Hlavní obsah

Trumpův telefonát se Zelenským víří vody americké politiky. Demokraté volají po impeachmentu

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump veškerá obvinění důrazně popírá.

Reklama

Atmosféra v politické sféře Spojených států v posledních dnech značně zhoustla. Minulý týden vyšlo najevo, že neznámý whistleblower podal stížnost na prezidentův údajný nátlak na ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského. Tomu měl Trump volat v červenci a naléhat na něj, aby Ukrajina začala vyšetřovat syna Joea Bidena, jednoho z demokratických favoritů na prezidentského kandidáta. A Trumpova případného protivníka.

Článek

Po americkém prezidentovi teď zákonodárci chtějí plné znění stížnosti, kterou měl podle agentury Reuters podat muž z prostředí amerických zpravodajských služeb. Členové Kongresu, především ti z řad demokratů, ale i někteří republikáni, požadují transparentní politiku. Bílý dům jim nechce vyhovět a kompletní stížnost zveřejnit. Členové několika výborů Sněmovny reprezentantů pohrozili, že si nechají ve věci předvolat ke slyšení ministra zahraničí Mikea Pompea, pokud se situace nevysvětlí. Právě Pompeův rezort další šetření podané stížnosti dříve blokoval.

Podrobnosti vykreslující Trumpův červencový hovor se objevují postupně od minulého týdne. V pondělí se ukázalo, že americký prezident zablokoval finanční injekci pro Ukrajinu ve výši bezmála čtyř set milionů dolarů jen několik dní předtím, než zavolal Zelenskému. Sám Trump pozdržení finanční pomoci v úterý odpoledne potvrdil. Podle něj šlo ale o reakci na nečinnost evropských zemí. „V takovém pozdržování budu pokračovat do doby, než Evropa a další národy nezačnou Ukrajině přispívat, protože teď to nedělají," řekl americký prezident.

„Pokud se potvrdí to, že Donald Trump de facto podmiňoval vojenskou pomoc Ukrajině tím, že země bude spolupracovat a vyšetřovat údajnou korupci Joea Bidena a jeho syna, který na Ukrajině působil, je to skandální,” řekl Seznamu amerikanista Kryštof Kozák z FSV UK. „A to v tom, že podřizuje otázky národní bezpečnosti a bezpečnosti Ukrajiny soukromým politickým zájmům. Pokud by se to prokázalo, pro Trumpa by to mohlo znamenat problém. Je to věc, která může vést až k procesu vyvolání jeho impeachmentu,” uvedl Kozák.

Politický kalkul

Právě o tomto kroku se v posledních dnech mluví čím dál hlasitěji – zejména v kontextu s tím, že Bílý dům odmítá zákonodárcům poskytnout požadovaný dokument. Jde o prakticky o jedinou možnost, jak zbavit amerického prezidenta funkce. Pokud by tedy sám neodstoupil, což v případě Donalda Trumpa nehrozí, jak on sám již několikrát potvrdil. Mimochodem, šéf Bílého domu vidí svou vládu i přes četné skandály a kontroverzní kroky v jiném světle. V pondělí například řekl pákistánským reportérům, že, kdyby se Nobelova cena za mír rozdávala spravedlivě, získal by ji on. A to za „spoustu věcí”.

Foto: US Department of Labor

Demokratka Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů.

Demokraté v čele s předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou nevynechají možnost vyvolání impeachmentu zmínit. Je to z jejich strany spíš politický kalkul. „Volební kampaň se nám pomalu rozbíhá. A je zajímavé, že proces impeachmentu může vyvolat dolní komora Kongresu, tedy Sněmovna reprezentantů. Hlasovat pro něj ale musí dvě třetiny senátorů,” vysvětlil Kozák.

Dolní komoru Kongresu ovládá Demokratická strana, v Senátu mají ale většinu republikáni. „Tam je velmi nepravděpodobné, že by to prošlo. Takže by se z toho stalo takové divadlo, které by mohlo poškodit Donalda Trumpa, ale zároveň také jen dál vyhrotit celou politickou situaci,” dodal. V případě neúspěšného impeachmentu by to zpětně mohli odnést i demokraté.

„Po těch nejnovějších odhaleních se chuť vyvolat tento proces zvýšila. Nová zjištění ohledně obsahu telefonátu jsou podle řady demokratických zástupců tak závažná, že je to i otázka kontroly Kongresu nad zneužitím moci ze strany prezidenta,” řekl odborník z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Republikáni stojí za Trumpem

Zatím se nejeví jako pravděpodobná možnost, že by se proti svému prezidentovi obrátili sami republikáni. „Když došlo na lámání chleba, většinou se za prezidenta Trumpa dokázali postavit, i když jim to nebylo příliš po chuti. Sehnat dvoutřetinovou většinu v Senátu pro impeachment bude velmi obtížné, pokud se tedy neobjeví nějaká ještě závažnější zjištění,” uvedl Kozák.

I přes celkovou podporu Republikánské strany ale Trump má uvnitř této politické formace své odpůrce. Jedním z nich je jeho častý kritik Mitt Romney, který se vyjádřil i ke spornému telefonátu s ukrajinským prezidentem. Uvedl, že bude v tomto ohledu velmi důležitý přepis hovoru. A potenciálně i vystoupení dotyčného whistleblowera. „Každý senátor si hraje trochu sám na sebe, ale nezdá se, že by republikáni začali kvůli této aféře Trumpa houfně opouštět,” podotkl Kozák.

Donald Trump jakýkoli nátlak na svého ukrajinského protějška důrazně popírá. K telefonátu se vyjádřil i v úterý před newyorským sídlem OSN. „Až uvidíte ten transkript, ukáže se, že jsem nemohl být milejší. Vůbec žádný nátlak na ukrajinského prezidenta,” řekl podle reportéra CBS News Marka Knollera Trump novinářům.

Koneckonců nejde o první skandál Trumpa jako prezidenta. „Je to jen jakési potvrzení toho, jak on vnímá své prezidentství a svou roli. A nezalekne se evidentně ničeho, aby si tu pozici udržel,” dodal Kozák.

Reklama

Doporučované