Hlavní obsah

Nebát se porážky a ukázat, že máte srdce, prezident Kiska v Brně debatoval se studenty

Slovenský prezident Andrej Kiska debatuje se studenty Masarykovy univerzity.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovenský prezident do Brna zavítal při oslavách výročí sta let od vzniku Masarykovy univerzity.

Článek

„Cítím se tady jako doma. Tak schválně, kolik lidí je tu ze Slovenska,“ zeptal se prezident Andrej Kiska. Okamžitě se zvedla houšť rukou a ozval se smích. Uvolněně začala a následně pokračovala debata slovenského prezidenta se studenty na brněnské Masarykově univerzitě.

Do auly na Fakultu sociálních studií se na něj přišly podívat stovky studentů i starších lidí. „Dokonce jsme museli otevřít ještě jednu místnost,” sdělila Martina Fojtů z tiskového odboru univerzity.

Prezident měl pro posluchače připravený asi třičtvrtěhodinový projev. Vyprávěl třeba o tom, že v životě jsou naprosto běžné sinusoidy. „Když vám bude nějaký manažer vyprávět, že máte věřit něčemu a ono to vyjde, nevěřte mu. Spousta věcí v životě se vám vůbec nepovede, ale porážky je třeba brát s pokorou. Právě pokora je to nejdůležitější,” zdůraznil prezident.

Zavzpomínal také, jak po sametové revoluci v zahraničí pracoval rok a půl na benzinové pumpě sto hodin týdně a vydělával čtyři dolary na hodinu, aby pak do návratu na Slovensko v pár týdnech přišel o všechny vydělané peníze.

„Firma, do které jsem investoval, zbankrotovala. Najednou jsem musel začít od nuly,” svěřil se. Poté zbyl prostor asi na desítku dotazů. Lidé se ptali na česko-slovenské vztahy, chudobu na Slovensku, útěk talentů ze země a také Kiskovo vnímání politických kroků českého prezidenta Miloše Zemana.

„Nikdy nebudu komentovat situaci jinde, to mi nepřísluší. Každá země má svou cestu. Naším úkolem je udržovat co nejlepší vztahy. I když máme na některé věci odlišný názor, tak se s Milošem Zemanem často setkáváme a máme přátelské vztahy,” sdělil prezident, jemuž za pět měsíců končí mandát na Slovensku.

Už dříve řekl, že se znovu o funkci hlavy státu ucházet nebude. Mluví se o tom, že v politice zůstane. Podrobnosti k budoucnosti nesdělil ani v Brně. „Udělám vše pro to, abychom vládu na Slovensku měli vytvořenou ze schopných lidí. Důvěru občanů se pokusím nezklamat,” odpověděl na dotaz ke své budoucnosti.

Brífink Andreje Kisky v Brně

Brífink Andreje Kisky v Brně.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Aulou se často rozezněl smích. Třeba když se posluchačka zeptala na prezidentův názor k dominantní slovenské starostce. Klip s ní ze zastupitelstva pobavil uživatele internetu. „Vidíte, máme se z pohledu demokracie ještě co učit. Na druhou stranu chápu, že lidi ve vedení malých obcí jsou často frustrovaní. I v malé dědině dostanou pomalu stejné kompetence a úkoly jako primátor Bratislavy. Je to občas těžké,” sdělil prezident.

Zároveň zkritizoval některé aspekty slovenského zdravotnictví, justice i školství. „Někde jsem četl, že nějaká univerzita nabízí studentům za přihlášku ke studiu 300 eur. Co to má znamenat?” pobavil posluchače.

Zopakoval svůj kladný postoj k přijímání uprchlíků. „Nikdo od nás nečeká zázraky, že přijmeme davy lidí. Ale měli bychom ukázat, že máme srdce,” dodal Kiska.

Reklama

Související témata:

Doporučované