Hlavní obsah

Nechci zamávat z křesla ani kanceláře, říká Marek Matějovský

Hostem Ušáku Jaromíra Bosáka byl fotbalista Marek Matějovský.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je jedním z mála svého druhu. Klasický playmaker, ve fotbalovém žargonu „desítka“, tedy rozehrávač, muž mající na starosti to, jak bude jeho tým hrát, co vlastně na trávníku předvede.

Článek

I ve svých osmatřiceti letech patří k tomu výrazně lepšímu, co česká fotbalová liga nabízí. Tedy vlastně patřil, protože v současné době je ve stavu nemocných. Zotavuje se z přetržení Achillovy šlachy. A to dokonce dvojnásobného. První malér přišel během zimního přípravného období na Maltě – to během utkání. Opakovaný průšvih se udál poté, co se v rámci rekonvalescence Marek vydal na projížďku na kole. Malá chvilka nepozornosti, pád a znovu několik měsíců bez fotbalu.

„Hlavou mi proběhly všelijaké myšlenky,“ říká Matějovský v Ušáku. Je to přece jen rozdíl, když se vám něco podobného přihodí ve dvaceti nebo o osmnáct let později. Ale chce se ještě jednou na hřiště vrátit. Loučení s kariérou v civilu, bez kopaček, to rozhodně nemá v plánu.

Po českých fotbalových stadionech se jako profesionálové prohánějí i někteří Markovi vrstevníci a stále zdatně konkurují výrazně mladším fotbalistům. „Pořád říkám, to že jim stačíme, to je především ostuda těch mladých,“ nebere si úplně servítky rodák ze Staré Boleslavi. Na druhou stranu, právě Matějovský měl a má na rozdíl od většiny fotbalistů něco navíc. Smysl pro kombinaci, strategické myšlení a dokonalou přihrávku. Jediné, co by ještě rád vylepšil, je střelecké zakončení, protože brankáře by mohl a měl strašit daleko častěji.

Kopací techniku má skvělou, ne náhodou se během svého pobytu v Readingu stal i autorem gólu měsíce, když se z voleje nádherně trefil proti Liverpoolu. Na něco takového se nezapomíná, stejně jako na to všechno, co dělá Premier League nejvýznamnější ligovou soutěží světa. I když byl začátek těžký, protože do Readingu přicházel v době domácí zimní přestávky, zatímco na Ostrovech pokračovala soutěž v plném tempu. „Docela jsem funěl,“ glosuje pocity na prvních trénincích. V Ušáku se ale můžete dozvědět o mnoho víc.

Reklama

Související témata:

Doporučované