat naši sílu“.

Jako kdyby Petr Fiala přestal věřit politologickým poučkám, případně reformám své vlády.

Takovou malomyslnost premiéra lze ovšem odmítnout jako zbytečnou spekulaci. Vysvětlit jeho postoj může jenom citát, že je třeba vyhrát „každé volby“. Je možné, že reformy zaberou, ekonomika procitne a koalice Spolu ve Sněmovně obhájí své pozice – blahodárný efekt však nemusí být vidět během následujících šesti měsíců při evropských, krajských a senátních volbách. Proto je třeba voličům prozatím nabídnout jinou motivaci, například pokračování boje proti vnějšímu nepříteli, slovy Petra Fialy proti oligarchovi slibujícímu „pochybný mír s diktátorem, pro něhož jsme jen další kořist“.

Průzkum Kantaru o tom, že popularita vládních stran, především ODS, TOP 09 a lidovců, ve srovnání s ANO dramaticky slábne, má jenom omezenou platnost. Jeho váhu musí teprve potvrdit data Medianu, druhé agentury, která pravidelně publikuje stranické preference. Přesto už sám Kantar premiéru Fialovi připomněl, že rok 2024 bude žíznivou poutí přes vyprahlou poušť, kde jen těžko najde osvěžení, tedy hlasy potřebné pro slušný výsledek v Evropě, Senátu a krajích.

Reklama

Doporučované