Hlavní obsah

Mají demokraté sílu vyšachovat Trumpa ústavní žalobou z Bílého domu? Sotva…

Foto: Profimedia.cz

Demokraté spustí proces ústavní žaloby na Trumpa.

Reklama

aktualizováno •

Demokraté v čele s šéfkou Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou se pokusí pomocí impeachmentu sesadit Donalda Trumpa z prezidentského křesla. Jejich šance jsou mizivé. Není to poprvé, co se v souvislosti s Trumpem o takovém krajním kroku uvažuje.

Článek

V úterý v pět hodin odpoledne washingtonského času oznámila Pelosiová na chodbě Kapitolu, že vyhlašuje takzvaný impeachment. Po měsících vnitrostranických debat se tak demokraté pokusí ústavní žalobou zbavit Trumpa funkce. Ačkoliv se zdá, že právní akt takové moci přichází spontánně, v kuloárech Kongresu se na něj demokraté i republikáni dlouho připravovali.

Všechno to dokonal jeden telefonát. Trump se v červenci spojil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, na něhož měl americký prezident podle médií naléhat, aby začal vyšetřovat Huntera Bidena kvůli korupci. Hunter Biden je synem Joea Bidena, Trumpova možného rivala v prezidentských volbách v příštím roce.

Trump posléze zmrazil vojenskou a finanční pomoc pro Ukrajinu, což odůvodnil tím, že nebude sám dotovat Ukrajinu, když tak nečiní západoevropské státy. Pelosiová záležitost kolem Trumpova telefonátu vnímá jako obcházení ústavy a zneužívání prezidentské funkce. Podle ní „nikdo nesmí stát nad zákonem“.

„Tento týden prezident přiznal, že žádal prezidenta Ukrajiny, aby podnikl takové kroky, které by mu (Trumpovi) politicky pomohly,“ cituje Pelosiovou BBC. „Prezident za to musí nést odpovědnost.“

„Kroky, které Trump podnikl, znamenají zneuctění prezidentského slibu a zradu naší národní bezpečnosti a integrity našich voleb,“ dodala Pelosiová na tiskové konferenci.

Uvalená ústavní žaloba okamžitě spustila lavinu reakcí. Trump označil impeachment za „hon na čarodějnice“ a jakoukoli vinu popírá. Podle americké CNN slíbil, že publikuje doslovný přepis telefonátu s ukrajinským protějškem, a to bez redakčního zásahu.

Kromě marketingového boje o politické body začnou brzy demokraté s republikány ohledně impeachmentu zápolit v samotném Kongresu. Ústavní žalobu totiž musí nejdříve schválit Sněmovna reprezentantů. Pokud ji posvětí prostá většina zákonodárců, pokračuje proces v Senátu. Horní komoru Kongresu nicméně ovládají republikáni a zamítnutí právního aktu takové důležitosti je jejich primárním cílem.

Podle washingtonského listu The Hill začala z procesu impeachmentu dokonce profitovat Trumpova prezidentská kampaň. Trumpovým příznivcům údajně přišel email, ve kterém byli vyzváni k příspěvku 45 dolarů (přes tisíc korun) na prezidentovu obranu před ústavní žalobou. Podle řady odborníků by se neúspěšný impeachment mohl přetavit v Trumpův triumf.

„Jako protiúder spouští prezident oficiální plán, jak se bránit impeachmentu,“ stojí v e-mailu Trumpovým příznivcům. „Tento úkol provedou jen Trumpovi nejloajálnější podporovatelé.“

S největší pravděpodobností se republikánům podaří impeachment zablokovat. Nicméně fakt, že v americké historii čelili impeachmentu pouze dva prezidenti, Andrew Johnson v roce 1868 a Bill Clinton v roce 1998, bezesporu donutí americkou veřejnost k zamyšlení.

Reklama

Doporučované