Hlavní obsah

Nečasův trest za křivou výpověď byla podmínka a pokuta 100 tisíc

Petr Nečas a Jana Nečasová míří k soudu.

Reklama

Proti trestnímu příkazu podal žalobce odpor. Případ expremiéra Nečase se bude řešit v hlavním líčení u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Článek

Bývalý premiér Petr Nečas, který byl obžalován za křivou výpověď ve prospěch své manželky Jany, byl trestním příkazem potrestán podmínkou a zaplacením peněžitého trestu.

Nové podrobnosti toho trestu popsal Seznam Zprávám Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

„Trestním příkazem byl obviněný uznán vinným na jeden rok odnětí svobody, jehož výkon byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání dvou roků,“ uvedl Lelek.

Dále měl podle něho Nečas zaplatit pokutu 100 tisíc korun. V případě, že by částku neuhradil, hrozily mu další tři měsíce navíc.

Jenže proti trestu podal státní zástupce odpor. A podá ho i Nečasův obhájce Adam Černý.

„Trestní příkaz se tím zrušuje a bude ve věci nařízeno hlavní líčení,“ napsala mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Právě tento soud zmíněný trestní příkaz vydal a bude kauzu nyní řešit.

Lelek vysvětlil, že odpor podali, neboť celkový trest odnětí svobody pro Nečase mohl převyšoval jeden rok. „Což podle trestního řádu nelze,“ doplnil Lelek.

Podle obžaloby Nečas dvakrát nepravdivě svědčil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, a to ve prospěch své současné manželky, někdejší vrchní ředitelky jeho kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Soudnímu senátu opakovaně tvrdil, že se na zpravodajce obrátil sám, protože se obával o bezpečí své rodiny. V odůvodnění verdiktu však zaznělo, že nemluvil pravdu a jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované