Hlavní obsah

Pandořina skříňka, odporné, píší o možném klíči pro odchod do penze čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o předčasných důchodech pro rizikové profese.

Reklama

Na Ministerstvu zdravotnictví se pracuje na definování rizikových faktorů, na základě kterých budou moci lidé odejít bez postihu dřív do důchodu. O odchodu do penze v závislosti na rizikovosti práce diskutují čtenáři Seznam Zpráv.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku ke vznikající analýze rizikových faktorů, které by mohly ovlivňovat věk odchodu do penze.

Miroslav Šilhavý: Pokud umíme změřit rizika a nemoci dopředu, pak mají být ohodnoceny jako součást mzdy, nebo pro zaměstnavatele jako povinnost zvýšených odvodů, které na ten předčasný odchod vydělají. Nedává ale smysl, že se budeme navzájem trumfovat v tom, kdo prokáže, že potřebuje do důchodu dřív.

Miroslav Vala: Z mého pohledu hnusný, odporný návrh o tom, kdo půjde do důchodu dříve. V celém systému vznikne obrovský zmatek, bude obrovské množství nesouhlasů se zařazením do oněch čtyř kategorií, značná část odvolání bude končit u soudu. Další věc je, že někdo rizikovou práci dělá jeden rok, někdo třeba 10 let, málokdo celý život. Budou se tedy muset jednotlivá odpracovaná léta koeficientovat. Já naopak navrhuji, aby se třeba výsluhy zcela zrušily, a ne abychom tady zaváděli kategorie, kdy vlastně každý člověk půjde do důchodu v jiném věku. To nepochybně vytvoří obrovský zmatek. Ten, kdo má rizikové povolání, ať je to policista, nebo tavič u vysoké pece, ať dostane za svoji rizikovou práci řádně zaplaceno. Dnes vidím jedinou spravedlnost v tom, že vrstevníci odchází do důchodu ve stejném věku.

Martin Freeman: Mám odpracováno přes 20 let na pracovištích, kde byly rizikem chemické karcinogenity, dále na dioxinech ve Spolaně a podobných svinstvech. Podle dřívější kategorizace jsem spadal do D1, která šla do důchodu v 58 letech. Zrušeno. Jdu v 65. No a teď to zase chce to, co fungovalo, vracet. Jenže než to vrátí, tak v tom důchodu možná už budu. Tak dík no.

Jan Preisler: Toto je Pandořina skříňka. Pokud je práce náročná, je potřeba ji dostatečně ohodnotit v průběhu vykonávání této činnosti, pokud již někdo na práci nestačí, tak ať ji změní a to se týká všech včetně policistů, hasičů, záchranářů či vojáků. Zrušit i výsluhy. Budou určitě profese, kterých se to nedotkne – zedník, řidič a ani 70letou prodavačku si v řetězci představit nedovedu.

Jiří Adámek: A co havíři? Mám odfáráno spousty let a je mně to houby platné. Dříve byly kategorie, havíři měli tuším A+ a chodili v 55 do penze. To už je vše zrušené a makat budu do 64 let a šesti měsíců.

Pavel Hanzl: Je to celé pitomost a tudy cesta fakt nevede. Jediný důchodový systém je ten, kdy si člověk našetří povinně za celý svůj aktivní život. Potom by zaměstnavatelé pracujícím v těžkých profesí platili víc na důchod, aby pak mohli jít dřív.

Jaroslav Klomfar: Jak to bude s OSVČ? Co když vlastním živnosťák na vysoce rizikové práce, ovšem dělali je lidé, které jsem najímal? Sám jsem dělal nabídky, faktury, smlouvy a zásobování materiálem. Nikdy jsem sám rizikovou práci nedělal. Nikdo to nepozná. Co teď?

František Flos: Zvedání důchodového věku nad 60 let je zločin proti lidskosti. Já jsem kancelářská krysa a podle všeobecného místního názoru jsem v pohodě. Ale nejsem. Je mi 64 a mám toho naprosto plné kecky. Zdraví se začalo sypat cca kolem té šedesátky. Vůbec nechápu, jak někdo může chtít po těžce fyzicky pracujících víc než 55 let. Nemáme na to ekonomicky platit dlouhé důchody. Tak nevybírejte důchodové pojištění a nechejte lidi, ať si naspoří a jdou za vlastní do důchodu, kdy uznají za vhodné.

Pavla Hrusková: Tak člověk má zdravotní problémy po 40. Nedovedu si představit, chodit do práce do 68 a déle. Po 50 přijdete o práci a nikdo vás zaměstnat nechce, nepodáváte takové výkony jako ve 20. Tady to bude zajímavé.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Reklama

Doporučované