Hlavní obsah

Impeachment krok za krokem. Kdo by mohl zbavit Trumpa prezidentského úřadu?

Proces schvalování takzvaného impeachmentu.Video: Tereza Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéfka dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová v úterý zahájila přípravnou fázi ústavní žaloby na Donalda Trumpa. Na konci procesu může současný šéf Bílého domu skončit a 46. prezidentem USA se stane nynější viceprezident Mike Pence, nebo dojde k zablokování pokusu o sesazení Trumpa. Mezi tím bude třetí impeachment prezidenta v historii Spojených států projednávat několik aktérů.

Článek

„Prezident, viceprezident a všichni úředníci Spojených států musí být zproštěni funkcí, budou-li obžalováni a usvědčeni z velezrady, úplatkářství nebo z jiných těžkých zločinů a trestných činů,“ definuje americká ústava důvody pro vyhlášení impeachmentu.

Šéfka Sněmovny reprezentantů Pelosiová v úterý celý proces zahájila tím, že podala návrh na zahájení řízení, čímž donutila Kongres, aby se její žádostí zabýval (důvody popisujeme zde). Podavatel(é) posléze musí představit ústavní žalobu právnímu výboru Sněmovny reprezentantů.

Právní výbor má funkci vyšetřovatele. Skupina zákonodárců diskutuje o tom, zda je důvod pro vyvolání impeachmentu opodstatněný. Pokud právní výbor potvrdí, že Trump porušil ústavu, stanoví termín, kdy se k projednání sejde celá Sněmovna reprezentantů. Zmíněné kroky musí odhlasovat prostá většina právního výboru.

Poté, co ústavní žaloba opustí výbor, hlasuje o jejím schválení 435 členů Sněmovny reprezentantů (kterou v současnosti ovládají demokraté). Úspěch impeachmentu musí stvrdit opět prostá většina hlasujících. Pokud tak učiní, stává se z prezidenta nejen obviněný člověk, ale nově také obžalovaný.

Projednávání ústavní žaloby se následně přesouvá k hlavnímu líčení, které hostí horní komora Kongresu. Senát má v celém případu roli soudce. Konkrétní podobu „soudu“ zákon nedefinuje, jeho průběh stanoví představenstvo Senátu.

Procesu v horní komoře se účastní také zástupci Sněmovny reprezentantů, kteří fungují jako prokurátoři a předkládají důkazy. Vedle nich, mnohem spíše proti nim, se postaví rada, kterou ustanoví prezident a která bude hájit jeho zájmy. Líčení přihlíží také zástupce nejvyššího soudu USA.

Senátoři vyslechnou argumenty všech stran a proces jde do finále. Sto „soudců“ rozhodne o tom, zda je Trump vinen, nebo nevinen a zda ho zbaví prezidentské funkce. Pro schválení ústavní žaloby musí hlasovat dvě třetiny senátorů

Pokud senátoři impeachment posvětí, Trump končí v Oválné pracovně a na jeho místo se nastěhuje současný viceprezident USA Mike Pence.

Reklama

Doporučované