Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Pavel chce rady mladých. Potřeboval by je spíš Fiala

Tereza Povolná
On-line editorka
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Mladí poradci chtějí s Pavlem vyběhnout do Stromovky a také založit nový podcast.

Reklama

Petr Pavel krátce před prvním výročím nástupu do prezidentské funkce stihl splnit jeden výrazný slib z předvolební kampaně – „prokázání zájmu“ o názory mladých Čechů a Češek.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Prezident posvětil vznik pracovní skupiny IMPAKT Česko při Kanceláři prezidenta republiky tvořené 20 příslušníky převážně generace Z. Jejím cílem je dle slov samotných členů „v mladých lidech kontinuálně vzbuzovat zájem o věci veřejné a demokratickou politiku“. Jasně, nic jiného jsme asi nečekali. Buďme ale konkrétnější. Co má mládež s prezidentem za lubem?

Při pohledu na dvacetijmenný seznam vybraných poradců se hned nabízí otázka, podle jakého klíče byli do prestižní skupiny tito konkrétní lidé nominováni. Šest žen a 14 mužů, mix internetových tvůrců s desetitisíci sledujících i zcela neznámých studentů z Prahy. Jako vedoucí kolektivu vystupuje Šimon Šebek, mladý podnikatel ze středních Čech, který se u Pavla angažoval už před volbami.

Vzpomenete si na vysmátého generála s pivním kulichem na hlavě, jak čepuje pivo euforické mládeži v dejvické nádražce? Za to mohla parta „Gen Z pro Gen P“, sdružená právě kolem Šebka. Ten se teď úspěch ze závěru kampaně snaží přenést i do doby Pavlova mandátu.

V kodexu se vybraná dvacítka zavazuje mimo jiné k nadstranickosti a neformálnosti. Odmítají se označovat za orgán či komisi, definují se jako „skupina mladých lidí, která chce vést dialog. Bez překážek.“ S prezidentem se současná sestava setkala sice jen jednou, přesto mají na celý rok 2024 vymyšlený pestrý společný program. Chtějí s Pavlem vyběhnout do Stromovky a také založit – podržte se – nový podcast. Skvělé!

Skoro by stálo za to zvážit, zda prezident potřebuje figurovat v dalším (přímo pro něj vymyšleném) podcastu. K audiopořadům má hlava státu očividně mimořádně vřelý vztah, když ten první, Podhradí s Michalem Půrem, vychází naprosto strhující frekvencí jeden díl za půl roku.

Mimochodem, když poražená Danuše Nerudová po prvním kole prezidentské volby v lednu 2023 ochotně podpořila Petra Pavla, naléhala, aby závazek naslouchat mladým promítl do svého „prezidentování“ na oplátku on. Nerudová totiž zapojení mladé generace do politického dění prosazuje dlouhodobě.

Během tehdejší kampaně dokonce sestavila svůj vlastní „tým mladých lídrů“ (konceptem i některými jmény nápadně připomínající IMPAKT), kteří by jí v případě zvolení radili při výkonu funkce. Nerudová se myšlenkou „Young leaders“ přiznaně inspirovala u Jense Stoltenberga v NATO, kde takový program funguje již několik let.

Těžko tedy soudit, zda nedávno představená skupina na Hradě vznikla jako splněný slib vstřícné protikandidátce, působivé PR pro prezidentskou kancelář, či z čistě osobního zájmu Petra Pavla. Pokud se 20 mladým lidem povede do veřejného prostoru prostřednictvím prezidenta vyslat byť jen jedno téma, které je (nás) sužuje, bude to fajn. Měla bych tu ale jeden troufalý nápad.

Drazí mladí rádcové, Petr Pavel si při vší úctě poradí i bez vás. Daleko větší službu naší generaci prokážete, pokud se vypravíte na desetiminutovou procházku, z Hradu sejdete po schodech dolů, zaklepete na dveře Strakovy akademie a hodíte řeč s Petrem Fialou.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Reklama

Doporučované