Hlavní obsah

Zlo pro malé obce i důchodce, píší o novém rozmachu „parků konzumu“ čtenáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ZDR Investments

Čtenáři diskutují o dalším boomu nákupních zón (ilustrační snímek).

Reklama

V Česku vznikne v příštích dvou letech rekordní plocha nových nákupních parků a tento nový boom cílí i na stále menší obce. Jak vnímají další rozmach obchodních zón čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o začátku nového boomu nákupních parků.

Jan Frydrych: Máme v Česku málo betonových ploch a hal? To jsou pak platné nějaké remízky a podobné úpravy krajiny pro zadržování vody, když jeden takový „šoping“ projekt „zaleje“ tisíce metrů čtverečních betonem.

Dušan Vláčil: EU a potažmo náš stát bojuje za údajně lepší klima a proti záborům půdy a navzdory tomu si na zelené louce povolujeme stavby dalších obchodů, skladů, fabrik, zábavních center apod. Lžeme si v přímém přenosu do vlastní kapsy a děláme si mezi sebou z vlastních spoluobčanů hlupáky.

Jan Buba: Pokud přestaví všechna ta nevyužívaná JZD na nákupní parky, proč ne? Ale na zelené louce? Bojím se, že v naší obci velmi narazí, pokud je něco takového napadne.

Václav Chaloupka: Žádný z těch parků by nebylo možné postavit bez souhlasu městského nebo obecního úřadu. Takže tito lidé rozhodují, zda podpoří stávající COOP a místní prodejny, nebo výstavbu nového nákupního parku.

Štěpán Švácha: Takový boom je dobrý pro investory, ale obcím ani lidem nic pozitivního nepřinese. Centra obcí se ještě víc vylidní a umrtví. Také bude jistě nenávratně zničena zemědělská půda.

Lukáš Menousek: Je to zlo pro malé obce, postaví se to na periferii, v obcích z okolí zmizí místní obchody, vylidní se veřejný prostor, důchodci sáhnou hlouběji do kapsy, protože i pro rohlík budou muset autem. Podnikatelé, co zmizí, přestanou podporovat finančně kulturní a sportovní akce. Přísun do obecní kasy se také zmenší. Děti také stěží pošlete na nákup, když něco chybí, tak jako jste udělali, když jste měli potraviny kousek.

Lukáš Mudroch: Jsou to obchody na jedno brdo. Dříve i v malém železářství dostal člověk všechno od plecháčku po stavební míchačku. V drogerii od šamponu po barvy všeho druhu. Dnes totéž neseženete v celém tom slavném parku.

Jan Hošek: Bojím se, že to dopadne jako na venkově v USA. Obchody v centru obcí budou na pokraji bankrotu, skoro všechno zavřeno a ulice bez lidí. Zato na kraji obce budou narvaná parkoviště. Ale rád bych se mýlil.

Tomáš Jedlička: Říkám si, nebylo by lepší stavět budovy do výšky s byty v patrech a obchody v přízemí? Na té louce vymlasknout deset paneláků s Lidlem nebo Kauflandem? Bytů je nedostatek - bydlení je čím dál dražší a my tu budeme neustále budovat architektonicky naprosto nezajímavé plechové boudy s prodejnami hadrů, kosmetiky a jiných nesmyslů na úkor půdy a prostoru. Nešlo by to aspoň nějak regulovat?

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Ivana Procházková: Žijeme na samotě, žádné nákupní centrum nám nechybí. Jednou za měsíc zajedeme do Jihlavy a úplně to stačí. Maso nakoupíme místní, stejně mléčné výrobky. Pečivo si upečeme. Ale chápu, že lidé ve městech nemají kde skladovat ovoce, zeleninu, brambory.

Mariana Krásná: Když budu mluvit sama za sebe, tak to vidím jako hodně zbytečné. Jako zástupce boomerů (60+) bydlící na vesnici (700 obyvatel) nakupuji minimálně 70 % potřebného v e-shopech. Oblečení, boty, drogerii, potřeby pro domácnost i některé trvanlivé potraviny. Pro pečivo a čerstvé potraviny si ještě zajedu do 7 km vzdáleného města, protože naše Jednota zamrzla v 70. letech. Když si uvědomím, že těch 60-100 Kč za dopravu bych stejně projela v benzinu, tak je pro mě volba jasná.

Reklama

Doporučované