Hlavní obsah

Chce nahradit Merkelovou. „Život bez aut? Zatracujeme tím venkov,“ varuje

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Anna Kassautzki v kanceláři SPD ve městě Stralsund. Ve volbách usiluje o mandát „po“ Angele Merkelové.

Reklama

Neboj se, Evropo, vzkazuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy německá sociálnědemokratická politička Anna Kassautzki. Ve Spolkovém sněmu chce obsadit místo po Angele Merkelové a doufá, že v Bundestagu dojde ke generační obměně.

Článek

Od zvláštního zpravodaje z Německa.

Potkáváme se přesně týden před volbami. V kanceláři sociální demokracie (SPD) ve městě Stralsund jsou hned u vstupu uskladněné desítky plakátů s její tváří na červeném pozadí. Stranická barva je viditelná i v ulici před kanceláří. Na každé lampě jsou odspodu až úplně nahoru, do výšky několika metrů, vyvěšené předvolební bannery. Kromě Anny Kassautzké je na nich i její hlavní rival – Georg Günther z CDU.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Plakát Kassautzké a za ním historické hanzovní město Stralsund. Společně s Rujánou a městem Greiswald tvoří volební obvod č. 15.

Oba společně s dalšími kandidáty bojují o křeslo v jednomandátovém obvodě č. 15. Za region na úplném severovýchodě Německa, kam kromě Předního Pomořanska patří i ostrov Rujána a univerzitní město Greiswald, zasedala dosud ve Spolkovém sněmu Angela Merkelová. Spolková kancléřka ale v parlamentu po 31 letech končí.

I když má podle prognóz větší šance na výhru kandidát CDU, sedmadvacetiletá kandidátka SPD si věří. „Lidé v téhle zemi chtějí změnu, chtějí sociální politiku a chtějí bojovat proti klimatickým změnám, což za CDU není možné,“ říká v rozhovoru Anna Kassautzki, která má kořeny mimo jiné v oblasti dnešní Litvy.

Velký tlak, velká odpovědnost

Kolik odvahy to chce, když se někdo rozhodne kandidovat ve volebním obvodu, který 31 let „patřil“ Angele Merkelové?

Nevím, jestli ten kandidát musí být statečný jen v tomhle obvodu, protože člověk musí být obecně odvážný, když kandiduje. Je to velký tlak, velká odpovědnost. Navíc prostředí politiky, obzvlášť on-line prostředí, dokáže být tvrdé.

Užíváte si období volební kampaně?

Ano, užívám. Miluji rozhovory se všemi lidmi. Jeden z důvodů, proč kandiduji do Bundestagu, je, abych se zasadila o lepší životy lidí. Spousta lidí zejména v tomto regionu nevydělává moc peněz a je tu stále velký problém se sociální nespravedlností. Všechny tyto body chci řešit, a všichni lidé, se kterými se každý den setkávám, posilují moje odhodlání stát se poslankyní.

Vám je 27 let, vašemu protikandidátovi z CDU Georgu Güntherovi je 33 let. V obvodu Angely Merkelové to vypadá na velkou generační změnu.

V Německu máme 299 volebních obvodů a z toho 85 kandidátům mojí strany SPD je pod 35 let, takže ve straně přichází generační změna. Bydlím tady, v tomto obvodu, proto se ucházím o mandát tady. Musela jsem projít stranickými primárkami. Spousta mladých lidí kandiduje i v ostatních stranách, je jasné, že dojde ke generační obměně nejen v SPD, ale v celém parlamentu a v celé politice. Moc se na to těším.

Bobtnající Bundestag

Němečtí voliči ve volbách do Spolkového sněmu odevzdávají dva hlasy. Prvním volí kandidáta v jednomandátovém obvodě, kterých je v Německu 299. V každém z nich žije zhruba čtvrt milionu lidí a v obvodě v prvním kole vyhrává kandidát s nejvíce hlasy.

Druhým hlasem se volič rozhodne pro kandidátní listinu určité politické strany. Takto se rozděluje dalších 299 mandátů. Počet poslanců ale nakonec kvůli složitému systému převislých a vyrovnávacích mandátů pravidelně přesahuje 598. Ve volebním období 2017-2021 bylo poslanců celkem 709.

Podle predikce webu Election.de má ve vašem obvodu velkou šanci na výhru právě váš protikandidát z CDU, odhad ze 17. září mu přisuzuje dokonce téměř devadesátiprocentní šanci. Jak své šance vidíte vy? Merkelová tu byla jako poslankyně za CDU volena opakovaně od roku 1991. Jak chcete takovou tradici porazit?

CDU má na volební kampaň hodně peněz, když projedete okolím, mají tu spoustu volebních billboardů. Já na billboardy nemám peníze, mám na kampaň finanční limity. Ta prognóza říká, že obvod nejspíš připadne CDU, ale prognóza pro výsledky hlasování druhým volebním hlasem, tedy pro listinnou kandidátku, uvádí, že ve východní části Meklenburska-Předního Pomořanska vede SPD se 41 procenty. Na druhém místě je Alternativa pro Německo (AfD) s 27 procenty a až za ní CDU s 12 procenty.

Jestli protikandidát Günther vyhraje, nebo ne, je podle mě zatím obtížně předpověditelné, ale lidé v téhle zemi chtějí změnu, chtějí sociální politiku a chtějí bojovat proti klimatickým změnám, což za CDU není možné. Zdejší lidé tohle chtějí také, bavím se s nimi. Už mi někteří řekli, že dosud celý život volili CDU, ale teď dají hlas SPD, tudíž změna je možná.

Jak takové rozhodnutí zdůvodňují, když se s nimi bavíte?

Chtějí obecnou politickou změnu. S tím, že Angela Merkelová odchází z aktivní politiky, je podle mě více viditelné, jak neuspokojivě jsou vedena ministerstva CDU. Je tam mnoho problémů, což jsme viděli i během pandemie. Ministerstva vedená SPD dělala svou práci, ale v resortech vedených CDU byl chaos.

Už jste jako téma zmínila sociální otázky. Čím dalším je tento východoněmecký obvod specifický?

Není to jednolitý obvod. Je tu docela velké univerzitní město Greifswald, také město Stralsund. Pak je tu Severní Pomořansko, což je poměrně venkovská oblast. A pak je tu ostrov Rujána spojený s turismem a některými z nejdražších turistických lokalit v Německu. Jenže jedna čtvrtina lidí, kteří v tomto obvodě bydlí, žije pod hranicí chudoby. Takže bohatství, které tu vzniká, se nedostává k místním lidem, To se musí změnit. Lidé si nemohou dovolit bydlení, a když chtějí založit rodinu, nemohou sehnat nic, co by odpovídalo potřebám rodiny s dětmi. To je další věc, kterou chci změnit.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Předvolební banner Anny Kassautzké.

Vy jste vstoupila do SPD jako jednadvacetiletá v roce 2014. To byl 9. rok vlády Angely Merkelové, její třetí vláda, velká koalice CDU/CSU a SPD. Co vás tehdy ke vstupu do sociální demokracie motivovalo?

Já jsem byla politicky aktivní už dlouho před tím, než jsem do strany vstoupila, už od 13 let. Začala jsem s antifašistickým hnutím, protože na venkově, kde jsem vyrůstala, bylo hodně problémů s fašisty a neonacisty. Později jsem byla v parlamentu mládež, a jediná strana, která nám skutečně naslouchala a brala nás vážně, byla SPD. Sdílím s ní navíc hlavní témata. A skutečně důležité je i naslouchat mladým lidem.

SPD byla v posledních letech ve vnitrostranické krizi, frakce se hádaly a bojovaly o moc. V poslední době ale strana táhne za jeden provaz a vyhoupla se i v průzkumech. Bude mít podle vás Německo po 16 letech znovu sociálnědemokratického kancléře? Stojí strana za Scholzem, nebo jde jen o momentální volební stranu?

Máme 400 tisíc členů, takže stranických tváří je mnoho. V tom, že se interně dokážeme pohádat o témata, i když to je asi silné slovo, pohádat, diskutovat o nich, v tom je naše síla. Není to rozhodování shora dolů, ale naše hodnoty tvoříme společně. Součástí toho je, že Olaf Scholz se ucházel o stranické vedení, ale prohrál, nicméně má u nás ve straně stále své místo a myslím si, že bylo dobré rozhodnutí vybrat ho za kandidáta na kancléře. Teď naši předsedové pracují se Scholzem dohromady a fungujeme jako strana. Společně napsali program, není to one man show, ale týmová práce. To mám na SPD ráda.

Scholz ve své kampani zdůrazňuje charakterové podobnosti s Merkelovou, na jednom plakátu má dokonce napsáno, že je připraven „býti kancléřkou“. Sází tak na kontinuitu, možná trochu nudnost? Je to pro kancléřský úřad v Německu nutnost? Být tak trochu nudný?

Nemyslím, že je nudný, je ale klidný, a to je ve vedoucí pozici dobrá vlastnost. Být klidný, přemýšlivý, občas také pragmatický. Být silný, když je to potřeba. Když se kouknu například do Spojených států, kde už naštěstí není Donald Trump, tak tam to byl pravý opak. Byl to křikloun zahleděný do sebe, strhávající pozornost jen na sebe. Takový Olaf není, a to je dobře.

Takže v kampani ta image Scholze jako klidného lídra kráčejícího ve stopách Merkelové funguje?

On byl klidný, pragmatický a přemýšlivý už před tím, takže se nepotřeboval měnit, nebo hrát si na něco. Možná s Angelou Merkelovou mají některé vlastnosti podobné, ale Olaf je pořád Olaf.

Na jaře to v průzkumech vypadalo, že Zelení míří k volebnímu vítězství, ale něco se zadrhlo a teď budou na třetí příčce, což otevírá možnost koalice s SPD. Vy už jste říkala, že se voliči zajímají o téma klimatické změny. Jak moc jste v tomto ohledu ve shodě se Zelenými? Sází na to v kampani?

Je to velmi silné téma naší kampaně. Mám trochu jiný přístup než Zelení, ale zároveň dost věcí sdílíme. Například, pokud si dobře pamatuji, Zelení chtějí zvednout cenu emisích povolenek rychleji, než se zvedá teď. My jako SPD říkáme, že se máme držet původního plánu. Ne proto, že nechceme zastavit klimatickou změnu, ale kvůli mnoha lidem žijícím na venkově, kteří potřebují automobil, aby se dostali do zaměstnání nebo odvezli děti do školek a škol. Jízda autem by je stála výrazně víc, ale neměli by přitom jinou alternativu. Musíme jim dát jiné možnosti, nemůžeme jen říct: Ok, žijete na venkově, je to váš problém.

Už jste zmínila, že Alternativa pro Německo je v Meklenbursku-Předním Pomořansku podle průzkumů druhá, za SPD a před CDU. Silná je i v dalších zemích na východě Německa a v Sasku dokonce pravděpodobně volby vyhraje. Proč to tak je? Jaká témata, která na voliče fungují, strana nabízí?

Myslím, že je to z toho důvodu, že se mnoho lidí obává o svou budoucnost a jsou vyděšení. Lidé nevědí, co bude, když nebudou mít v budoucnu oni ani jejich děti jistoty. AfD se na tom jako pravicově populistická strana přiživuje, snaží se říct lidem, že nabízí alternativy. Jenže oni je nenabízí. V programu píšou o snižování daní, ale ve skutečnosti jen pro lidi, kteří vydělávají ročně přes 300 tisíc eur (v přepočtu 7,6 milionu korun, pozn. red.). Já sama ani vzdáleně nevydělávám tolik. Jsou to populisté, sice říkají, že se nemá udělat více pro lidi, kteří nevydělávají tolik peněz, v programu ale nakonec mají pravý opak. Jsou proti minimální mzdě, což je pro lidi v tomto regionu velmi důležitá věc.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Anna Kassautzki v kanceláři SPD ve městě Stralsund - bráně na Rujánu.

Jaký je podle vás nejpravděpodobnější povolební scénář?

Uvidíme, jak dopadnou volby. Budeme určitě porovnávat míru programové shody. Já osobně bych preferovala koalici se Zelenými anebo také s Die Linke. Takovou koalici jsme si už vyzkoušeli v Meklenbursku-Předním Pomořansku.

Do jaké míry zasáhl do německé politiky a také do vaší předvolební kampaně covid-19?

Zmiňovala jsem už mnohem viditelnější sociální nerovnosti, které covid-19 zvýraznil. Přinejmenším si ale každý udělal názor, kdo pracoval dobře a kdo špatně. Podle mnoha lidí si zemská premiérka Manuela Schwesigová z SPD vedla skvěle. V kampani jsme museli zrušit velká shromáždění a hodně věcí se dělá pouze on-line, což není vždy snadné. Spoustu věcí se změnilo, a v budoucnu se jich změní ještě víc. Například práce z domova byla dřív často nepředstavitelná, teď je ale reálnou možností.

Jak bude Německo vypadat po těchto volbách, které ukončí šestnáctiletou éru kancléřky Merkelové? S tou si i v Česku spojujeme určitou míru stability.

Myslím, že s Olafem Scholzem bude stabilita pokračovat, ale změní se věci, které je potřeba změnit. Takže se neboj, Evropo!

Reklama

Doporučované