Hlavní obsah

„Neamerické a protiústavní!“ Rezoluce je schválena, impeachment proti Trumpovi je v další fázi

Foto: Reuters

O sesazení Trumpa hlasovala celá sněmovna.

Reklama

Pavučina impeachmentu, která se splétá okolo amerického prezidenta Donalda Trumpa, se začíná uzavírat. V prvním celosněmovním hlasování o sesazení prezidenta hlasovalo 232 zákonodárců pro. Rezoluce upřesňující další postup vyšetřování tak byla schválena a dostává se do další fáze.

Článek

Ve snaze ohrozit Trumpa a jeho zástup podporovatelů proběhlo jedno hlasování už ve středu. Snahy republikánů o zmaření impeachementu ale úspěšné nebyly, a tak doufali alespoň ve čtvrteční úspěch. Ani ten se ale nedostavil a rezoluce, která dává výborům pravomoc pokračovat v krocích, které nakonec mohou vést až k podání ústavní žaloby, byla schválena. Šéf Bílého domu na hlasování okamžitě zareagoval na Twitteru, kde napsal, že jde o „největší hon na čarodějnice v americké historii".

Ústava tento krok nevyžadovala a celé hlasování tak mělo podle demokratů pouze formalizovat proces vyšetřování. Předseda sněmovního řádu Jim McGovern poznamenal, že pouze tři předchozí prezidenti čelili vyhlídce na obžalobu během téměř 250 let americké historie.

„Je to smutný den,“ řekl. „Nikdo nechce, aby Kongres obžaloval prezidenta, ale dnes jsme tady, protože fakta nás nutí být tu. Existují vážné důkazy o tom, že prezident mohl ústavu porušit.“ Republikáni, kteří se snažili odporovat důkazům vyplývajícím z vyšetřování demokratů, znovu vykreslovali tento proces jako neústavní podvod.

Vyšetřování Trumpa ve sněmovních výborech začalo už 24. září a dnes schválený návrh osmistránkové rezoluce upřesňuje procedurální postup při pořádání veřejných slyšení a při rozesílání obsílek. Stanovuje také práva, která budou mít během vyšetřování Trumpovi právníci.

Do krize se Trumpova administrativa dostala poté, co neznámý whistleblower předal tajným službám výbušnou zprávu. V té upozorňuje na možná bezpečnostní rizika kvůli neobvyklému telefonátu mezi Trumpem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Dnešní hlasování tak bylo jedním z vrcholů v probíhající konfrontaci mezi dvěma nejmocnějšími politiky ve Washingtonu, prezidentem Trumpem a předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, píše CNN.

Během kontroverzních diskuzí o ruském zásahu do voleb Pelosiová odolávala nátlaků liberálů ve vlastních řadách. Od ukrajinského skandálu se ale otočila proti Trumpovi, přestože by pro ni tento krok mohl mít nepředvídatelné politické důsledky v příštím volebním období. Republikáni dnešním hlasováním také dostali šanci získat si politický bod u voličů tím, že budou stát za prezidentem. Trump mezi voliči republikánů stále zůstává populární.

Nad zákonem nestojí nikdo

Před samotným hlasováním o impeachmentu promluvila na půdě sněmovny Nancy Pelosiová. Vyjádřila své naděje v zákonodárce, kteří podle ní mohou najít pravdu. Vedle plakátů s americkou vlajkou pronesla: „Toto je slavnostní příležitost. Pochybuji, že někdo na tomto místě nebo někdo, koho znáte, přišel do Kongresu, aby obviňoval prezidenta Spojených států, pokud by jeho činy neohrožovaly dodržování naší přísahy.“

Vyšetřování nazvala opatřením pro obranu principů americké ústavy. „Nejedná se o nic míň než o naši demokracii.”

Před hlasováním promluvil i demokrat Adam Schiff. „Toto usnesení má připravit půdu pro další fázi našeho vyšetřování, ve které budou mít američtí občané příležitost slyšet svědectví z první ruky. Budeme pokračovat v tomto šetření se závažností, jakou si náš úkol zaslouží, protože je to naše povinnost a protože nikdo není nad zákonem."

Po ukončení rozpravy o impeachmentu a obžalobě parlament přešel k sérii hlasování.

232 pro, 193 proti

Usnesení o impeachmentu nakonec dosáhlo na podporu většiny s 232 hlasy. Cesta k veřejnému slyšení je nyní volná. Proti impeachmentu hlasovali dva demokraté, zatímco všichni republikáni hlasovali proti shodně.

Tisková mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová ve svém prohlášení uvedla: „Prezident neudělal nic špatného a demokraté to vědí. Nancy Pelosiová a neochvějná posedlost demokratů tímto nezákonným obžalobním řízením nepoškodí prezidenta Trumpa; bolí to americký lid. Demokraté chtějí vydat rozsudek, aniž by administrativě dali šanci na obranu. To je nespravedlivé, protiústavní a zásadně neamerické.“

Republikáni rozhodnutí o impeachmentu taktéž odsoudili a obvinili demokraty z ignorování dalších legislativních priorit. Člen Sněmovny reprezentantů Steve Scalise dokonce vytáhl plakát, na kterém demonstroval své tvrzení, že demokraté v rámci vyšetřování používají „sovětské“ taktiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované